Προανάκριση για το χημικό ατύχημα. Μετρήσεις για τον υδράργυρο και επιχείρηση απομάκρυνσης της ποσότητας !

25 Ιανουαρίου 201418:40

Στην Ξάνθη βρίσκεται από το Σάββατο, το ειδικό συνεργείο που έχει αναλάβει να απομακρύνει τον υδράργυρο και να τον μεταφέρει σε ασφαλή χώρο απόθεση, όπως και να πραγματοποιήσει ειδικές μετρήσεις για την πιθανή επιβάρυνση του περιβάλλοντος, από το σοβαρό χημικό ατύχημα σε εργαστήριο του ΔΠΘ, στην οδό Μπρωκούμη. Η οικοδομή που στεγάζει το  Εεργαστήριο της Πολυτεχνικής Σχολής, την  Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το ΙΓΜΕ Ξάνθης, παραμένει αποκλεισμένη ενώ το ειδικό συνεργείο που κλήθηκε από το Πανεπιστήμιο, έχει επισημάνει και αποκλείσει το σημείο του πεζοδρόμου όπου σημειώθηκε η διαρροή. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι, το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας υδραργύρου συλλέχθηκε αμέσως μετά το ατύχημα και φυλάσσεται στο Πολυτεχνείο.

Σε εξέλιξη  προανάκριση για τις συνθήκες και τις ευθύνες

ydrargyros 8Η προανάκριση που ενεργείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το σοβαρό χημικό ατύχημα όσο και τις πιθανές ευθύνες του Καθηγητή που, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, απέκρυψε το ατύχημα για 9 μέρες  και επιχείρησε να συλλέξει τον υδράργυρο χωρίς να τηρηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Τόσο στα σημεία όπου υπάρχει υδράργυρος όσο και στα κτίρια που βρίσκονται εκεί,  πραγματοποιούνται μετρήσεις από το ειδικό συνεργείο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει κάτι ανησυχητικό, ενώ όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, που παρακολουθούν τις εξελίξεις, οι έλεγχοι γίνονται με το ειδικό μηχάνημα που είχε ανιχνεύσει την ποσότητα υδραργύρου στο μετρό της Αθήνας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η επαφή με τον υδράργυρο δεν δημιουργεί πρόβλημα αλλά μόνο η κατάποση ή η εισπνοή των υδρατμών του. Λόγω του γεγονότος ότι δεν υπήρξαν υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες ήταν τυχεροί γιατί δεν φαίνεται να δημιουργήθηκε πρόβλημα όσες μέρες ο υδράργυρος ήταν εκτεθειμένος.

Τέλος, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι της εταιρίας, η επικάλυψη με θειάφι, αδρανοποίησε τις πιθανές επιπτώσεις και ήταν η ενδεδειγμένη μέθοδος.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr