Προκλήσεις του Βουλευτή Δράμας στα του κλάδου τους καταγγέλλουν οι Νοσηλευτές

21 Σεπτεμβρίου 201616:58

«Παραχάραξη» του επαγγελματικού τίτλου των νοσηλευτών καταλογίζει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) στον βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστο Καραγιαννίδη ο οποίος με αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή θέτει ζήτημα της επαγγελματικής κι εργασιακής αναβάθμισης των βοηθών νοσηλευτών στο ΕΣΥ και την εξίσωσή τους με τους νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Το θέμα της ερώτησης που κατατέθηκε στις 16/9/2016 – σημειωτέον είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Παιδείας και όχι του Υπουργού Υγείας στον οποίο απευθύνεται-  είναι όπως λέει ο τίτλος της, η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων των Νοσηλευτών. Είχε προηγηθεί άλλη επίκαιρη ερώτηση στις 27/6/2016 που συζητήθηκε την 1η Αυγούστου. Η ΕΝΕ πάντως κάνει λόγο για «ιδιοτελείς κορώνες του βουλευτή».

Οι «κακές γλώσσες» της Βουλής, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν πως το ενδιαφέρον του κ. Καραγιαννίδη για την πιστοποίηση των προσόντων των βοηθών νοσηλευτών και την εξίσωσή τους με τους νοσηλευτές σχετίζεται με τα του οίκου του, και συγκεκριμένα με την ιδιότητα της συζύγου του η οποία φέρει ακριβώς αυτόν τον τίτλο, δηλαδή βοηθός νοσηλεύτρια στο ΕΣΥ. Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται ό,τι του καταλογίζεται και επιμένει πως ανάλογη σθεναρή στάση έχει επιδείξει και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Η ΕΝΕ επισημαίνει πως ο βουλευτής παραβλέπει ότι η κατηγοριοποίηση  των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται  με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα προέλευσης του τίτλου σπουδών τους και αντ’ αυτού του κριτηρίου προτείνει  «την επαγγελματική και εργασιακή αναβάθμιση των υπαλλήλων της κατηγορίας ΔΕ  που φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο των «Βοηθών Νοσηλευτών» (ΠΔ 210/2001), με σκοπό την πλήρη εξομοίωσή τους με τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, που φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο των Νοσηλευτών (Νόμος 1579/1985)».
 
Η ΕΝΕ «απαντά» στον  κ. Καραγιαννίδη πως η Ένωση Ελλήνων Νοσηλευτών υποστηρίζει σταθερά την αναβάθμιση όλων των υπαλλήλων, άρα και των Βοηθών Νοσηλευτών, αποκλειστικά και μόνον μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της απόκτησης ανώτερου τίτλου σπουδών και εν συνεχεία της μετάταξης σε θέση ανώτερης κατηγορίας. «Στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται όμως περί αυτού.

Η ερώτηση του Βουλευτή Χρήστου Καραγιαννίδη προσβάλλει κατάφωρα, ενόψει του ισοπεδωτικού χαρακτήρα της, τις επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις του συνόλου των Νοσηλευτών, ενώ θίγει και το κύρος της Νοσηλευτικής Επιστήμης και του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι για την ασφαλή άσκησή του αρκεί μια προηγούμενη πρακτική εμπειρία κάποιου, μη προσδιοριζομένου επακριβώς, χρονικού διαστήματος» λέει ο πρόεδρος της ΕΝΕ, κ. Δημήτρης Σκουτέλης.

Δίνοντας μάλιστα και μια περαιτέρω διάσταση στην επαγγελματική εξίσωση και αναβάθμιση βοηθών νοσηλευτών με νοσηλευτές με βάση πάντα τη… λογική του κ. Καραγιαννίδη ο πρόεδρος της ΕΝΕ αναφέρει πως «εάν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση οι Βοηθοί Φαρμακοποιού ΔΕ, οι Βοηθοί Φυσικοθεραπευτών ΔΕ και οι Βοηθοί Βρεπονηπιαγωγών  ΔΕ, πρέπει κατ’ αναλογίαν εν μια νυκτί να αναβαθμιστούν σε Φαρμακοποιούς, Φυσικοθεραπευτές και Βρεφονηπιαγωγούς αντίστοιχα… ».

Σημειώνεται πως στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία απασχολούνται σήμερα περίπου 35.420 νοσηλευτές  εκ  των  οποίων το 2,7%  είναι πανεπιστημιακής  εκπαίδευσης (ΠΕ),  το 46% τεχνολογικής  εκπαίδευσης  (ΤΕ), το  41,3 %  δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης  (ΔΥ)  και  το 10% υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Από το νοσηλευτικό προσωπικό ανώτερης εκπαίδευσης το 94,5% είναι απόφοιτοι  τεχνολογικών ιδρυμάτων  και  το  5,5%  απόφοιτοι  πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ενώ από το βοηθητικό προσωπικό το 80,4% ήταν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  και το 19,6% υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η αναβάθμιση των βοηθών νοσηλευτών εκτός από τον βουλευτή Δράμας κ. Καραγιαννίδη έχει κινητοποιήσει και γνωστό δικηγορικό γραφείο συνεργάτες του οποίου λέγεται ότι επισκέπτονται το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία της χώρας και εισπράττουν 30ευρα από τους βοηθούς νοσηλευτές προκειμένου να κινήσουν τη διαδικασία για τη νομική διεκδίκηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr