Το Ποτάμι κάνει κάστινγκ για βουλευτές

3 Δεκεμβρίου 201409:35

Το ’πε και το ’κανε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Με σύνθημα «Οχι κομματικοί υποψήφιοι αλλά υποψήφιοι από την κοινωνία», το Ποτάμι ξεκίνησε τη διαδικασία για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά του στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Καθημερινά, στην οδό Σεβαστουπόλεως αλλά και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, στήνεται ένα ιδιότυπο πολιτικό κάστινγκ απ’ όπου περνούν όλοι οι εν δυνάμει υποψήφιοι βουλευτές του νέου κόμματος. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη: όλοι οι εθελοντές του Ποταμιού, αλλά και κάθε πολίτης, μέσα από μια ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί στην ιστοσελίδα του κόμματος προτείνουν εκείνους που θεωρούν ικανούς να προσφέρουν. Ολες οι προτάσεις, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, εξετάζονται και ακολουθεί τηλεφωνική επικοινωνία για την πρώτη διασταύρωση στοιχείων.

«Δεν έχουμε πέσει σε περιπτώσεις πλάκας ή φάρσας. Αφού κλειστεί το ραντεβού, πηγαίνει πάντα ένα ζευγάρι αξιολογητών, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Κι αυτό διότι πιστεύουμε ότι έχουν διαφορετική ψυχολογία και φιλοσοφία, αλλά και άλλου είδους προσέγγιση», λέει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Σοφία Βαστάκη, συντονίστρια της Επιτροπής Διαλόγου.

Οπως μας εξηγεί, στις συνεντεύξεις που δίνουν οι υποψήφιοι παρίσταται πάντα και ο τοπικός εκπρόσωπος του Ποταμιού στην κάθε περιοχή, «ο οποίος γνωρίζει σίγουρα περισσότερα πράγματα». Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη συνέντευξη, ακολουθεί μετά από κάποιες ημέρες και δεύτερη επιτροπή, δηλαδή άλλο ζευγάρι.

Οι ενδιαφερόμενοι απαντούν στο ερωτηματολόγιο των αξιολογητών, καταγράφονται οι απόψεις και το προφίλ τους, αλλά η συνέχεια θα δοθεί από την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα η οποία θα συσταθεί όταν προκηρυχτούν οι εκλογές και τα μέλη της θα κληθούν να κάνουν εισήγηση προς τη Συντονιστική Επιτροπή. Οπως μας εξηγεί η κυρία Βαστάκη, «τον τελευταίο λόγο, βεβαίως, θα τον έχει ο επικεφαλής της διαδικασίας».

Ελλειμμα σε νέες γυναίκες

Οι δεκαπέντε αξιολογητές έχουν ήδη επισκεφθεί την Κρήτη, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα και την Κοζάνη, ενώ αυτές τις ημέρες θα βρεθούν στην Κεντρική Μακεδονία. Οι περισσότεροι από τους εξεταζόμενους προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, είναι επιτυχημένοι στη δουλειά τους, έχουν δημιουργήσει καινοτόμες επιχειρήσεις και δεν έχουν καμία ενεργή ανάμειξη στην πολιτική.

Αφού αξιολογηθούν, αρχικά, οι ακαδημαϊκές και επαγγελματικές τους εμπειρίες, οι υποψήφιοι για βουλευτές του Ποταμιού καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων για τη «συμβατότητα» με το κόμμα, τη συμπεριφορά, την αποτελεσματικότητα, την ηγετική προσωπικότητα, τις επικοινωνιακές ικανότητες αλλά και την ομαδικότητα.

«Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ο μέσος όρος ηλικίας. Οσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 35-55 ετών, βρίσκονται δηλαδή στην πιο παραγωγική ηλικία. Είναι νέοι, με όραμα και φρέσκιες ιδέες. Οι περισσότεροι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουμε συναντήσει και δημοσίους υπαλλήλους. Αρκετοί είναι καταξιωμένοι επαγγελματικά. Σχεδόν κανένας από αυτούς δεν είχε στο παρελθόν ανάμειξη με την πολιτική», αναφέρει ο κ. Γιώργος Σκέμπερης, αξιολογητής και υπεύθυνος του τομέα του Ποταμιού για τον Απόδημο Ελληνισμό. «Τους ρωτήσαμε “γιατί Ποτάμι;” και μας είπαν ότι τους εκφράζουν πλήρως οι ιδέες που διατύπωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το ξεκίνημα. Για εμάς ήταν πολύ ενθαρρυντικό», λέει και συμπληρώνει: «Βέβαια συναντήσαμε και ανθρώπους που παλαιότερα είχαν πολιτευτεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Ψάχνουμε όμως ακόμα νέες γυναίκες. Μας ενδιαφέρει να στελεχωθούν τα ψηφοδέλτια από γυναίκες γύρω στα 30».

Η συνέντευξη και το «ψυχογράφημα»

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης το «ΘΕΜΑ» βρέθηκε στα γραφεία του κόμματος στους Αμπελοκήπους και παρακολούθησε από κοντά τη διαδικασία επιλογής υποψήφιων βουλευτών. Το ραντεβού δόθηκε για τις 5 το απόγευμα. Οι αξιολογητές οδήγησαν τους υποψήφιους στον χώρο όπου στεγάζεται το web radio του Ποταμιού.

Μέσα σε μία ώρα οι εξεταζόμενοι πέρασαν κυριολεκτικά από κόσκινο αφού, εκτός από τις εξαντλητικές πολιτικές διευκρινίσεις που έδωσαν, υποβλήθηκαν και σε «ψυχογράφημα» ώστε να σκιαγραφηθούν άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους. Για παράδειγμα κλήθηκαν να απαντήσουν στην εξής ερώτηση: «Υπάρχουν κάποια θέματα στη συμπεριφορά σας που πιστεύετε ότι ενοχλούν τους άλλους γύρω σας και τι κάνετε για να τα διορθώσετε;».

Στους εξεταζόμενους για βουλευτές περιλαμβάνονται: μια 26χρονη δικηγόρος από το Ηράκλειο της Κρήτης με μεταπτυχιακό στη Βιοηθική, ένας 35χρονος που σπούδασε ιχθυοκαλλιέργειες στο ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας, ο οποίος μάλιστα ασχολείται επαγγελματικά με αυτές και παράλληλα διδάσκει και στο ΤΕΙ, ένας 55χρονος γεωπόνος αμπελουργός, ο οποίος όπως είπε με τη συμμετοχή του στο Ποτάμι θέλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να γυρίσει ο γιος του από την Αγγλία όπου πήγε να δουλέψει, μια 26χρονη πτυχιούχος μηχανικός του ΕΜΠ από το Αγρίνιο, η οποία έφτιαξε ένα πρωτότυπο e-shop αναφορικά με το design, δύο μηχανικοί από τα Ιωάννινα, ο ένας με δικό του τεχνικό γραφείο και ο δεύτερος εκπαιδευτικός, αλλά και ένας αγρότης.  Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο αξιολογητής και τοπικός συντονιστής του Ποταμιού, Γιάννης Βουτσάς, «σίγουρα μας ενδιαφέρει οι υποψήφιοι να είναι επιτυχημένοι στον τομέα τους, όμως αυτό δεν είναι απόλυτο. Στη συνέχεια θα συναντήσουμε και άνεργους οι οποίοι στο παρελθόν δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr