Πώς θα σώσετε τα χωράφια από τους δασικούς χάρτες – Χιλιάδες αγρότες κινδυνεύουν

23 Μαρτίου 201710:10

Με αποβολή από ιδιοκτησίες δεκαετιών, απώλεια και επιστροφές επιδοτήσεων αλλά και διακοπή κάθε δραστηριότητας ακόμη και σε τουριστικές περιοχές απειλούνται χιλιάδες αγρότες και όχι μόνο, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, υπό αμφισβήτηση βρίσκονται ιδιοκτησίες άνω του 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων τα οποία το 1945 εμφανίζονταν ως δασικά ενώ με την πάροδο των χρόνων έγιναν αγροτικά. Οι εκτάσεις αυτές μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών -αν δεν γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και αν δεν τακτοποιηθούν τα οικόπεδα με βάση τους ισχύοντες νόμους- θεωρούνται δασικές και ως εκ τούτου εξαιρούνται των επιδοτήσεων για τις εκμεταλλεύσεις που αναπτύχθηκαν σε αυτές.

Σήμερα περίπου 1.500.000 στρέμματα που έχουν γεωργική χρήση είναι χαρακτηρισμένα ως δασικές εκτάσεις, ενώ 1.193.368 στρέμματα που είχαν στο παρελθόν γεωργική χρήση είναι σήμερα καταχωρισμένα ως δασικές περιοχές. Τα στρέμματα αυτά έχουν προκύψει με την ανάρτηση του 45% των δασικών χαρτών, κάτι που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωσή τους τα αμφισβητούμενα στρέμματα μπορεί και να ξεπεράσουν τα 3.000.000!

Την ίδια στιγμή τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε πολλά νησιά όπου οι εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί χορτολιβαδικές στην ουσία να θεωρούνται δασικές με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να μην μπορούν να αναπτύξουν εκεί καμία δραστηριότητα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά έχουν καταγραφεί πολλά λάθη, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να πρέπει να καταβάλουν τεράστια ποσά για… θεραπεία τους. Για παράδειγμα, στο Πήλιο 800 στρέμματα με μηλιές από λάθος φωτοερμηνεία χαρακτηρίστηκαν δασικές!

Εκτός αυτών των κραυγαλέων περιπτώσεων, έχει προκύψει ένα τεράστιο πρόβλημα με τις «οικιστικές πυκνώσεις», δηλαδή τα αυθαίρετα τα οποία η κυβέρνηση εξαίρεσε από τους χάρτες. Ομως, δεν έκανε το ίδιο και για τα χωράφια σ’ αυτές τις περιοχές. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΓΕΩΤΕΕ αλλά και των κινήσεων των δασολόγων οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Εμείς προσφύγαμε στο ΣτΕ επειδή θεωρούμε ότι είναι άδικο να μένουν στο απυρόβλητο οι καταπατητές που έχτισαν αυθαίρετα και ταυτόχρονα να κυνηγάνε αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τις δασικές εκτάσεις για παραγωγικούς σκοπούς και να τους εξαιρούν. Θεωρούμε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης αντισυνταγματική», λέει ο κ. Σπύρος Μάμαλης, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα στο ένθετο «Αγροτικός Τύπος» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr