Πότε έρχεται το μεγάλο κύμα της γρίπης! Τι προβλέπουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ

6 Φεβρουαρίου 201319:31

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή το κύμα της γρίπης που αναμένεται να μας δείξει τα …δόντια του πολύ σύντομα. Τι προβλέπεται

Αργά αλλά σταθερά καταγράφονται τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα μας, με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ να μετρούν ήδη 4 θανάτους. Ωστόσο όπως φαίνεται ο καλός καιρός που επικράτησε στη χώρα μας έκανε τον ιό να καθυστερήσει σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Γι αυτό και οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως επισημαίνουν στο iatropedia.gr είναι σε ετοιμότητα και περιμένουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα έρθει το μεγάλο κύμα της γρίπης καθώς τότε εκτιμάται ότι η νόσος θα είναι σε έξαρση. Εμβόλιο κατά της γρίπης έχουν κάνει ομως ελάχιστοι φέτος στη χώρα μας καθώς εκτιμάται ότι η εμβολιαστική κάλυψη ίσα ίσα που φθάνει το 6%. Ακόμη και τώρα βέβαια δεν είναι αργά εστω κι αν δε θεωρείται ότι μπορεί αυτην την περίοδο το μεβόλιο να καλύψει πλήρως έναν ασθενή. Πάντως συνιστάται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δηλαδή στους χρονίως πάσχοντες, στους ηλικιωμένους, στα παιδιά και στους επαγγελματίες της υγείας.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές Οκτωβρίου έως και σήμερα 4 άνθρωποι έχασαν να τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης σύμφωνα με τις καταγραφές του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται βέβαια για άτομα που είχαν βεβαρημένο ιστορικό σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου.

Ειδικότερα
-Μέχρι και την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013 (ώρα 15:00), έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Το ένα από τα κρούσματα οφειλόταν στον ιό γρίπης τύπου Β και τα τρία στον ιό γρίπης Α(Η1Ν1). Την ίδια στιγμή, συνολικά εννέα (9) σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα οκτώ (8) νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.
-Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μικρή περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συνεχίζουν όμως και βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με αυτά της αντίστοιχης εβδομάδας της περσινής περιόδου γρίπης 2011-2012 και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα της περιόδου γρίπης 2010-2011.
-Την ίδια εβδομάδα του Ιανουαρίου, απεστάλησαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά 52 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 37 από νοσοκομεία και 15 από τα δίκτυα Sentinel. Από αυτά, 24 (46,1%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης, και συγκεκριμένα 22 (91,7%) ήταν τύπου Α και 2 (8,3%) τύπου Β. Από τα στελέχη τύπου Α, τα 13 (59,1%) ήταν Α(Η3Ν2) και τα 9 (40,9%) Α(Η1Ν1)

Πηγή : iatropedia

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr