Προκαλεί πάλι η Τουρκία: Δεν υπάρχει Κύπρος

24 Δεκεμβρίου 201318:56

Σε νέα προκλητική ενέργεια που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας προχώρησε η Τουρκία φτάνοντας στο σημείο σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να αναφέρεται ότι: «Δεν υπάρχει Κύπρος»!

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η υπογραφή πριν από λίγες ημέρες της συμφωνίας με την ΕΕ για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών. Η Τουρκία, λοιπόν, αντί να εφαρμόσει την απόφαση αυτή χωρίς εξαιρέσεις, επέλεξε μονομερώς να την τηρήσει για όλες τα κράτη μέλη της ΕΕ, πλήν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει την συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών – που θα ισχύσει για όλες τις χώρες της ΕΕ- με την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Και όλα αυτά παρά την υποχρέωση που έχει ήδη από το 2005 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα την Κυπριακή Δημοκρατία, να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας και να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού στην βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και των αξιών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

Η ενέργεια αυτή συνιστά αφόρητη πρόκληση όχι μόνο προς την Κύπρο αλλά κυρίως προς την ΕΕ και προς τα Ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα, δήλωσε στην Πάφο ο πρόεδρος του ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ανέφερε επίσης πως αποτελεί καθήκον της ΕΕ και της Επιτροπής να υποχρεώσει την Τουρκία να εφαρμόσει αυτή την συμφωνία και με την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά σ’ αυτή την νέα πρόκληση της Τουρκίας.

Την καλώ ταυτόχρονα είπε, «να κοινοποιήσει προς την ΕΕ ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου ή στο κλείσιμο οποιουδήποτε κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο Τουρκίας – ΕΕ, μέχρι που η Τουρκία να συμμορφωθεί με όλες τις υποχρεώσεις και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σ’ ότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Τις λεγόμενες κυπρογενείς της υποχρεώσεις «που σημαίνει ότι η Τουρκία όχι μόνο θα πρέπει να εφαρμόζει παρόμοιες συμφωνίες με αυτή την συμφωνία εισδοχής παράνομων μεταναστών, αλλά όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου ήδη από το 2005».

Οποιαδήποτε άλλη ανοχή προς αυτές τις συμπεριφορές της Τουρκίας που προσβάλουν κατάφορα την ΕΕ θα ισοδυναμούν με συνενοχή, παρατήρησε.

Ήρθε η ώρα για την δική μας κυβέρνηση, σημείωσε, να δώσει το μήνυμα, ότι διεκδικεί όλα τα δικαιώματα που έχουμε ως κράτος μέλος της ΕΕ.

«Φτάνει πια, άλλη ανοχή», κατέληξε ο κ Ομήρου.
πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr