Πρεμιέρα για τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

9 Σεπτεμβρίου 201316:30

Το 36ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ανοίγει, το απόγευμα, τις πύλες του για τους απανταχού σινεφίλ, καθώς σήμερα ξεκινάνε οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της πολύ σημαντικής αυτής γιορτής για τον κινηματογράφο, μιας γιορτής η οποία εδώ και 36 χρόνια έχει καταφέρει να διατηρήσει την Δράμα στο επίκεντρο του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά να την καταστήσει σημείο αναφοράς για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, το οποίο θα ξεκινήσει και επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα, στις 16 Σεπτεμβρίου. Η αρχή, σήμερα γίνεται στις 20:00, στην Πλατεία Αγ. Σοφίας με την μουσικοθεατρική εκδήλωση: «Έλα ν’ ακούσεις μια πενιά».

Την εκδήλωση την διοργανώνουν η Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Δράμας, το Νομικό Πρόσωπο Δήμου Δράμας, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α, το Κέντρο Ημέρας Δράμας «Πολυδεύκης», το Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ. Οικοτροφείο «Πηγή», η ΔΕΚΠΟΤΑ με το ΚΔΑΠ–ΜΕΑ «Το Χαμόγελό μας» και συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα «Δραμάδοντες». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται (213 ταινίες από 47 χώρες), είναι ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές: μόνο τέσσερις από τις ελληνικές συμμετοχές αποτελούν παραγωγή του προγράμματος ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ της ΕΡΤ και μόλις μία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

H μεγάλη πρωταγωνίστρια φέτος είναι η οικονομική κρίση που μοιάζει να μονοπωλεί την θεματική μιας μεγάλης μερίδας των δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσιστικά εγκλήματα, χρέη και κατασχέσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις, ΜΑΤ, μετανάστευση, εργασιακή εκμετάλλευση.

Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία, ομοφυλοφιλία), χωρίς να λείπουν και κάποιες εκπλήξεις, όπως η ταινία με ηρωίδα μια μεταγλωσσική κωφή. Φέτος είναι η χρονιά των γυναικών, αφού υπογράφουν (ή συνυπογράφουν) ταινίες 19 σκηνοθέτριες -ανάμεσά τους και παλιές γνώριμοι του φεστιβάλ.

Πολλοί είναι και οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Νικήτα Τσακίρογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Ερρίκο Λίτση, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Άκη Σακελλαρίου, Κόρα Καρβούνη, Ορφέα Αυγουστίδη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη.

Όπως υπογραμμίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος, «οι νέοι κινηματογραφιστές παραμένουν στο κέντρο ενδιαφέροντος του Φεστιβάλ, που φροντίζουμε να είναι ένα προστατευτικό “κουκούλι” γι” αυτούς 36 χρόνια Εθνικού και 19 Διεθνούς Φεστιβάλ κατέδειξαν ότι η Δράμα κέρδισε την αξιοπρέπεια, τη φερεγγυότητα, τη διεθνή αναγνώριση. Απέδειξε ότι σ’ αυτήν την εξαιρετικά φιλόξενη, περιφερειακή πόλη, δύναται να δημιουργείται πολιτιστικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας και αναμφίβολα ένα από τα δυο-τρία κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της χώρας.».

Χορηγός επικοινωνίας είναι το KavalaPress.gr

SHORT-DRAMA-FESTIVAL2

Πηγή: KavalaPress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr