Προσεκτικοί ζητά ο Υπουργός Υγείας να είναι οι γείτονές μας, Καβαλιώτες και Κομοτηναίοι

15 Απριλίου 202109:14

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλια, τόνισε ότι ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος είναι ελαφρώς μειούμενος και υπάρχει μια σταθεροποίηση με τάση υποχώρησης στον δείκτη θετικότητας, κάτω του 6%.

Πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 27.462.

Σταθεροποίηση σύμφωνα με τον υπουργό παρουσιάζεται και σε όλες τις περιφέρειες με εξαίρεση την Κ. Μακεδονία και Θράκη, όπου παρατηρείται αυξημένη τάση και αυτό πιέζει τα Νοσοκομεία.

«Η Αττική σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα τα στοιχεία παρουσιάζουν μια σταθεροποιητική τάση, κάτι που είναι ελπιδοφόρο, μια εύθραυστη ισορροπία», υπογράμμισε για να τονίσει: «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Έκανε νέα έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, αναφέροντας ότι η χώρα μας θα λάβει 1,2 εκατ. δόσεις της Pfizer μέχρι τον Ιούνιο. Στη συνέχεια τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 2,2 εκατ. εμβολιασμοί και σταδιακά προχωρά το άνοιγμα της πλατφόρμας και σε άλλες ομάδες.

Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων.

«Είμαστε αισιόδοξοι, κάθε εβδομάδα θα αυξάνεται η δυνατότητα του εμβολιασμού, όσο πιο γρήγορα και με ασφάλεια, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Η σύσταση μας είναι να πάμε να εμβολιαστούμε, να προστατεύσουμε τις οικογένειες μας, να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», τόνισε.

Παρατίθεται αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Υγείας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια. Στην ενημέρωση σήμερα συμμετέχουν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κύριος Κωστής Χατζηδάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι οποίοι θα κάνουν ανακοινώσεις για τη διάθεση των selftest σε ειδικές ομάδες εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Στην ενημέρωση επίσης συμμετέχει ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος θα αναφερθεί στο ρόλο των selftest στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ. Να καλωσορίσουμε τον φίλο Υπουργό, τον Κωστή Χατζηδάκη. Κυρίες και κύριοι, σήμερα έχουμε 3.089 κρούσματα, με 63.710 τεστ και τη θετικότητα να έχει υποχωρήσει στο 4,85%. Δυστυχώς, έχουμε 809 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας και 81 θανάτους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τον Καθηγητή, τον κύριο Τσιόδρα, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι εχθές ήταν 2.797 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, ελαφρώς μειωμένος από την προηγούμενη εβδομάδα που είχε ξεπεράσει τις 3.000 κρούσματα. Η διάμεση ηλικία αυτών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι τα 44 έτη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μία σταθεροποίηση σε επίπεδα, όπως βλέπετε, κάτω του 6%. Μάλιστα, εχθές, που έγινε ρεκόρ τεστ, ξεπεράσαμε τα 76.000, ήταν 5,3%

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 27.462. Και εδώ βλέπουμε μία υποχώρηση, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη τα ενεργά κρούσματα είχαν ξεπεράσει τις 30.000.

Σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζεται μία σταθεροποίηση ως ελαφρά μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έντονη αυξητική τάση. Και όπως καταλαβαίνετε, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του τελευταίου μήνα σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, αυτό πιέζει τα Νοσοκομεία μας στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρέπει επίσης να επισημάνω και να ζητήσω από τους συμπολίτες μου να είναι προσεκτικοί. Υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες που μας προβληματίζουν, όπως αυτές της Καλύμνου, Θάσου, Λευκάδας, Έβρου, Ροδόπης, Πιερίας, Φωκίδας, Καβάλας, Αρκαδίας και Πρέβεζας. Εφιστούμε την προσοχή των συμπολιτών μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πηγαίνουμε όλο και καλύτερα.

Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στην Αττική. Η Αττική είναι ο μισός πληθυσμός της χώρας, σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι, και σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα τα στοιχεία παρουσιάζουν μία σταθεροποιητική τάση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό μετά από πολλές εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων και ιδιαίτερης πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική.

Είναι κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Είναι όμως μία εύθραυστη ισορροπία. Οπότε δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κορονοϊό να μετατρέψει τη συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία, σε απειλή.

Νομίζω ότι είναι ευθύνη όλων μας να προσπαθήσουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, έτσι ώστε μόνιμα και συνεχώς να βελτιώνονται τα πράγματα. Η πιστή τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς μάς φέρνει κάθε μέρα όλο και πιο κοντά σε επιθυμητά αποτελέσματα, όλο και πιο κοντά στο στόχο μας να επανερχόμαστε σιγά-σιγά σε μία μερική κανονικότητα και μετά σε μία ολική κανονικότητα.

Με βάση όλα αυτά, για μία ακόμη φορά απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Η Επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά ομαλά. Βλέπετε ότι έχει κερδίσει ήδη την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και αποτελεί case study, αποτελεί σημείο αναφοράς για εμβολιαστικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, η Πρόεδρος της Commission Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως επισπεύδεται η παράδοση 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNTech, οι οποίες θα παραδοθούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή σε αυτούς τους μήνες, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο.

Κυρίες και κύριοι, αυτό σημαίνει ότι για τη χώρα μας αναλογούν επιπλέον για αυτό το τρίμηνο 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Pfizer/BioNTech και αυτό μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης για την πορεία του εμβολιασμού και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε πιο γρήγορα σε πιο πολλούς συμπολίτες μας.

Να συνεχίσω με τους εμβολιασμούς λέγοντας ότι ξεπεράσαμε τα 2,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 2.280.934. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, 1.524.912, ενώ 756.022 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Από την Παρασκευή 16 Απριλίου μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου προχωράμε σταδιακά στο άνοιγμα της επόμενης ομάδας που είναι οι συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας από 18 έως 59.

Όπως εξήγησε και τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας ΠΦΥ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, το άνοιγμα της συγκεκριμένης ομάδας, στην οποία ανήκουν 800.000 συμπολίτες μας, θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα.

Την επόμενη Τετάρτη 21 Απριλίου, και πάντα σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 55-59.

Και ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 50-54.

Κυρίες και κύριοι, εσείς που δεν έχετε ακόμα εμβολιαστεί και θέλετε, κλείστε ραντεβού, πηγαίνετε να εμβολιαστείτε, βοηθήστε τους εαυτούς σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας, τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας και του επαγγελματικού περιβάλλοντός σας, να είναι ασφαλείς.

Βοηθήστε έτσι ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σιγά-σιγά σε αυτό το οποίο στοχεύουμε ως οργανωμένη Πολιτεία και ως κοινωνία φυσικά, μέσω του εμβολιασμού να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω. Ευχαριστώ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr