Πλήγμα σε τουρισμό, προσφορές στις πτήσεις εσωτερικού

10 Ιουλίου 201512:00

Μετά τα προβλήματα στην έκδοση βίζας στις αραβικές χώρες, αγκάθια έχουν εμφιλοχωρήσει και στη διαδικασία χορήγησης βίζας και στην Τουρκία, εν μέσω ακυρώσεων μεμονωμένων τουριστών για την Ελλάδα. Την ίδια ώρα παραμένει σε ικανοποιητικό επίπεδο η ζήτηση στο μαζικό τουρισμό, ενώ κινδυνεύει να χαθεί το παιχνίδι στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Θυμό, διαμαρτυρίες και εντάσεις από το χώρο των επαγγελματιών του τουρισμού προκαλεί η ζημιογόνα για την εθνική οικονομία και την οικονομία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ακυρωτική για τον τουρισμό, χρονοκαθυστέρηση στη χορήγηση της τουριστικής βίζας από τις προξενικές μας Αρχές στην Τουρκία, λόγω «τεχνικών δυσκολιών» και αδυναμίας του υπάρχοντος προσωπικού να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Χιλιάδες είναι οι άνευ λόγου παρεμποδιζόμενοι τουρίστες, τόσο για τις θερινές διακοπές όσο και για τις διακοπές εν όψει της επικείμενης θρησκευτικής τους γιορτής.

Θετικά…

Αναφορικά με τις αφίξεις και με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των βασικότερων αεροδρομίων της χώρας, το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος έκλεισε με θετικό πρόσημο +6,7% στο σύνολο της χώρας (ή +1% αν δεν υπολογιστεί η Αθήνα). Ειδικότερα, η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη τον Ιούνιο υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο αφίξεων της χώρας με +25%, +10,9% και +20% αντίστοιχα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η Θεσσαλονίκη εμφάνισε οριακά θετικό πρόσημο, ενώ Δωδεκάνησα και Κρήτη κινήθηκαν αρνητικά. «Οσον αφορά στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής για τους προσεχείς μήνες, μετά την εφαρμογή των capital controls καταγράφηκε αρχικά μια απότομη μείωση 30% – 40% η οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να σταθεροποιείται περί το -20%. Η μείωση αυτή, εφόσον δεν ανατραπεί, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις του επόμενου τριμήνου», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ.

Προσφορές

Εν τω μεταξύ, με στόχο να δώσει ώθηση στη χειμαζόμενη αγορά -λόγω της αβεβαιότητας αλλά και των capital controls- του εσωτερικού τουρισμού, η αεροπορική αγορά βάζει πλάτη προσφέροντας οικονομικούς ναύλους. Ειδικότερα η Aegean Airlines πρόσφερε οικονομικούς ναύλους στα δρομολόγια εσωτερικού, διαθέτοντας 30.000 θέσεις στην κατηγορία GoLight για το εσωτερικό έναντι 19 ευρώ για απευθείας πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έναντι 39 ευρώ για ταξίδια με αναχώρηση από την Αθήνα. Η έκδοση των εισιτηρίων ολοκληρώνεται αύριο, ενώ το ταξίδι μπορεί να πραγματοποιηθεί από 14/7/2015 έως 15/9/2015.
Ταυτόχρονα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «στηρίζει τους Ελληνες που βρίσκονται σε ανάγκη να υλοποιήσουν το αεροπορικό ταξίδι τους σε προορισμούς εσωτερικού, συνδράμοντας τις αεροπορικές εταιρίες να διαθέσουν στην αγορά όσο το δυνατόν περισσότερα εισιτήρια σε εξαιρετικά χαμηλούς ναύλους (από 0 έως 10 ευρώ)», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα, για την περίοδο από 13/07/2015 έως 26/07/2015 και για κάθε εισιτήριο απλής μετάβασης κάτω των 10 ευρώ, το αεροδρόμιο προσφέρει στις αεροπορικές εταιρίες 25 ευρώ, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες μετακίνησης των Ελλήνων τόσο στους νησιωτικούς όσο και στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας μας. Την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να υποστηρίξουν θερμά οι εταιρίες Aegean Airlines & Olympic Air, Ryanair, Astra Airlines, Ellinair, Minoan Airlines και Volotea, οι οποίες θα διαθέσουν στην αγορά συνολικά 15.000 εισιτήρια απλής μετάβασης από 0 έως 10 ευρώ. Σημειώνεται ότι η αγορά των εισιτηρίων καθώς και το αεροπορικό ταξίδι πρέπει να πραγματοποιηθούν την περίοδο από 13/07/2015 έως και 26/07/2015.

Δωρεάν

Τέλος, και η Ryanair φαίνεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη μεταφορά επιβατών δωρεάν για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η Ryanair ζητεί από τους συνεργάτες της «να την ακολουθήσουν στο σχέδιο για ελάφρυνση της επονείδιστης πίεσης προς τους Ελληνες, με αυτή τη γαλαντόμο προσφορά».
Η Ryanair έχει επενδύσει στην ελληνική αγορά και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Michael O’Leary δήλωσε ότι η εταιρία αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ωστόσο, επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «παλαβούς» τα μέλη της.

Πηγή: e-typos.com

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr