“Πως γιγαντώθηκε η Χρυσή Αυγή” – Τι έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά

21 Νοεμβρίου 201317:15

Σημαντική συμβολή στη συζήτηση για το πώς γιγαντώθηκε η Χρυσή Αυγή, αποτελεί η μελέτη της Ομάδας Έρευνας “Ρητορική Επικοινωνία και Πειθώ” του Πανεπιστημίου Πειραιά, με τίτλο “Χρυσή Αυγή: Η λειτουργική αξιοποίησή της στη Ρητορική του Φόβου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο”.

Η Νίκη Παπαγιάννη, ερευνήτρια μέλος της ομάδας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας κατά τη διάρκεια Ημερίδας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Η έρευνα εστιάστηκε σε 115 Δελτία Τύπου των κομμάτων της Κυβέρνησης(Ν.Δ,ΠΑ.ΣΟ.Κ, ΔΗΜ.ΑΡ) και της Αντιπολίτευσης(ΣΥ.ΡΙΖ.Α), για την περίοδο μεταξύ 12 Σεπτεμβρίου 2012 και 2 Μαϊου 2013. Εξετάστηκανοι επιθέσεις εναντίον της Χρυσής Αυγής και το πως στο πλαίσιο αυτών τα κόμματα την χρησιμοποίησαν για να χτίσουν ένα φοβικά επιχειρήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

Η υπόθεση ότι η Νέα Δημοκρατία, ως βασικός κυβερνητικός εταίρος της κυβέρνησης κατασκευάζει φοβικά επιχειρήματα εναντίον της Χρυσής Αυγής, με σκοπό την αντιμετώπισή της, απορρίφθηκε, γιατί η χρήση φοβικού επιχειρήματος ,δεν παρατηρήθηκε σε κανένα Δελτίο.

ΠΑ.ΣΟ.Κ:
Υψηλή κινητικότητα αναφορικά με την Χρυσή.
Απόδοση αιτιότητας ανόδου της Χρυσής Αυγής στην οικονομική κρίση ,όχι στις δομικές αδυναμίες του πολιτικού συστήματος.
Στόχος Λειτουργικής Αξιοποίησης της Χρυσής Αυγής:
1.Αντιπολίτευση(ΣΥ.ΡΙΖ.Α) 2.Κυβέρνηση(σε μικρότερο βαθμό).
Το κόμμα παρουσιάστηκε σε μερικά Δελτία Τύπου σε όρους «αντικυβερνητικούς»
Δόμηση ταυτότητας δια της ετερότητας(αδύναμη εκλογική θέση) και δια της ιδεολογίας.

ΔΗΜ.ΑΡ:
Υψηλής κινητικότητα αναφορικά με την Χρυσή Αυγή.
Αποστασιοποίηση-Ρητορική τακτικού χαρακτήρα με σκοπό την κάλυψη του κενού της συνεργίας στην τρικομματική κυβέρνηση.
Στόχος Λειτουργικής Αξιοποίησης της Χρυσής Αυγής: 1.Κυβέρνηση, κυρίως δε την Νέα Δημοκρατία (εξαιρουμένης της ίδιας) και την ανικανότητα αυτής να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την άνοδο του νεοναζισμού και ρατσισμού.
2. Αντιπολίτευση
Δόμηση ταυτότητας δια της ετερότητας(αδύναμη εκλογική θέση)και δια της ιδεολογίας

ΣΥ.ΡΙΖ.Α:
Δόμηση εικόνας μέσω ευθείας επίθεσης προς την Κυβέρνηση.
Στόχος της Λειτουργικής Αξιοποίησης της Χρυσής Αυγής: 1.Κυβέρνηση,οι “μνημονιακές πολιτικές της” καθώς και η οικονομική κρίση.
Παρουσίαση βουλευτών της Χρυσής Αυγής , ως συναδέλφων και συνεργατών της Κυβέρνησης
Δόμηση Ταυτότητας δια της ετερότητας και δια της ιδεολογίας

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων του “συνταγματικού – δημοκρατικού τόξου”και η χρήση φοβικών επιχειρημάτων με σκοπό την αποδόμηση άλλων πολιτικών υποκειμένων πέραν της Χρυσής Αυγής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «το συνταγματικό – δημοκρατικό τόξο» χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο “Granfallon” ,χαρακτηρίζεται δηλαδή ως μία ομάδα της οποίας οι ενωτικοί δεσμοί μεταξύ των μελών της είναι πλασματικοί.

Η τεχνική “ Granfallon” χρησιμοποιείται για την επίτευξη στρατηγικών στόχων. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί την χρήσιμη απειλή – φόβητρο , την βολική ετερότητα που εξαγνίζει την ταυτότητα.

Πηγή : onalert.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr