Προέκυψε… “Σχέδιο Β”

5 Απριλίου 201311:52

Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί αγωνιωδώς το «σχέδιο Β» μετά το κυπριακό ζήτημα, προέκυψε «σχέδιο Β» και μάλιστα σχέδιο… δραχμής, από τον Αλ. Αλαβάνο.Ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικός μέντορας του Αλ. Τσίπρα ανακοίνωσε χθες και επισήμως τη δημιουργία πολιτικού κόμματος με κύρια θέση την έξοδο της χώρας στην Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή.

Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αμφιταλαντεύεται και πάλι, μετά τις αντιδράσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας, και επίσημη θέση του κόμματος, όπως εκφράζεται από τον κ. Τσίπρα, είναι «όχι πάση θυσία στο ευρώ». Η στροφή αυτή δεν θεωρείται τυχαία, καθώς η εξ αριστερών πίεση για τον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει με τη δημιουργία του κόμματος Αλαβάνου και μοιραία αυξάνει και η εκ των έσω κριτική των ευρωσκεπτικιστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκτίμηση της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου, πάντως, είναι ότι με τη θέση «όχι πάση θυσία στο ευρώ» ικανοποιούνται τούτες οι απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αποτελεί ιδιαίτερη απειλή το «κόμμα της δραχμής». Η δυσαρέσκεια, ωστόσο, σε προσωπικό επίπεδο για τον κ. Αλαβάνο είναι δεδομένη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι απλώς με την τελευταία του πράξη, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι με τις κινήσεις του και τη στάση του έθεσε εαυτόν εκτός παράταξης.

Επιχειρώντας, πάντως, να απαντήσει στην Κουμουνδούρου, ο κ. Αλαβάνος ταύτισε τον ΣΥΡΙΖΑ με το «Σχέδιο Α» που επαγγέλλεται – όπως είπε – και η κυβέρνηση και αποτελεί μόνο μια διαφορετική εκδοχή του, εξηγώντας ότι η εκδοχή πως το Μνημόνιο μπορεί να καταργηθεί μέσα στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να σταθεί, από τη στιγμή που θα διακόψει την παροχή ρευστότητας η ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά την τακτική που θα ακολουθήσει στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα παραμείνει έντονα κριτική απέναντι στην κυβέρνηση με αιχμή το ζήτημα της Κύπρου και την εμμονή στο Μνημόνιο και σε επίπεδο κοινωνίας θα επιχειρήσει να εκφραστεί με το σύνθημα που έδωσε ο κ. Τσίπρας στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου: «Αντίσταση, αντίσταση, αντίσταση» στα μνημόνια…
Πηγή:www.capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr