stegi_politismou_porisma_titlos

Αποκάλυψη XanthiPress.gr: Το πόρισμα για το σκάνδαλο με τις προσλήψεις στη Στέγη

26 Σεπτεμβρίου 201116:35

stegi_politismou_porisma_titlosΤο πολυσυζητημένο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση των μονιμοποιήσεων υπαλλήλων στη Στέγη Πολιτισμού που βασίστηκαν σε ψευδείς βεβαιώσεις του φορέα, φέρνει στην επιφάνεια το XanthiPress.gr

Η υπόθεση, που μέχρι σήμερα είναι γνωστή σε αρκετούς ξανθιώτες αλλά παραμένει στη σκιά της δημοσιότητας, αποτυπώνεται σε απόλυτο βαθμό στην Έκθεση Ελέγχου (πόρισμα) , το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του XanthiPress.gr εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει ερευνηθεί και έχει γνωστοποιηθεί σε όσους ενεπλάκησαν πολιτικά με την υπόθεση και οι οποίοι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για την έρευνα του Σώματος Ελεγκτών και, κατά δήλωσή τους, δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν.

‘Επαιρναν Ταμείο Ανεργίας και εμφανίζονται να εργάζονται στη Στέγη !
Πιο αναλυτικά,  η έρευνα, που ξεκίνησε μετά από ανώνυμη καταγγελία στις 12/03/2009 διερευνά την περίπτωση ψευδών βεβαιώσεων προϋπηρεσίας που χορηγήθηκαν από τη «Στέγη Πολιτισμού Κ. Μπένης» σε 10 εργαζόμενες οι οποίες εντάχθηκαν στις διατάξεις του ΠΔ 164/2004 (Νόμο Παυλόπουλου) και οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Οι βεβαιώσεις έχουν δοθεί από τη Στέγη Πολιτισμού (χωρίς να αναφέρεται ο υπογράφων) στις 28/12/04, 26/04/04, 16/08/05 και 16/05/08. Ο Έλεγχος πραγματοποιήθηκε κατά το 2010  τόσο στο νομικό πρόσωπο της (πρώην) Στέγης, όσο και στο Υπηρεσιακό-Πειθαρχικό Συμβούλιο  ΟΤΑ Ν. Ξάνθης, το οποίο κατά πλειοψηφία (και όχι ομόφωνα) ενέκρινε τις αιτήσεις των εργαζομένων.

Αυτό που με σαφήνεια αναφέρει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης είναι ότι οι 6 από τις εργαζόμενες παρουσίασαν βεβαιώσεις της Στέγης Πολιτισμού περί προϋπηρεσίας τους στη Στέγη ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα φαίνονται να είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να εισπράττουν επίδομα ανεργίας ! (Σε Ξάνθη και Καβάλα). Επίσης μία 7η εργαζόμενη φαίνεται το ίδιο διάστημα να παρέχει τις υπηρεσίες της στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση! (εικόνα 2)

Εμπλέκεται η ΕΑΠΑΞ αλλά το πόρισμα δικαιολογεί την εμπλοκή της.

Όλες οι εργαζόμενες, όπως έχει βεβαιώσει και ο τότε Πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Δάνης Ελευθεριάδης, όσο και ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΠΑΞ Θεολόγος Καλαϊτζής, είχαν προσληφθεί από την ΕΑΠΑΞ και παρείχαν «κατά διαστήματα» τις υπηρεσίες τους στη Στέγη. Όμως, με βάση το πόρισμα αυτού του είδους η σχέση εργασίας δικαιολογείται και δεν αναιρεί τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης για τις εργαζόμενες.

Επίσης από την ΕΑΠΑΞ εμφανίζονται να έχουν απολυθεί στις πραγματικές ημερομηνίες, αφού με βάση την απόλυση τους πήραν επίδομα ανεργίας. Άρα, το βάρος πέφτει στη Στέγη Πολιτισμού και χαρακτηρίζει ως «ανακριβή ως προς τα βεβαιωθέντα διαστήματα προϋπηρεσίας» τα σχετικά δελτία που προσκόμισαν 7 από τις 10 εργαζόμενες  στον ΑΣΕΠ για τη μετατροπή των συμβάσεών τους.

Τι προβλέπει η διαδικασία στο εξής

Οι προτάσεις των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και η αναζήτηση ευθυνών, δεν έχον περιέλθει σε γνώση του ΧanthiPress.gr καθώς αποτελεί απόρρητη πληροφορία που διαβιβάζεται αρμοδίως. Πληροφορίες υπάρχουν αλλά δεν έχουν  επιβεβαιωθεί και, λόγω της σοβαρότητας, δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν ακόμη. Άλλωστε από τις διαπιστώσεις του πορίσματος είναι εμφανείς κάποιες κατευθύνσεις.

Η Έκθεση Ελέγχου των Επιθεωρητών επιφέρει τη διοικητική διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους ακόμη και με το ερώτημα της απόλυσης,  η οποία κινείται ανεξάρτητα καθώς είναι σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας για την ίδια υπόθεση. Για αιρετούς εκπροσώπους οι επιπτώσεις αφορούν μόνο εν ενεργεία εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς που παραπέμπονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το ερώτημα της προσωρινής ή οριστικής αργίας. 

stegi_porisma_1

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr