Ποια είναι τα μέτρα 1,3 δισ. ευρώ που προτείνει η Αθήνα στην Τρόικα

16 Νοεμβρίου 201300:47

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για το θέμα αυτό ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται από την 1η Ιανουαρίου να αρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας μιας και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός για να πάρει τη θέση των πλειστηριασμών. Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας σε περίπτωση που απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί τότε θα κινδυνεύσουν άμεσα οι τράπεζες μια και θα καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων καθώς η αγορά θα «πλημμυρίσει» από σπίτια.

Στο 1,3 δισ. τα μέτρα που έχουμε προτείνει στην Τρόικα

Στο 1% του ΑΕΠ εκτίμησε το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του Eurogroup, μεταφέροντας το κλίμα και το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών το αδύνατο σημείο που ήταν ως τώρα τα έσοδα του κράτους και στο 7μηνο του 2013 ήταν υπό του στόχου, έχει αλλάξει στο 10μηνο καθώς έχει είδη καλυφθεί η διαφορά και το Ελληνικό κράτος βρίσκεται 300 εκατομμύρια ψηλότερα από την αρχική εκτίμησή.

Μιλώντας για την ύφεση εκτίμησε ότι θα είναι μικρότερη του αναμενόμενου, καθώς αντί για την αρχική πρόβλεψη του -4% του ΑΕΠ, μετά την αναθεώρηση βρίσκεται πλέον κάτω από το 3%. Ο υπουργός εκτίμησε, επομένως, πως υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης, γεγονός που, όπως είπε, αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους υπουργούς.

Σχετικά με τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό με την Τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι η Κυβέρνηση προτείνει μέτρα της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ, ή διαφορετικά ύψους1.3 δις, προτάσεις που θα εξεταστούν την Κυριακή οπότε και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τρόικα στην Αθήνα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι τα μέτρα δεν θα έχουν χαρακτήρα λιτότητας, αλλά δημοσιονομικό χαρακτήρα, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις για την εξοικονόμηση του 0,7% του ΑΕΠ βασίζονται πάνω στις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

Κλείσιμο της τρύπας εσόδων από τη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή τη στιγμή, ο υπουργός εκτιμά πως υπάρχει σταδιακή βελτίωση της συλλογής εισφορών.

Μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο δαπανών

Συγχωνεύσεις σε υγεία και παιδεία

Αυστηρή εφαρμογή με ποινές σε όσους παραβιάζουν το ενιαίο μισθολόγιο

Σχετικά με το κλείσιμο των ΕΑΣ ο υπουργός επανέλαβε την θέση της Κυβέρνησης για αναδιάρθρωσή της εταιρείας, χωρίς να μειωθεί ο εξαγωγικός της χαρακτήρας. Όπως είπε στους Ευρωπαίους υπουργούς, «είμαστε σε ένα διαφορετικό μέρος του πλανήτη και πρέπει να διατηρούμε έναν σημαντικό στρατό με αμυντική βιομηχανία» αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να γίνει το ίδιο με την ΕΛΒΟ.

Τέλος, ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας πως η αρχική θέση της Τρόικας για 2.9 δισ. στις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό έχει καμφθεί και τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για κλείσιμο του κενού για το 2014 είναι στα 1.3 δισ. Το ζήτημα πλέον για τον Γιάννη Στουρνάρα είναι να πεισθεί η Τρόικα για την ορθότητα των μέτρων αυτών. Επίσης, για τον Υπουργό, το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει έναν άσο στο μανίκι, τις μεγάλες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις που έχει στη κυριότητα του, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης και εσόδων.

πηγή: protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr