Προς πρωτοβουλία Τσίπρα για απεμπλοκή ;

30 Ιουνίου 201512:55

Βήμα απεμπλοκής είναι πιθανό να κάνει μέσα στις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το θρίλερ διαβουλεύσεων και διεργασιών που έχει ξεκινήσει από χθες τη νύχτα στην Ευρώπη με στόχο να υπάρξει συμφωνία έστω και στο «και πέντε».

Κεντρο των διεργασιών αυτών αποτελούν οι Βρυξέλλες και βάση της όλης προσπάθειας γίνεται το νυτχτερινό μήνυμα Γιούνκερ, το οποίο φέρεται να απερρίφθη μεν από την κυβέρνηση αλλά ουδέποτε υπήρξε – επίσημη ή ανεπίσημη – τοποθέτηση επ αυτού από πλευράς Μαξίμου.

Το μήνυμα Γιούνκερ συνιστά, ουσιαστικά, πρόσκληση προς τον έλληνα πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών με κάποιες αλλαγές, να εισηγηθεί «ναι» στο δημοψήφισμα και να υπάρξει μέσα στη συμφωνία αναφορά σε έναρξη της συζήτησης για το χρέος τον Οκτώβριο του 2015.

Οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι η πρόταση συζήτηση, με την κυβέρνηση ωστόσο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην – κατά το δυνατόν – ρητή περιγραφή των βημάτων για το χρέος, αλλά και στην χρηματοδότηση. Ο πρωθυπουργός έχει αναβάλει όλες τις προγραμματισμένες για σήμερα συναντήσεις του, ενώ αναβλήθηκε και η ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ σύμφωνα με το Reuters ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι συζητά τη νέα πρωτοβουλία.

Εάν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ολοκληρωθούν στην θετική κατεύθυνση, δεν αποκλείεται να υπάρξει σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup μέχρι αύριο – ενδεχομένως και εντός της ημέρας -, ενώ οι προσπάθειες που καταβάλλονται απ’ όλες τις πλευρές έχουν στόχο να διαμορφωθούν νέα δεδομένα και συνθήκες επανεκκίνησης της διαπραγμάτευσης πριν από την αποψινή νύχτα, οπότε και εκπνέει το πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις πληροφορίες εμπλέκονται κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες, η κυπριακή πλευρά, ενώ ιδιαίτερα ενεργός είναι και ο ρόλος της πλευράς του Ευρωκοινοβουλίου κυρίως μέσω της διάσκεψης των προέδρων. Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και φέρεται να έχει αναλάβει νέο να προχωρήσει σε γύρο επαφών και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες – ανάμεσά τους και με την Άνγκελα Μέρκελ -, ενώ την επείγουσα έναρξη των συνομιλιών εντός της ημέρας και την παράταση του ελληνικού προγράμματος, έχει ήδη η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου.

Την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών απεμπλοκής στηρίζουν με δημόσιες παρεμβάσεις και οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικων Δημήτρης Μάρδας και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Το γερμανικό πρακτορείο DPA μετέδωσε επίσης ότι οι Βρυξέλλες ξεκινούν νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης προκειμένου να ξαναρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr