Προκλητική δήλωση Στουρνάρα: Οι μισθοί έγιναν ανταγωνιστικοί!

3 Ιουνίου 201323:00

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος χαρακτήρισε τους μισθούς ως… ανταγωνιστικούς!

Ο κ. Στουρνάρας φαίνεται να είναι για μία ακόμη φορά εκτός τόπου και χρόνου, παραβλέποντας τις εικόνες εξαθλίωσης γύρω του και εστιάζοντας στην ανάπτυξη που θα έρθει…

Την ίδια ώρα προχωρά σε αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με τη μείωση του δημοσίου χρέους για το οποίο δεν μπορεί να αποφασίσει εάν αυτό θα επέλθει από επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής ή από ένα νέο κούρεμα.

Την Κυριακή σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα Έθνος, μίλησε για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, ενώ σε άλλη του συνέντευξη σήμερα στην γαλλική εφημερίδα Λεζ Εκό τονίζει πως ο ίδιος θα ζητήσει το ερχόμενο καλοκαίρι το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο πόσο άσχημη ήταν ευθύς εξ’αρχής από την ελληνική ηγεσία η διαχείριση της κρίσης στη χώρα, ο κ. Στουρνάρας είπε: «Το 2010 κανένας δεν ήταν έτοιμος. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός διάσωσης. Τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα, αλλά η Ελλάδα υπέφερε πολύ, αφού έχασε από το 2008, το 25% του πλούτου της. Ήταν μια δοκιμασία εξαιρετικά επίπονη, την οποία κανένας δεν θα ήθελε να ξαναζήσει. Για την αποφυγή της, θα έπρεπε να υπήρχε ένας μηχανισμός χρηματοπιστωτικής διάσωσης, μια τραπεζική ένωση, δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

Για πρώτη φορά βάζει στο κάδρο την κυβέρνηση Σημίτη – στην οποία και ο ίδιος ήταν βασικός σύμβουλος για την είσοδο στην ΟΝΕ- λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τη δεκαετία του 2000, οι κυβερνήσεις άφησαν ανεξέλεγκτα τα ελλείμματα, εξωτερικά και εσωτερικά, ο δημόσιος τομέας είχε διογκωθεί υπερβολικά όπως επίσης και οι μισθοί» εξήγησε.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να πετυχαίνει «καλά αποτελέσματα», αφού πέρυσι κατέγραψε ένα πρωτογενές δημόσιο έλλειμμα (εκτός πληρωμών του χρέους) της τάξεως του 1,2% του ΑΕΠ δηλαδή καλύτερο από το προβλεπόμενο 1,5% του ΑΕΠ.

Επίσης, τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013 το έλλειμμα είναι μόνο 300 εκατ. ευρώ αντί για 3 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, σημειώνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό που εάν φέρει στην Ελλάδα πάνω από 16 εκατ. τουρίστες, «τότε οι στόχοι θα επιτευχθούν» υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας την αρνητική για τη χώρα μας πρόβλεψη του ΟΟΣΑ ο υπουργός είπε: «Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα επανέλθει η ανάπτυξη από το ερχόμενο έτος. Μετά από πολλά τρίμηνα πτώσης της παραγωγής, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Μην υποτιμάτε τη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών. Ένα μέρος της προσαρμογής προέρχεται από τη μείωση των εισαγωγών, αλλά ένα άλλο μέρος εξηγείται από την άνοδο των εξαγωγών που στηρίζεται στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών μισθών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% μέσα στους πρώτους μήνες του 2013. Η μείωση των τιμών, που αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό, ξεκίνησε από τον Μάρτιο. Αυτό είναι προς όφελος της ανταγωνιστικότητας καθώς επίσης και της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων».

Ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε άλλο ερώτημα για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους παρατήρησε ότι, κατά τη Σύνοδο της Ευρωομάδας (Eurogroup) τον Νοέμβριο συζητήθηκε ότι εφ’όσον η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα, θα λαμβάνονταν μέτρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

«Νομίζω ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, θα είμαι σε θέση να ζητήσω από τους συναδέλφους μου την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Η Ελλάδα το αξίζει» υπογράμμισε.

Σε μια τελευταία ερώτηση κατά πόσον η κοινή γνώμη και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα αντέξουν μέσα στον χρόνο, ο υπουργός δήλωσε: «Έχω εμπιστοσύνη, γιατί οι συναντήσεις στις οποίες συμμετέχω χαρακτηρίζονται από μια υψηλή κατανόηση της αναγκαιότητας συμβιβασμού.

Υπάρχουν αντιπαραθέσεις, κατά καιρούς έντονες, χωρίς να υπάρχει όμως η θέληση να πέσει η κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παρά τις δυσκολίες τους οι Έλληνες υποστηρίζουν περισσότερο την κυβέρνηση γιατί έχουν αρχίσει να βλέπουν φως στο τούνελ», κατέληξε ο υπουργός.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου από το newpost.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr