Πόσο δύσκολο είναι για μία επιχείρηση να πληρώσει τους φόρους της;

5 Μαρτίου 201713:04

Το Δελτίο του ΚΕΠΕ που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες για λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έρχεται να αναδείξει το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μία τυπική επιχείρηση, μεσαίου μεγέθους, να πληρώσει τους φόρους της.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία από την ετήσια έκθεση “Paying Taxes” των World Bank Group και PwC που παραθέτε το ΚΕΠΕ, η Ελλάδα, σε σχέση με τις 32 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται 28η αναφορικά με το συνολικό φόρο που καταβάλλει η επιχείρηση ως ποσοστό επί του εμπορικού κέρδους, το οποίο είναι 50,7%.

Η Ελλάδα, επίσης, κατατάσσεται 23η με βάση τον χρόνο συμμόρφωσης με τα βασικά είδη φόρων (εταιρικός φόρος εισοδήματος, φόροι εργασίας και υποχρεωτικές εισφορές, φόροι κατανάλωσης). Ουσιαστικά πρόκειται για τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να προετοιμαστεί και συμπληρωθεί η εταιρική δήλωση φόρων και να καταβληθεί ο φόρος.

Στη χώρα μας απαιτούνται 193 ώρες, ενώ σε χώρες όπως το Σαν Μαρίνο, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Εσθονία και η Φιλανδία απαιτούνται λιγότερες από 100.

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα είναι 5η αναφορικά με τον αριθμό των πληρωμών και την συχνότητα με την οποία πρέπει η επιχείρηση να καταβάλλει το κάθε είδος φόρου (απαιτούνται 8 πληρωμές) μαζί με την Τσεχία, την Εσθονία, τη Φιλανδία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσο για τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι η επιχείρηση να ζητήσει επιστροφή του ΦΠΑ, να λάβει την επιστροφή, να διορθωθεί ένα λάθος στη δήλωση του εταιρικού φόρου αλλά και μέχρι να περατωθεί ένας φορολογικός έλεγχος, η Ελλάδα κατατάσσεται 28η ανάμεσα στις 32 χώρες της ΕΕ και της ΕΖΕΣ.

Απαιτούνται 16,5 ώρες προκειμένου να ζητήσει μία επιχείρηση επιστροφή ΦΠΑ, 27,2 εβδομάδες προκειμένου να λάβει την επιστροφή του ΦΠΑ και 3,5 ώρες προκειμένου να διορθώσει ένα λάθος στη δήλωση του φόρου.

Από το συνολικό δείγμα 190 χωρών προκύπτει ότι μία τυπική επιχείρηση κατά μέσο όρο, χρειάζεται 251 ώρες προκειμένου να συμμορφωθεί με τις φορολογικές της υποχρεώσεις, πραγματοποιεί 25 πληρωμές και το μέσο Συνολικό Ποσοστό Φόρου είναι 40,6%.

της Όλγας Μπαλαφούτη από το newmoney.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr