Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Ξάνθης την επόμενη εβδομάδα

28 Απριλίου 201717:58

Η Ιερά Μητρόπολη ανακοίνωσε το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμονος. 

Κυριακή 30-4-2017                Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίας

ΩΡΑ: 07:00-10:30                        Τριάδος Μαγγάνων.

           

Τρίτη 2-5-2017                Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό   

ΩΡΑ: 19:00-20:30             Ἁγίου Θεοφάνους Ξάνθης, συγχοροστατούντων τῶν

                                        Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν Μαρωνείας καί  

                                           Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος, Ἐλασσῶνος κ.

                                        Χαρίτωνος καί Ἄνω Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ.                

 

Τετάρτη 3-5-2017             Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                      Ἁγίου Θεοφάνους Ξάνθης, ἱερουργούντων τῶν

                                          Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν Μαρωνείας καί  

                                              Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος, Ἐλασσῶνος

                                           κ. Χαρίτωνος καί Ἄνω Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ.               

 

Πέμπτη 4-5-2017                  Μέγας Ἑσπερινός εἰς τήν πανηγυρίζουσα Ἱερά

ΩΡΑ: 19:00-21:00                       Μονή Ἁγίας Εἰρήνης Ξάνθης.

 

 

  ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΤΟΛΜΗ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ»

Δεν ήταν και τόσο απλό  το διάβημα του Ιωσήφ. Αντίθετα, ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να παρουσιασθεί σε μια τόσο τραγική στιγμή  ανοικτά φίλος ενός καταδίκου, που συγκέντρωσε το μίσος των αρχόντων. Μπορούσε να του στοίχιση την περιουσία και την υπόληψη του, πιθανώς και την ίδια του την ζωή.  Ο Ιωσήφ όμως, παραμερίζει τους φόβους και με τόλμη προχωρεί εκεί που η συνείδηση τον καλεί. Αργότερα βλέπουμε να ακολουθούν το παράδειγμά του και μερικές άλλες μορφές, οι Μυροφόρες. Νύχτα ξεκινούν κι αψηφούν τους κινδύνους, που διατρέχουν πλησιάζοντας το μνήμα που φρουρούν Ρωμαίοι στρατιώτες.

Η τόλμη του Ιωσήφ και των Μυροφόρων προσφέρει και σε μας μια ευκαιρία να θέσουμε στον εαυτό μας μερικά απλά, πρακτικά, αλλά κρίσιμα και επίκαιρα ερωτήματα. Άραγε σήμερα εμείς, που θέλουμε να λεγόμαστε μαθητές του Χριστού, δείχνουμε όση πρέπει τόλμη στην εκπλήρωση των καθηκόντων μας, των μικρών η των μεγάλων, των επαγγελματικών η των οικογενειακών; Μα χρειάζεται τόλμη ίσως διερωτηθεί κανείς για ένα τέτοιο πράγμα. Πόσα και πόσα εμπόδια έχει να αντιμετωπίσει ο τίμιος άνθρωπος στην καθημερινή βιοπάλη για να μείνει πιστός στο καθήκον του. Διλήμματα, γόρδιοι δεσμοί που χρειάζονται το σπαθί της χριστιανικής τόλμης για να λυθούν.

Αλλά αν χρειάζεται θάρρος για να ζήσουμε με συνέπεια τη χριστιανική μας ζωή, απαιτείται πολύ περισσότερη τόλμη για την αναχαίτιση και εξουδετέρωση του κακού που κατακλύζει την κοινωνία μας.

Συχνά  συζητούμε  για την επέκταση της εγκληματικότητας, για την παρακμή, και την καταπάτηση των οικογενειακών αρχών, για την κυριαρχία της αδικίας. Αλλά πόσοι από μας αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε; Διότι όταν μιλάμε για αντίσταση στο κακό δεν εννοούμε μια απλή παθητική άμυνα και στείρα κριτική, αλλά μια σοβαρή αποφασιστική προσπάθεια που στηλιτεύει το κακό και επαινεί το καλό. 

 Πως όμως θα τονώσουμε την τόλμη μας; Το πρώτο που θα βοηθήσει είναι η συναίσθηση ότι υπακούμε στο θέλημα του Θεού.  Ένα δεύτερο στήριγμα προσφέρει η αλληλοενίσχυση. Όταν είναι κανείς απομονωμένος, ευκολότερα τον κυκλώνει ο φόβος.  Το παράδειγμα των μυροφόρων μας δείχνει τον δρόμο.  Δεν ενεργούν χωριστά, πηγαίνουν στο μνήμα μαζί.  Ένα τρίτο είναι η εμπιστοσύνη στον Αναστάντα Κύριο. «Πάντα ισχύω εν τω δυναμούντι με Χριστώ», διαβεβαίωνε από την πείρα του ο Απόστολος Παύλος. Προσέχουμε μόνο τα εμπόδια και τις δοκιμασίες και λησμονούμε ότι ο Θεός επεμβαίνει εκεί ακριβώς που δεν το περιμένουμε.     

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr