titlos_44

Περίπλοκο το πολιτικό σκηνικό στην Ξάνθη για Δήμο και Βουλή.

16 Νοεμβρίου 201121:33

titlos_44Περιπλεγμένο είναι το πολιτικό σκηνικό της Ξάνθης τόσο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που επίκεινται όσο και στο αυτοδιοικητικό τοπίο.

Σε εξέλιξη είναι η  μάχη γοήτρου του Επιμελητηρίου, όπου οι δύο ισχυροί βουλευτές, Ξυνίδης και Κοντός θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους με δύο συνδυασμούς που φέρουν περισσότερο την προσωπική τους σφραγίδα, παρά την κομματική ταυτότητα.

Όμως το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο ως προς τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τους δύο υποψήφιους στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών στα δύο κομμάτα  εξουσίας. Στη μεν Νέα Δημοκρατία υπάρχει προσφορά καθώς τόσο ο Φίλιππος Τσαλίδης επιχειρεί να επανακάμψει στο πολιτικό σκηνικό, η Γεωργία Ανδρέου επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφια, ενώ φιλοδοξίες έχουν εκφραστεί και από άλλα στελέχη.

Παυλίδης στο XanthiPress.gr: Iσχύει η δήλωση «επιμένω αυτοδιοικητικά»

Ερωτηθείς από το XanthiPress.gr, ο τέως Νομάρχης Γιώργος Παυλίδης, για το ενδεχόμενο να ενδιαφερθεί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο, επέμεινε στην παλαιότερη δήλωσή του ότι “επιμένει αυτοδιοικητικά”, με βάση τις σημερινές συνθήκες.  Η δήλωση αυτή ενδέχεται να έχει διττή ανάγνωση καθώς δεν αποκλείει από το ενδιαφέρον του το Δήμο Ξάνθης, παρότι δεν έχει αναφερθεί ποτέ συγκεκριμένα σε κάτι τέτοιο.

Εκεί όμως βρίσκεται και το άλλο ισχυρό ενδεχόμενο για τη Ν.Δ. και δεν είναι άλλο από την περίπτωση ο Αλέξανδρος Κοντός να αποφασίσει το 2014 να μεταπηδήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οπότε και θα ανατραπούν οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην Ξάνθη τα τελευταία 12 χρόνια. Ο πρώην Υπουργός δεν έχει αναφερθεί ποτέ δημόσια σε κάτι τέτοιο, όμως συνεργάτες του έχουν αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε η εικόνα της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν είναι ιδιαίτερα θελκτική πλέον για τους πολιτικούς. Τέλος, το ενδιαφέρον στο Δήμο Ξάνθης για τη μετά-Στυλιανίδη εποχή δεν εξαντλείται μόνο στα στελέχη που απαρτίζουν σήμερα τη δημοτική αρχή.

Άσαφή τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα καθώς μέχρι στιγμής δεν εκδηλώνονται επίσημα άλλες υποψηφιότητες για τη θέση του Βουλευτή, ώστε να αναμετρηθούν με το Σωκράτη Ξυνίδη. Η κυβερνητική φθορά και η γενικότερα κατάσταση έχουν προκαλέσει κριτική απέναντι στον Αν. Υπουργό της κυβέρνησης, όμως μέχρι στιγμής στον ορίζοντα δεν έχει εμφανιστεί άλλη ισχυρή υποψηφιότητα  -παρά μόνο φήμες- ώστε να προσεγγίσει το τμήμα του κόμματος που δεν προτιμά το Σωκράτη Ξυνίδη.

Σγουρίδης στο XanthiPress.gr: Ενδιαφέρομαι για το Δήμο

Η υπόθεση του Παναγιώτη Σγουρίδη, χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς. Τόσο σε συνέντευξή του στο Kανάλι 6, όσο και σε δήλωσή του στο XanthiPress.gr επιμένει ότι ενδιαφέρεται να διεκδικήσει το Δήμο της Ξάνθης. Η ξεκάθαρη αυτή δήλωση διαμορφώνει νέες συνθήκες καθώς είναι προφανές ότι δεν συναρτάται με χρίσμα (σήμερα τουλάχιστον) αλλά είναι δυνατόν να περιπλέξει την κατάσταση. Όμως η συζήτηση γίνεται με διαμορφωμένες ισορροπίες και δεδομένα του σημερινού πολιτικού σκηνικού, το οποίο είναι αρκετά ρευστό. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προεξοφληθεί η κατάσταση σε 2,5 χρόνια από σήμερα.

Άλλωστε υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις ότι όλη αυτή η κατάσταση στις υποψηφιότητες των δύο μεγάλων κομμάτων για το Δήμο μπορεί να ανατραπούν και ενδεχομένως το τοπίο να συσκοτιστεί ακόμη περισσότερο.

Όχι οι εκλογές που γνωρίζαμε;

Στην ίδια ασαφή κατάσταση κινούνται και τα στελέχη της μειονότητας και στα δύο μεγάλα κόμματα. Δυσαρέσκεια για τον Τσετίν Μάντατζη υπάρχει σε ένα τμήμα της μειονότητας, όμως η εκλογική συμπεριφορά δεν συναρτάται άμεσα με τις διαπροσωπικές επαφές στο χώρο της μειονότητας.

Το βασικότερο ζήτημα που δεν έχει ακόμη γίνει σαφές ότι οι επόμενες εκλογές είναι πολύ πιθανό να ανατρέψουν τον διπολικό τρόπο ανάγνωσης των πολιτικών εξελίξεων, που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι  θα αποκτήσουν αυξημένο ενδιαφέρον οι στελεχώσεις των ψηφοδελτίων στα μικρότερα κόμματα όπου μέχρι σήμερα η συμμετοχή των στελεχών είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, τουλάχιστον στην περιοχή της Θράκης, με εξαίρεση την εκλογή Μουσταφά τη δεκαετία του ’90.  

Πρακτικά λοιπόν αν και σε τριεδρικές περιφέρειες δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αλλαγών, στο μέλλον δεν θα είναι δεδομένη η εκλογή βουλευτών μόνο από τα δύο κόμματα εξουσίας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr