Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας-ΥΠ.ΠΟ – ΑΠΘ για την εκπόνηση του Μουσειολογικής Μελέτης του Μουσείου Καπνού της Ξάνθης

4 Ιανουαρίου 201416:07

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Αριστοτέλους Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπεγράφη πρόσφατα με αντικείμενο την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου θα υλοποιηθεί η  μουσειογραφική  και μουσειολογική μελέτη για τη δημιουργία του Μουσείου Καπνού της Ξάνθης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η  ανάδειξη της κοινωνικής ζωής της Ξάνθης και των ανθρώπων της, όπως αυτά συνδέονται με την καλλιέργεια, την παραγωγή, την επεξεργασία  και την εμπορία του καπνού.   Στη σύμβαση διευκρινίζεται σχετικά ότι  στόχος δεν είναι η απλή παρουσίαση εκθεσιακών τεκμηρίων, αλλά η αναζήτηση, πίσω από αυτά, ιστοριών που ζωντανεύουν και ενεργοποιούν τη συλλογική μνήμη των κατοίκων της Ξάνθης και τη φαντασία των επισκεπτών  της.

Σκοπός της μελέτης

Απώτερος σκοπός είναι, σύμφωνα με την σύγχρονη μουσειολογία, η ταύτιση των ανθρώπων της Ξάνθης με αυτό το κομμάτι της ιστορίας της και η πληροφόρηση των επισκεπτών για την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης, της κοινωνίας της και των ανθρώπων της. Αναμενόμενα αποτελέσματα είναι  η δημιουργία ενός ακόμη πολιτιστικού πυρήνα, οοποίος ,σε συνομιλία με τους ήδη υπάρχοντες και τους ανάλογους μελλοντικούς, θα συμβάλει  στην κοινωνική συνοχή και στην οικονομική-τουριστική ανάπτυξη.

Το Μουσείο θα λειτουργήσει στο ακίνητο της Καπναποθήκης στη συμβολή των οδών Δράμας, Έλλης και Αβδήρων, το οποίο από το 1992 έχει  χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έργο τέχνης και ιστορικά διατηρητέο μνημείο.

Συνεχίζεται η συγκέντρωση υλικού

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται από την Περιφέρεια η συλλογή υλικού, φωτογραφίες, βιβλία, εφημερίδες, αφίσες, ταμπέλες, πακέτα τσιγάρων, συμφωνητικά αγοραπωλησίας καπνού, παλιά εργαλεία και ότι άλλο συνδέεται με καλλιέργεια του καπνού στην περιοχή μας στα τέλη του 19ου  και 20ου αιώνα  με στόχο να εκτεθεί στο Μουσείο, όταν αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr