Προϋποθέσεις εξόδου για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους έως το 2021

16 Μαρτίου 201711:49

Την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση μπορούν να ανοίξουν 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι από φέτος μέχρι και το 2021. Από το 2022 κλείνουν οριστικά οι δυνατότητες αποχώρησης πριν από τα 62 με 40 χρόνια δουλειάς ή πριν από τα 67.

Οι νέες συντάξεις στο Δημόσιο κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 600 έως 1.100 ευρώ και όσοι συνταξιοδοτηθούν φέτος και του χρόνου θα δικαιούνται υπό προϋποθέσεις «προσωπική διαφορά». Προσοχή, καθώς μετά την οριστικοποίηση της εξίσωσης των νέων συντάξεων 1 στους 3 δημοσίους υπαλλήλους κινδυνεύει να χάσει αυτήν την «προσωπική διαφορά» και να βρεθεί τελικά με μικρότερη σύνταξη…

Ειδικότερα, το 70% των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν εντός του 2017 και του 2018 εκτιμάται πως θα δικαιούνταν «προσωπική διαφορά». Κι αυτό επειδή η σύνταξή τους, όπως θα υπολογιστεί με τον καινούργιο τρόπο, θα είναι κατά 20% και πλέον μειωμένη σε σύγκριση με το ποσό που θα έπαιρναν αν έβγαιναν με τις παλαιές διατάξεις. Η χρήση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή -όπως έγραψε το «Εθνος – Συντάξεις»- βελτιώνει ελαφρώς τη νέα σύνταξη κατά 3%-5%. Ταυτόχρονα, όμως, μικραίνει τη διαφορά με τη σύνταξη όπως αυτή θα υπολογιζόταν με τον παλαιό τρόπο, ρίχνοντάς την ακόμη και κάτω από το όριο του 20%. Αυτό, κατά τους ειδικούς, σημαίνει πως 1 στους 3 χάνει το δικαίωμα της «προσωπικής διαφοράς». Ετσι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν στο όριο, δηλαδή στο 21% με 22% -και ήταν πολλοί αυτοί κατά τους ειδικούς-, θα καταλήξουν με μικρότερη τελική σύνταξη, αφού θα χάσουν την «προσωπική διαφορά». Υπενθυμίζεται πως «προσωπική διαφορά» δεν δικαιούνται όσοι έχουν απόκλιση 19% ή 18% ανάμεσα στη νέα τους σύνταξη κι αυτή που θα έβγαινε με τις παλαιές διατάξεις.

Μέχρι και το τέλος του 2018 εκτιμάται πως μπορούν να αποχωρήσουν περί τους 22.000-23.000 δημοσίους υπαλλήλους. Από αυτούς το 70%, δηλαδή οι 16.000, θα δικαιούνταν «προσωπική διαφορά» που θα μετρίαζε την ελεύθερη πτώση των αποδοχών τους. Τώρα, μετά και τη χρήση του ΔΤΚ, οι 5.300 θα πέσουν πιθανότατα στο… νήμα και θα μείνουν χωρίς «προσωπική διαφορά», καθώς η νέα τους σύνταξη θα αποκλίνει από το παλαιό σύστημα κατά 18% ή 19%.

Υπενθυμίζεται πως συγκρίνονται τα καθαρά προ φόρου ποσά, δηλαδή ως παλαιά σύνταξη νοείται αυτή που προκύπτει ύστερα από όλες τις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές. Οσοι φύγουν φέτος και έχουν χάσμα ανάμεσα σε αυτά τα δύο ποσά πάνω από 20% θα πάρουν πίσω το 33% αυτής της διαφοράς, ενώ όσοι φύγουν του χρόνου το 25%. Για όσους βγουν από 1/1/2019 αυτή η «προσωπική διαφορά» καταργείται. Οι κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν μεγάλες αποκλίσεις και θα πάρουν «προσωπική διαφορά» ή θα κοπούν στο νήμα είναι:

1 Υπάλληλοι που έχουν συμπληρωμένα τα 35 ή 37 έτη, ειδικά οι ΤΕ και ΔΕ. Η «προσωπική διαφορά» μπορεί να είναι από 30 έως 150€.

2 Υπάλληλοι με 3 και άνω παιδιά που μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά και να φτάσουν από 35 χρόνια και άνω. Η «προσωπική διαφορά» μπορεί να είναι από 15 έως 90€, ενώ η εξαγορά πλασματικών ετών είναι ιδιαίτερα οικονομική.

3 Εκπαιδευτικοί με 30ετία και άνω, όπως όριζε ο ν. 3075/2002, που έχουν συμπληρωμένα από 30 έως 35 έτη. Η «προσωπική διαφορά» μπορεί να είναι από 30 έως 100€.

Πλασματικά έτη
Μεγάλη προσοχή απαιτείται για την εξαγορά και τη χρήση πλασματικών ετών από τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης εντός του 2016 να το πράξουν εντός του 2017, καθώς από το 2018 έρχονται περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος εξαγοράς. Οσοι υποβάλουν φέτος αίτηση θα πληρώσουν για κάθε μήνα το 10% των συντάξιμων αποδοχών τους τον μήνα της αίτησης. Αν υποβάλουν αίτηση του χρόνου θα πληρώσουν για κάθε μήνα το 13,34% των συντάξιμων αποδοχών τους τον μήνα της αίτησης.

«Πριν οριστικοποιηθούν απόλυτα ο τρόπος υπολογισμού και τα τελικά αποτελέσματα της εφαρμογής είναι χρήσιμο να μη γίνονται βεβιασμένες ενέργειες στην κατεύθυνση της αποχώρησης» δηλώνει ο πρ. υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. «Είναι καλύτερα να περιμένουν όσοι βρίσκονται σήμερα σε δίλημμα μέχρι να οριστικοποιηθεί η εφαρμογή των νέων διατάξεων που αφορούν κυρίως στον τρόπο υπολογισμού».

Εισφορές
Οσοι παραμείνουν εργαζόμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν και τις νέες εισφορές για κύρια σύνταξη. Οι κρατήσεις γίνονται πλέον επί των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα και όχι επί των αποδοχών του Οκτωβρίου 2011. Χαμένοι είναι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ, ειδικά όσοι έχουν αρκετά χρόνια υπηρεσίας (απώλεια έως και πάνω από 20€ τον μήνα), ενώ ωφελημένοι είναι ΥΕ και ΔΕ καθώς κερδίζουν στον μηνιαίο καθαρό μισθό τους από 1€ μέχρι και 20€.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ από ethnos.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr