Πιθανή εξαγορά της NOVA από τον ΟΤΕ θα φέρει σε στρατηγικό αδιέξοδο τη Vodafone

24 Ιουνίου 201419:01

Μεγάλες αλλαγές στην κινητή τηλεφωνία και τα συνδρομητικά κανάλια φαίνεται να δρομολογούνται μετά τις φήμες που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα και φέρουν τον ΟΤΕ να διαπραγματεύεται την εξαγορά της NOVA και της Forthnet. Αν και η NOVA επισήμως φαίνεται να διαψεύδει ένα τέτοιο σενάριο, πληροφορίες επιμένουν ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο κολοσσούς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο

Το βέβαιο είναι ότι NOVA και Forthnet που κατέχουν στη σταθερή τηλεφωνία, στο ίντερνετ και στη συνδρομητική τηλεόραση ένα μεγάλο ποσοστό της αγοράς, αποτελούν το μήλον της έριδος τόσο για τον ΟΤΕ όσο και για τη Vodafone και τη Wind. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα είχε φανεί ότι η Vodafone και η Wind επρόκειτο να συνασπιστούν προκειμένου να εξαγοράσουν τη NOVA για να αντιμετωπίσουν τον ΟΤΕ, θυγατρική εταιρεία της Deutsche Telekom, το μεγαλύτερο πάροχο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, που ταυτόχρονα εξελίσσεται σε μεγάλο παίχτη στο χώρο της καλωδιακής τηλεόρασης.

Η Vodafone μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και την καθίζηση της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας έμοιαζε να εισέρχεται σε στρατηγικό αδιέξοδο στην Ελλάδα, αφού από το «πορτφόλιο» της έλλειπε η συνδρομητική τηλεόραση που μεγιστοποιεί τους τζίρους και τις συνδρομές, διευρύνοντας τη ρευστότητα. Η παγκόσμια τάση άλλωστε για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών βασίζεται στο τρίπτυχο κινητή-σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ συν καλωδιακή τηλεόραση, συνδυασμοί που αυξάνουν τους τζίρους συγκεντρώνοντας μεγάλους πληθυσμούς συνδρομητών.

Η μάχη με λάφυρο τη NOVA, άρχισε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ανάμεσα στη Wind και την Vodafone για τον έλεγχο του ποσοστού των Ολλανδών, εξελίχθηκε στην άτυπη συμμαχία Vodafone-Wind που ήθελαν να εξαγοράσουν τη NOVA για να αντιμετωπίσουν τον ΟΤΕ και τώρα στη φημολογούμενη «σφήνα» του ΟΤΕ για την εξαγορά της NOVA. Είναι βέβαιο ότι αν ο ΟΤΕ μπορέσει να εξαγοράσει τη NOVA θα έχει καταφέρει ένα στρατηγικό πλήγμα, κυρίως στη Vodafone, που όπως εκτιμούν όλοι οι ειδικοί του κλάδου των επικοινωνιών ίσως την οδηγήσει στο να ρίξει «λευκή πετσέτα» και πιθανότατα θα δρομολογήσει την έξοδό της από την ελληνική αγορά. Το εξίσου βέβαιο είναι ότι γύρω από τις εξελίξεις για το μέλλον της NOVA θα ξεσπάσει ένας πόλεμος των κολοσσών της τηλεφωνίας στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα η μητρική εταιρεία Vodafone φέρεται να είναι δυσαρεστημένη με τη διοίκηση γενικότερα, και τον διευθύνονται σύμβουλο της Vodafone Hellas, Γλαύκο Περσιάνη, όχι μόνο λόγω της μείωσης των μεριδίων που υφίσταται το τελευταίο διάστημα η εταιρεία αλλά του καταλογίζουν επίσης σημαντικά λάθη στρατηγικής.

www.iefimerida.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr