pisina_xanthi

Πισίνα, Λιμνίο, Πετρέλαιο, Γραμμές, βοσκοτόπια και τραινάκι στο στόχαστρο Πούλιου

20 Ιουνίου 201120:44

pisina_xanthiΜια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την πόλη θέτει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η παράταξη του Χρήστου Πούλιου.

Στο κείμενο θέτει, διαδοχικά, μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην εικόνα του κολυμβητηρίου, στις υποψίες για παραλαβή πετρελαίου από το Δήμο που δεν έφτασε ποτέ στη δεξαμενή. Στην εικόνα του Λιμνίου, στην εικόνα του δρόμου προς Πετεινό μετά τις γραμμές του τραίνου, στο βοσκοτόπια της περιχής Σταυρούπολης αλλά και στο γνωστό τραινάκι του Δήμου που κόστισε 250.000 ευρώ και δεν έμφανίζεται εδώ και αρκετούς μήνες.

Πιο αναλυτικά αναφέρει:

1. Την Πέμπτη το βράδυ, αλλά και την Παρασκευή το μεσημέρι σε ρεπορτάζ στο τηλεοπτικό «κανάλι 6» μείναμε άναυδοι από τις εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης που επικρατούν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ξάνθης. Οργιώδης βλάστηση έξω,  εικόνες μαζικής καταστροφής μέσα, οτιδήποτε «κινητό» πεταμένο στη μισογεμάτη δεξαμενή, σπασμένα μερικά παράθυρα. Βάνδαλοι αυτοί που προξένησαν τις καταστροφές, αλλά κατ’ ουσία υπεύθυνη η Δημοτική Αρχή, εκλεγμένη για να βελτιώσει την Ποιότητα Ζωής μας, αλλά αντιθέτως την υποβαθμίζει! Αφύλακτη προφανώς η περιουσία των δημοτών, όταν πρόσφατα η Δημοτική Αρχή ξόδεψε σχεδόν 500.000.000 δρχ. για επισκευές και καυχιόταν για το «στολίδι του αθλητισμού»! Το Σάββατο φιλοτιμήθηκε και αποφάσισε να παρέμβει! Πόσο άραγε κόστισε το κόψιμο των χόρτων; όχι πάνω από 2 ημερομίσθια. Το άδειασμα της δεξαμενής το επιλήφθηκε η ΔΕΥΑΞ με δύο υπαλλήλους της! Ερωτάμε λοιπόν: 1) Γιατί δεν επιληφθήκατε νωρίτερα της συντήρησης της περιουσίας των Δημοτών? 2) Γιατί δεν φυλάσσεται το κολυμβητήριο? 3) Γνωρίζετε ότι εάν κάποιο παιδί πέσει στην δεξαμενή ο Δήμος θα όφειλε αποζημιώσεις? 4) Γιατί ενώ είχατε υπεραμυνθεί της πολιτικής σας πρόθεσης και βούλησης να ανοίξει το κολυμβητήριο τον Φλεβάρη και μετά τον Μάρτη, ακόμη δεν έχει ανοίξει στο κοινό? 5) Πώς σκέφτεστε να αποκαταστήσετε την αξιοπιστία του Δημοτικού Συμβουλίου? 6) Ποιος θα πληρώσει τα 5.000 ευρώ (1.500.000 δρχ.) που δαπανήθηκαν για το πετρέλαιο και την θέρμανση του νερού που πλέον άντλησε η ΔΕΥΑΞ?

2. Στην εφημερίδα  «Φωνή της Ξάνθης» την Πέμπτη 27-01-2011     διαβάσαμε ένα περίεργο δημοσίευμα με τίτλο «που πήγε το πετρέλαιο ΟΕΟ» που έκανε λόγο για ένα βυτίο πετρέλαιο που ενώ θεωρητικά παραλήφθηκε από τον Δήμο για τις ανάγκες θέρμανσης του Δημαρχιακού Μεγάρου εντούτοις δεν θεάθηκε στην δεξαμενή και ο κ. Φωτιάδης το έψαχνε! Με την έννοια ότι αν πρόκειται για αδίκως καταβληθέντα χρήματα χωρίς να παραληφθεί το πετρέλαιο, αυτά είναι στερημένα από οφέλη για την Ποιότητα Ζωής του Δημότη, ερωτάται η Δημοτική Αρχή επισήμως περί τίνος πρόκειται, διότι οι off the record εξηγήσεις που λάβαμε θεωρούνται ανεπαρκείς.

3. Στην περιοχή Λιμνίο, που επισκεφτήκαμε μετά την επίσκεψη στο κολυμβητήριο, αποκομίσαμε μια χείριστη εντύπωση. Εικόνα εγκατάλειψης, βλάστηση οργιώδης που χρήζει περιποίησης, σκουπίδια κάθε είδους πεταμένα, κόπρανα ανθρώπων σε κοινή  θέα, ένα κτίσμα εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο με δυνατότητα πρόσβασης από άτομα περιθωριακά, και ίσως και παράνομο, που χρήζει κατεδάφισης (όπως άλλωστε επιληφθήκατε παλαιότερα και για τα άλλα κτίσματα της απέναντι όχθης, το «Κάλι μπαρ»). Ένας χώρος βρώμικος και μολυσματικός στην καρδιά της πόλης, ενώ χρόνια πριν ήταν τόπος αναψυχής και ομορφιάς όπου πηγαίναμε για περίπατο τα παιδιά μας και όπου και τα σχολεία της πόλης επιχειρούσαν ημερήσιες εκδρομές. Ερωτάται λοιπόν η Δημοτική αρχή γιατί έχει παραμελήσει αυτόν τον χώρο και αν προτίθεται να τον αποκαταστήσει σύντομα, ώστε να παύσει να χαρακτηρίζεται και ως αδιαφορούσα για την ποιότητα ζωής των δημοτών της. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση θεωρούμε πως με τις υπηρεσίες που διαθέτει ο Δήμος, (καθαριότητας, πρασίνου, ΔΕΥΑΞ – μηχανήματα- κλπ) το κόστος της αποκατάστασης θα είναι ελάχιστο.

4. Στην περιοχή μετά τις σιδηροδρομικές γραμμές, στο δρόμο προς τον Πετεινό, και πριν από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, αριστερά, συνεχίζει ακάλυπτο ρέμα, πιθανόν αυτό που κατεβαίνει από την Χρύσα. Το μεγαλύτερο τμήμα της κοίτης έχει γεμίσει από βλάστηση και σκουπίδια και τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, που η ροή του νερού είναι σχεδόν μηδενική, οι κάτοικοι της περιοχής παραπονιούνται για έντονη δυσοσμία. Το γεγονός ότι τα στάσιμα νερά είναι και εστία κουνουπιών, πληροφορηθήκαμε ότι αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς από την διεύθυνση υγιεινής της πρώην Νομαρχίας. Όμως είναι κοινώς γνωστό ότι στο ρέμα χύνονται βρώμικα νερά και από παράνομες συνδέσεις κατοικιών. Επειδή η δυσοσμία και οι πιθανές μολύνσεις αφορούν άμεσα την Ποιότητα Ζωής των Δημοτών, Ερωτάται η Δημοτική Αρχή 1) αν προτίθεται και πότε και πότε να καθαρίσει την κοίτη, από χόρτα,  χώματα και σκουπίδια, και 2) αν έχει δρομολογήσει την επίλυση ή σε ποιο σημείο βρίσκεται η αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος των παράνομων συνδέσεων ακαθάρτων στα όμβρια (αφορά την ΔΕΥΑΞ) ούτως ώστε να αποκατασταθεί και η έννοια της νομιμότητας στον τομέα αυτό καθώς και η αξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής.

5. Πριν από 3-4 χρόνια η Δημοτική Αρχή, κάνοντας ένα μεγάλο έξοδο, και προφανώς έχοντας κατά νου κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο, προμηθεύτηκε ένα τρενάκι αξίας περίπου 250.000 ευρώ. Μόνο πέρυσι το είδαμε ελάχιστες φορές να κυκλοφορήσει στους δρόμους. Σήμερα, έχουμε κληρονομήσει ακόμη ένα τρενάκι από τον πρώην Δήμο Σταυρούπολης (και κατά τα λεγόμενα του πρώην Δημάρχου Σταυρούπολης αξίας 190.000 ευρώ, αλλά καλύτερο). Με την έννοια ότι αυτά αγοράστηκαν για την καλυτέρευση της Ποιότητας Ζωής των δημοτών, ίσως και για να αποτελέσουν μια πηγή εσόδων του Δήμου – έστω και με μικρό αντίτιμο πχ 50 λεπτά – , αλλά και με την έννοια ότι τα λεφτά των Δημοτών προορίζονται και είναι ανταποδοτικά οφέλη ώστε οι άσκοπες, άκαιρες και μη συμβάλλουσες στην καλυτέρευση της Ποιότητας Ζωής δαπάνες να αποτελούν κακοδιαχείριση, ερωτάται η Δημοτική Αρχή πως και πότε προτίθεται να επιστρέψει στους Δημότες το έξοδο αυτό που επιχείρησε.

6. Στην περιοχή του πρώην Δήμου Σταυρούπολης, τα βοσκοτόπια είναι μοιρασμένα στις διάφορες κοινότητες και καθορισμένα τα όρια βοσκής του κάθε βοσκού. Τελευταία γίναμε αποδέκτες αγανάκτησης και παραπόνων από συμμορφούμενους με τον νόμο βοσκούς, οι οποίοι βλέπουν κοπάδια από άλλα βοσκοτόπια να εισβάλουν στην περιοχή τους, να βόσκουν με την ησυχία τους και παρά τις διαμαρτυρίες τους (και προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και προς τον κ. Εισαγγελέα) αυτά να αποχωρούν μετά από μέρες και αφού οι εισβολείς έχουν ολοκληρώσει την βοσκή τους. Σε πολλές περιπτώσεις μας έχουν καταγγείλει και «τσαμπουκάδες» καθώς και ότι κάποιοι εισβολείς τυγχάνουν της σιωπηλής ανοχής των υπευθύνων. Εμείς δεν θέλουμε να πιστεύουμε τέτοια σενάρια, όμως θεωρούμε μείζον το θέμα της τήρησης των αποφάσεων και των νόμων. Οι νόμιμοι βοσκοί αγωνιούν και βρίσκονται αντιμέτωποι με διαπληκτισμούς και με την έννοια αυτή υποβιβάζεται το επίπεδο Ποιότητας Ζωής των, όπως και η γειτνίαση ή έστω και προσωρινή εγκατάσταση των κοπαδιών πλησίον του Κόσυνθου εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία  των Δημοτών, Ερωτάται λοιπόν η Δημοτική αρχή αν έχει σχέδιο τήρησης του νόμου και της αξιοπιστίας της. Εμείς από την πλευρά μας προτείνουμε τον ορισμό μιας ομάδας από 5-6 ατόμων με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα βοσκοτόπια και ορισμό δύο αυτοκινήτων 4*4 τα οποία θα κινητοποιούνται σε περίπτωση καταγγελιών. Η ομάδα θα είναι εφοδιασμένη με χάρτες όπου ορίζονται τα βοσκοτόπια, όχι μόνον για την περιοχή της Σταυρούπολης αλλά για όλο τον Δήμο Ξάνθης, πλήρη κατάλογο των εγγεγραμμένων βοσκών, οι οποίοι θα ενημερωθούν και για το νούμερο του τηλεφώνου (μπορεί να είναι του επικεφαλής) που θα καλούν για καταγγελίες. Η ομάδα θα επεμβαίνει και θα απομακρύνει τους παράνομους βοσκούς και τα κοπάδια τους.

κ. Δήμαρχε, οφείλετε όχι μόνο να φροντίζετε για τα ανταποδοτικά οφέλη των Δημοτών, αλλά και για να καταδεικνύετε τις υποχρεώσεις τους. Τότε μόνον ο Δήμος μας θα ευημερήσει και όλοι θα πειστούν να ψηφίζουν τον καλύτερο και όχι αυτόν στον οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση για να λύνουν τα προσωπικά τους προβλήματά, ενίοτε και σε αντίθεση με τον νόμο.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr