Πηγές ΥΠΕΘΑ: Φόβοι για θερμό επεισόδιο στην Κύπρο τον Ιούνιο

2 Μαρτίου 201716:19

Κρίσιμος μήνας μπορεί να αναδειχτεί ο Ιούνιος σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο λόγος της αυξημένης έντασης την οποία μάλιστα προσδιόρισαν στην περιοχή της Κύπρου τον Ιούνιο μπορεί να έχει ως αφορμή την έναρξη εξορύξεων της Total σε κοντινή περιοχή. Σε  ερώτηση για τη μορφή της τουρκικής παρέμβασης οι ίδιες πηγές μιλούσαν για πιθανή έξοδο του Μπαρμπαρός στην επίμαχη περιοχή (τον Ιούνιο).
 
Οι ίδιες πηγές μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες πριν από λίγο αναφέρθηκαν στο  καθαρό κομμάτι του εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο προωθεί η κυβέρνηση και επιβεβαίωσαν  ότι υπάρχει κινητικότητα. Όπως είπαν οι ίδιες πηγές “εμείς ζητήσαμε τιμές. Θα ενημερωθεί η Βουλή και μετά θα πάει στο ΚΥΣΕΑ”. Χωρίς όμως να διευκρινίσουν από ποια ή ποιες χώρες ζήτησαν “τιμές” και με ποιο αντικείμενο.

Από τις ίδιες πηγές υπήρξε η εκτίμηση ότι  ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο επειδή είναι αποσταθεροποιημένος στη Συρία, όπου τον έχουν εγκαταλείψει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία. “Αλλά δεν τον παίρνει στο Αιγαίο, τα νησιά είναι φορτωμένα με στρατό” διαβεβαίωσαν ελληνικές στρατιωτικές πηγές.
 
Και ανέφεραν χαρακτηριστικά πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η στρατιωτική παρουσία στα νησιά ήταν 17% και τώρα έχει ανέβει στο 48%. Και πρόσθεσαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν αποδυναμωθεί . “Οι περισσότεροι πιλότοι που επιχειρούν στο Αιγαίο είναι νεαροί γιατί οι παλαιοί αποστρατεύθηκαν” σημείωσαν και τόνισαν το γεγονός πως οι παραβιάσεις γίνονται πάνω από τα κεφάλια των ΝΑΤΟϊκών στο Αιγαίο. 

Της Μαρίας Νταλιάνη  από το Capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr