Προϋπολογισμό λιτότητας ενέκριναν οι «27» στις Βρυξέλλες

8 Φεβρουαρίου 201319:30

Τον πρώτο προϋπολογισμό με περικοπές δαπανών στην ιστορία της ενέκρινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών. Η γραμμή της Βρετανίας και των χωρών του Βορρά για λιτότητα έγινε δεκτή αλλά διατηρήθηκαν τα κονδύλια των γεωργικών επιδοτήσεων όπως ζητούσαν η Γαλλία, ο Νότος και οι ανατολικές χώρες.

Στα 960 δισεκατομμύρια ευρώ το τελικό ποσό των δεσμεύσεων για τις δαπάνες και στα 908 δισεκατομμύρια η οροφή των δαπανών, ποσά μειωμένα σε σχέση με την πρόταση του Νοεμβρίου και ακόμη περισσότερο από την αρχική πρόταση της Κομισιόν που προέβλεπε πάνω από ένα τρισ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών ο Βαν Ρόμπεϊ μίλησε για ένα μετριασμένο προϋπολογισμό ενώ υπογράμμισε ότι «για κανένα δεν είναι η τέλεια συμφωνία».

Χωρίς να υπάρχει προσχέδιο επί του οποίου θα μπορούσαν να αρχίσουν τη συζήτηση, οι 27 προσήλθαν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα.

Ο τελικός συμβιβασμός προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις της Βρετανίας που μιλούσε σε υψηλούς τόνους για λιτότητα και σφιχτούς προϋπολογισμούς σε περιόδους λιτότητας και ύφεσης στις εθνικές οικονομίες.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, οι χώρες του Νότου και η ανατολική Ευρώπη επιδίωκαν να διατηρηθούν οι επιδοτήσεις για τη γεωργία και τις υποδομές.

Θύματα ήταν τα κονδύλια για τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και κάποια λειτουργικά έξοδα, όπως στη μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΕΕ. Αντιθέτως ενισχυμένα κατά 1,5 δις. θα είναι κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη, ικανοποιώντας τις μικρές χώρες και τη Γαλλία.

Η Κομισιόν εξέφραζε την δυσφορία της για τις μειώσεις ενώ το Ευρωκοινοβούλιο διά του προέδρου του Μάρτιν Σουλτς απειλούσε να ασκήσει βέτο αν το μαχαίρι στις δαπάνες προχωρούσε πιο βαθιά. Εκεί θα κριθεί η τύχη της συμφωνίας των «27»: αρκετοί ευρωβουλευτές εκφράζουν την αντίθεση τους και απειλούν με καταψήφιση.

Πηγή : news.in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr