deyax_symvasi

Τι ποσά πληρώνει η ΔΕΥΑΞ για λογισμικό;

18 Αυγούστου 201107:56

deyax_symvasiΤουλάχιστον εντυπωσιακό μπορεί να χαρακτηριστεί το κόστος που επιβαρύνει τη ΔΕΥΑΞ για την υποστήριξη ενός λογισμικού που διαθέτει για την έκδοση λογαριασμών.

Όπως αποκαλύπτεται από τη σχετική σύμβαση που φέρνει στην επιφάνεια το XanthiPress.gr (κλικ στην εικόνα) και τα παραστατικά που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, για το τρέχον έτος η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης καταβάλλει σε επιχειρηματία της Ξάνθης  το ποσό των 750 ευρώ το μήνα (+Φ.Π.Α.)  για την υποστήριξη ενός λογισμικού που έχει κατασκευάσει ο ίδιος, με βάση τη σύμβαση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για «μηνιάτικο» που έχει κόψει η δημοτική εταιρία, με τη γνωστή οικονομική κατάσταση.

Στο ερώτημα, πόσο κοστολογούνται αυτού του είδους οι εργασίες στην ελεύθερη αγορά, οι απαντήσεις ήταν αρκετά εύκολες. H δικτυακή πύλη απέφυγε να απευθυνθεί σε τοπικές εταιρίες, προκειμένου να αποφευχθεί περίπτωση κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού και ζήτησε στοιχεία από εταιρία πληροφορικής της Θεσσαλονίκης (από τις πιο μεγάλες στη Βόρεια Ελλάδα)

Αυτό που προκύπτει είναι ότι  το ακριβότερο και πιο αξιόπιστο πρόγραμμα που υπάρχει στην αγορά (και χρησιμοποιείται σε γειτονικές ΔΕΥΑ)  κοστολογείται 9.000 ως αξία εγκατάστασης, με υπάρχουσες τιμές και η σύμβαση απεριόριστης υποστήριξης (για 5 θέσεις εργασίας) καθορίζεται ετησίως στο 20% της δαπάνης αγοράς maximum, ήτοι 1.800 ευρώ/χρόνο ή 150 ευρώ/μήνα.

Εκτός από ακριβή υποστήριξη, υπάρχει κι πανάκριβο πρόγραμμα;

Στην περίπτωση της ΔΕΥΑΞ η μηνιαία δαπάνη για την σύμβαση υποστήριξης είναι τουλάχιστον πενταπλάσια. Πέρα από αυτό, εφόσον η σύμβαση ακολουθεί το σύνηθες μέγιστο όριο του 20% επί της αξίας κτήσης του λογισμικού, λογικά ίσως σημαίνει ότι η δαπάνη της αγοράς ήταν περίπου 45.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα), ποσό που συγκρινόμενο με αυτά  που απαιτούνται για το πιο ακριβό  αντίστοιχο  λογισμικό της αγοράς, αν ισχύει, μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον υπέρογκο, αν όχι ιλιγγιώδες. Σίγουρα όμως, το αποδεδειγμένο από τη σύμβαση γεγονός της ετήσιας υποστήριξης στο ποσό των 750 ευρώ μηνιαίως (9.000/χρόνο) συγκρινόμενο με το ποσό των 150 ευρώ (1.800/χρόνο) καθίσταται προκλητικό. Άλλωστε ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι με αυτή τη δαπάνη προσλαμβάνει κάποιος έναν ολόκληρο υπάλληλο !

Τα ερωτηματικά για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις δαπάνες της η εταιρία σε μια περίοδο τρομερής κρίσης, με τα γνωστά χρέη της εταιρίας και την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων της, είναι πάρα πολλά. Και γίνονται ακόμη πιο επιτακτικά, αν συνυπολογιστεί ότι με τα ποσά αυτά θα ήταν δυνατό να ασκηθεί κοινωνική πολιτική για κάποιες άπορες οικογένειες, ή να συμβάλουν στα γενικότερα οικονομικά της ΔΕΥΑΞ.

Τι συμβαίνει αλλού

Μια πρόχειρη έρευνα έδειξε ότι με ποσό που δεν ξεπερνά τις 4,000 σε άλλες ΔΕΥΑ της Βόρειας Ελλάδας, έχει αγοραστεί πλήρως όλο το λογισμικό διαχείρισης της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών, λογιστικής, αποθήκης, παγίων, προϋπολογισμών κλπ Πρόσφατα σε Δήμο της Ξάνθης με αντίστοιχη δαπάνη μερικών χιλιάδων ευρώ αντικαταστάθηκε το σύνολο του λογισμικού λογιστικής διαχείρισης όλου του Δήμου.

Μάλιστα σε αποφάσεις Δ.Σ. σε ΔΕΥΑ της Βόρειας Ελλάδας, μνημονεύεται το γεγονός της άσχημης οικονομικής κατάστασης, θέτοντας ως προϋπόθεση από τους προμηθευτές της γενναίας έκπτωσης επί της αξίας των σχετικών προϊόντων λογισμικού. Πρακτικά οι άνθρωποι της αγοράς γνωρίζουν ότι τα ποσά αυτά, ακόμη και αν πρόκειται για λογισμικό που διαχειρίζεται λογιστικά τη μεγαλύτερη βιομηχανία της περιοχής, κρίνονται υπερβολικά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα απλό πρόγραμμα έκδοσης λογαριασμών. 

Αναμένονται απαντήσεις

Το XanthiPress.gr μελετά τα στοιχεία που υπάρχουν για τη συνεργασία του εν λόγω επιχειρηματία με τη ΔΕΥΑΞ, αποκρύπτει το όνομά του και θα το δημοσιεύσει μόνο στην περίπτωση που ο ίδιος θελήσει να τοποθετηθεί, όπως θα συμβεί και με τη διοίκηση της εταιρίας, που θα κληθεί να πάρει θέση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr