Πώς να τρώμε καλύτερα

17 Μαΐου 202106:21

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Μάλλον σκέφτεστε «Ε, και; Το ξέρουμε». Βέβαια, υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο να γνωρίζουμε πως κάτι είναι καλό για εμάς και στο να το εφαρμόζουμε στην πραγματικότητα. Και όχι μόνο να το εφαρμόζουμε μια στο τόσο, αλλά να γίνει ένας τρόπος ζωής τον οποίο θα ακολουθούμε αβίαστα.

 

Ας αφήσουμε τη μεζούρα

Δεν είναι ιδιαίτερα σωστό να οραματιζόμαστε ένα σώμα σαν ρυζόχαρτο. Ούτε να εγκαταλείπουμε εντελώς τα λατρεμένα μας γλυκά με σοκολάτα, θεωρώντας ότι αυτό θα μας λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια υγιεινή διατροφή, όχι μόνο για να διατηρήσουμε το σωστό σωματικό βάρος, αλλά και για να αισθανόμαστε καλύτερα, να έχουμε ενέργεια και να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Με άλλα λόγια, για να είμαστε υγιείς συνολικά.

 

Ας πούμε όχι στα πολλά όχι

Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε τα φαγητά που μας αρέσουν, αλλά να μπορούμε να θέτουμε ένα όριο στον εαυτό μας και να γνωρίζουμε πόσο ακριβώς πρέπει να τρώμε και τι είδους τροφές μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά.

Αν κόψουμε τελείως τα γλυκά με σοκολάτα, για παράδειγμα, το πιο πιθανό είναι ότι θα συμβεί το εξής. Θα δώσουμε στον εαυτό μας ένα διάλλειμα (cheat day) στο οποίο θα καταναλώσουμε μια υπέρογκη ποσότητα γλυκών και θα αναιρέσουμε κάθε μας προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή. Ενώ, αν τα συνδυάσουμε σωστά με την υπόλοιπη διατροφή μας, αφαιρώντας θερμίδες από άλλα γεύματα ή επιλέγοντας συχνότερα τη μαύρη σοκολάτα, που είναι και εξαιρετικά υγιεινή, δεν θα χρειάζεται να νιώθουμε ενοχές που απολαμβάνουμε ένα αγαπημένο μας γλυκό κάθε τόσο. Πάντα με μέτρο!

 

Τι μπορούμε να κάνουμε

Εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις. Αυτό θα μπορούσε να είναι και ένας εναλλακτικός τίτλος για το συγκεκριμένο άρθρο. Πράγματι, δεν είναι απλό να αλλάξουμε από τη μια στιγμή στην άλλη τις συνήθειες πολλών ετών. Ωστόσο, αξίζει να το προσπαθήσουμε και υπάρχουν διάφορες πρακτικές που μπορεί να μας βοηθήσουν.

  1. Λίστα για τα ψώνια

Μπορούμε να γράφουμε ακριβώς όσα χρειαζόμαστε, ώστε να μην ξεφεύγουμε από το πλάνο μας. Όσο περισσότερο χαζεύουμε τα ράφια, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αγοράσουμε παραπάνω πράγματα, όπως σνακ.

  1. Dinner date στο σπίτι

Είναι πολύ καλύτερο να ετοιμάζουμε τα περισσότερα από τα γεύματά μας στο σπίτι, καθώς θα ξέρουμε ακριβώς τι τρώμε και θα αποφεύγουμε και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

  1. Να προσέξουμε τις ετικέτες

Ένας ακόμη αποτελεσματικός τρόπος για να γνωρίζουμε ακριβώς τι καταναλώνουμε. Πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τα συστατικά, αλλά και τα διατροφικά στοιχεία των προϊόντων που επιλέγουμε.

Είναι πολύ σημαντικό πριν κάνουμε οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή ή πάρουμε αποφάσεις για τη διατροφή μας να ζητάμε τη γνώμη ενός ειδικού διατροφολόγου. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά οφέλη στο να υιοθετήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr