Πίεση από το Κίνημα Αλλαγής για τον διαγωνισμό ΕΠΟΠ λόγω μη προκήρυξης εξετάσεων του ΕΟΠΠΕΠ

31 Μαρτίου 202123:46

Κατατέθηκε, χθες, Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τους βουλευτές του Κινήματος, κα Χαρά Κεφαλίδου και κ. Γιώργο Φραγγίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με σκοπό να ληφθεί μέριμνα από τον αρμόδιο Υπουργό για να μην χάσουν κάποιοι υποψήφιοι την ευκαιρία τους για πρόσληψη στις ΕΔ, δεδομένου ότι στην τρέχουσα προκήρυξη ΕΠΟΠ, έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με αποφοίτους ΙΕΚ, συγκεκριμένων ειδικοτήτων, οι οποίοι αν και έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, έχουν κάνει την πρακτική τους, έχουν δώσει εξετάσεις στα ΙΕΚ, δεν λογίζονται ως διπλωματούχοι, καθώς θα πρέπει να περάσουν τις εξετάσεις του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) για να τους αναγνωριστεί το δίπλωμα. Ο ΕΟΠΠΕΠ δεν έχει προκηρύξει εξετάσεις για πολλά χρόνια και ως εκ τούτου οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν για να τους αναγνωριστεί το δίπλωμα, αν και έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σύμφωνα με τον Κίνημα Αλλαγής, “Ως εκ τούτου, αδίκως, θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν ως απόφοιτοι Λυκείου, αν και είναι ουσιαστικά διπλωματούχοι ΙΕΚ.”

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,

«Κυρία και Κύριε Υπουργέ,

Με το π.δ. 105/2020, επήλθε τροποποίηση του π.δ. 292/2001 «Καθορισμός κριτηρίων και διαδικασίας επιλογής υποψηφίων Επαγγελματιών Οπλιτών». Στην εν λόγω τροποποίηση καθορίζονται τα κριτήρια και η μοριοδότηση των γραμματικών γνώσεων των υποψηφίων.

Στο υπόψη π.δ., μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:

–      Οι απόφοιτοι ΙΕΚ δημοσίων ή ιδιωτικών αναγνωρισμένων από την αρμόδια κρατική υπηρεσία (ή ισότιμων σχολών εξωτερικού) λαμβάνουν 300 μονάδες.

–      Οι Σπουδαστές ΙΕΚ δημοσίων ή ιδιωτικών αναγνωρισμένων από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, (ή ισότιμων σχολών εξωτερικού) περατώσαντες τουλάχιστον το πρώτο (1ο) έτος λαμβάνουν 250 μονάδες.

Στην τρέχουσα προκήρυξη ΕΠΟΠ, έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με αποφοίτους συγκεκριμένων ειδικοτήτων των ΙΕΚ, οι οποίοι επιθυμούν να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους. Για μεγάλο αριθμό υποψηφίων αυτής της κατηγορίας και των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) δεν έχει προκηρύξει εξετάσεις για πολλά χρόνια και ως εκ τούτου οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν για να τους αναγνωριστεί το δίπλωμα, αν και έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ως εκ τούτου, αδίκως, θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν ως απόφοιτοι Λυκείου, αν και είναι ουσιαστικά διπλωματούχοι ΙΕΚ.

Δεδομένου ότι, χιλιάδες υποψήφιοι που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, έχουν κάνει την πρακτική τους, έχουν δώσει εξετάσεις στα ΙΕΚ, δεν λογίζονται ως διπλωματούχοι, καθώς θα πρέπει να περάσουν τις εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ για να τους αναγνωριστεί το δίπλωμα.

Ερωτάσθε κα.κ. Υπουργοί:

  1. Τι μέριμνα θα λάβετε ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους για τον διαγωνισμό των ΕΠΟΠ να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, αλλά και να λάβουν τα (300) μόρια που ορίζει το π.δ. για τους απόφοιτους ΙΕΚ δημοσίων ή ιδιωτικών αναγνωρισμένων από την αρμόδια κρατική υπηρεσία (ή ισότιμων σχολών εξωτερικού) που αποδεδειγμένα έχουν ολοκληρώσει των κύκλο σπουδών τους στα ΙΕΚ, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί το δίπλωμα τους, λόγω μη προκήρυξης εξετάσεων από τον ΕΟΠΠΕΠ;»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr