podhlates_

Ποδηλάτες από τη Θεσ/νίκη στην Κομοτηνή

28 Ιουλίου 201105:41

podhlates_Στην Κομοτηνή βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης 27 Ιουλίου, οι 14 εθελοντές ποδηλάτες από τη Θεσσαλονίκη. Οι ποδηλάτες, ηλικίας 15 έως 59 ετών, διανύουν μια απόσταση 480 χιλιομέτρων, προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα της διεκδίκησης από το δήμο Θεσσαλονίκης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014.

Οι ποδηλάτες, που ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης 26 Ιουλίου τη διαδρομή τους από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, θα τερματίσουν αργά το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου στις Καστανιές, προκειμένου να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νεολαίας του Αρδα.

Την υποστήριξη της Κομοτηνής στις προσπάθειες που καταβάλλει η Θεσσαλονίκη για να λάβει το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, εξέφρασε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σοφία Μενεσελίδου, υποδεχόμενη , στο δημαρχείο της πόλης, τους εθελοντές ποδηλάτες που μεταφέρουν πάνω σε δυο ρόδες το μήνυμα της «Νύμφης του Θερμαϊκού» για τη διεκδίκηση του τίτλου.

Η κ. Μενεσελίδου και η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης “Ορφέας” κ. Νατάσα Λιβεριάδου συνεχάρησαν τους αθλητές για την προσπάθειά τους και ευχήθηκαν στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής ΄”καλή επιτυχία” στη διεκδίκηση.

Σε δήλωση της η κ. Μενεσελίδου τόνισε πως «θεωρούμε πολύ σημαντικό το ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ενεργοποιείται και μάλιστα μέσω ανθρώπων νέων σε ηλικία για να διεκδικήσει κάτι σημαντικό για τη χώρα μας και ειδικά για μια πόλη της Βορείου Ελλάδος. Τους ευχόμαστε να έχουν επιτυχία, αν και είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν. Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι ένας από τους τρόπους διεκδίκησης αυτής της διοργάνωσης είναι και η ποδηλατοδρομία ακριβώς γιατί καταδεικνύεται ότι το ποδήλατο για τις σύγχρονες αστικές πόλεις είναι ένα σωτήριο μέσο και πρέπει να καταστεί ένας από τους κυρίαρχους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Ως Δήμος τους συμπαραστέκομαστε, θα κρεμάσουμε σε εμφανές σημείο του δημαρχείου την αφίσα της διεκδίκησης και ελπίζουμε ότι θα είμαστε εκεί κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έτους».

Τους ποδηλάτες, συνοδεύει ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Ελευθεριάδης, πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης και υποστηρικτική ομάδα.

Ο κ. Ελευθεριάδης μιλώντας για τη διεκδίκηση της Θεσσαλονίκης ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας για το 2014 υποστήριξε πως «ήταν μια ιδέα της αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης, της κυρίας Πασχαλίδου και ξεκίνησε μ’ ένα ανοιχτό κάλεσμα προς τους δημότες όπου και ανταποκρίθηκαν οι περισσότερες εθελοντικές οργανώσεις της πόλης και πολλοί πολίτες. Σταδιακά συντάξαμε έναν φάκελο υποψηφιότητας, ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και ένα πρόγραμμα δράσεων τόσο για τώρα όσο και για το 2014. Καταθέσαμε την υποψηφιότητα και περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης, σύμφωνα με τον ίδιο, «γίνονται διάφορες προωθητικές ενεργείες μια εκ των οποίων είναι και η ποδηλατοδρομία που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης από τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήξει το απόγευμα της Τετάρτης στο φεστιβάλ του Άρδα. Η ποδηλατοδρομία γίνεται σε συνεργασία με το φεστιβάλ που στηρίζει ηθικά και υλικά τους ποδηλάτες». Ο κ. Ελευθεριάδης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «ο δήμος Θεσσαλονίκης θεωρεί όλους τους δήμους της Βόρειας Ελλάδας συνεργάτες σ’ όλα τα επίπεδα».

Η απόστολή συνέχισε για την Αλεξανδρούπολη και αργά το απόγευμα αναμένεται να φτάσει στο φεστιβάλ, συνοδευόμενη και από άλλους ποδηλάτες που θα ενσωματωθούν κατα τη διάρκεια της διαδρομής καθώς συμμετέχουν αθλητές από τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και την Κομοτηνή. Στον Αρδα, την ομάδα θα συμπληρώσουν Τούρκοι και Βούλγαροι ποδηλάτες.

Στο φεστιβάλ του Άρδα η αποστολή του Δήμου Θεσσαλονίκης θα κατασκηνώσει και θα συμμετέχει μ’ ένα ενημερωτικό σταντ όπου και θα δίνονται πληροφορίες σ’ όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν ή να συμμετέχουν στη διαδικασία της διεκδίκησης.

Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, μαζί με το Ηράκλειο Κρήτης και το Ιβάνοβο της Ρωσίας. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο, στην Μπράγκα της Πορτογαλίας.

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας;

Είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, της μεγαλύτερης πλατφόρμας μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη, που σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμουν τον τίτλο “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας”- EUROPEAN YOUTH CAPITAL- σε πόλεις που παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, ιδεών, προτάσεων και συνεργασίας για τους νέους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για ένα χρόνο.

Είναι ένας νέος θεσμός που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, ακολούθησε το 2010 στο Τορίνο, φέτος φιλοξενείται στην Αμβέρσα του Βελγίου, του χρόνου στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, το 2013 στο Μάριμπορ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας και φιλοδοξούμε το 2014 να έρθει στη Θεσσαλονίκη.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνουν τον τίτλο “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας” σε πόλεις που ενθαρρύνουν την εφαρμογή νέων ιδεών και καινοτόμων προγραμμάτων με συμμετοχή της νεολαίας ενώ αναδεικνύουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξή τους βασιζόμενες και στο νεανικό κοινό τους. Δε χρηματοδοτεί έργα, κατασκευές ή υποδομές, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα προβάλει τα χαρακτηριστικά, τις ιδέες, τις προτάσεις και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Γιατί η Θεσσαλονίκη θέλει να πάρει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας του 2014;

-Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια κατ’εξοχή νεανική πόλη, ίσως η πόλη με τους περισσότερους νέους στη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι επίσης μια πόλη με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό φοιτητών που φτάνουν τις 150.000 οπότε το σύνολο των νέων αγγίζει το 50% του συνολικού πληθυσμού της. Οι νέοι είναι παντού. Αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, κινούνται, μαθαίνουν, δημιουργούν, αγαπούν και διεκδικούν. Οι νέοι έχουν σχέδια, απαιτούν και ονειρεύονται μια άλλη κοινωνία, μια άλλη πόλη. Οι νέοι μαθαίνουν την πόλη, τις γωνιές της, την ιστορία της, δίνουν ζωή στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της. Μιλάνε για το αύριο, για τη θέση τους στο μέλλον. Συμμετέχουν.

-Η πόλη έχει εμπειρία από τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών – κοινωνικών γεγονότων. Από την Μπιεννάλε των νέων δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου του 1986 μέχρι την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 1997 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, η πόλη έχει αξιοποιήσει εγκαταστάσεις του παρελθόντος ενώ έχει αποκτήσει πολλές και αξιόλογες νέες υποδομές.

“Ονειρευόμαστε ένα έτος δημιουργίας, συνεργασίας των νέων της πόλης και των νέων της Ευρώπης. Ένα έτος με συνεχείς δράσεις, προβληματισμό και παρεμβάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Για να αποδείξουμε πως εκτός από ιστορία, παρελθόν η πόλη έχει παρόν και μέλλον. Και αυτό το μέλλον το σχεδιάζει η νέα γενιά με τα νέα εργαλεία της.

Εμείς πιστεύουμε πως η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να φιλοξενήσει ένα πετυχημένο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας το 2014 και για έναν παραπάνω λόγο: Η σημερινή διοίκηση του δήμου επενδύει πολλά στην ανάπτυξη ενός πραγματικού κινήματος νεολαίας που μέσα από δράσεις εθελοντισμού, κοινωνικής παρέμβασης, συμμετοχής και ίσων ευκαιριών θα αναδείξει μια άλλη Θεσσαλονίκη: τη Θεσσαλονίκη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, της αποδοχής της ετερότητας, του πολιτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλα αυτά αποτελούν το περίγραμμα μέσα στο οποίο θα κινηθούμε και την καλύτερη εγγύηση για ένα δημιουργικό 2014 για τους νέους όλης της Ευρώπης”.

Η θεματική του 2014

“Επιλέξαμε σαν τίτλο το “Χρόνο”. Με τη λέξη και την έννοια του χρόνου θέλουμε να εκφράσουμε ταυτόχρονα την ιστορική διαδρομή της πόλης και το ρόλο της στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, την προοπτική και την εξέλιξή της καθώς και τη μετάβασή της στην κοινωνική-οικονομική αναγέννησή της. Το 2014 θα έχουμε μια μεγάλη σειρά από δράσεις που θα υλοποιηθούν πάνω σε τέσσερις άξονες: Δημιουργία, συμμετοχή, ειδικές κοινωνικές ομάδες, νέα κοινωνικά κινήματα. Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να ορίσουμε τόσο ένα περίγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων όσο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ως Δήμος έτσι ώστε το 2014 να μπορέσουμε να έχουμε την πόλη και τους νέους της έτοιμους να υποδεχτούν δράσεις ευρωπαϊκής και διεθνούς κλίμακας”.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης
KomotiniPress.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr