Ποια είναι η 35χρονη βουλευτής που αναστάτωσε τη Βουλή του ψευδοκράτους

12 Αυγούστου 201314:30

Η Ντογούς Ντεριά, νέα «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία προκάλεσε αναστάτωση σήμερα στην ορκωμοσία της «βουλής» όταν, αντί για τον όρκο που διαβάζουν τα μέλη, αυτή ανέγνωσε το δικό της.

H 35χρονη Ντεριά είναι ιδρυτικό μέλος του «φεμινιστικού εργαστηρίου» (FEMA) και η πρώτη φεμινίστρια «βουλευτής» στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές ιστοσελίδες, η Ντεριά κατά την ορκωμοσία ανέφερε ότι θα εργαστεί για να μην υποστεί διακρίσεις κανείς που ζει στην Κύπρο λόγω της γλώσσας, της θρησκείας, της φυλής, του τόπου γέννησης, της κοινωνικής τάξης, της ηλικίας, της φυσικής του κατάστασης, του φύλου και της σεξουαλικότητάς του.

Θα προσπαθήσει για να δημιουργηθεί ένα δίκαιο και ίσο σύστημα για όλους που δεν θα εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο, πρόσθεσε. «Θα καταβάλω προσπάθεια για να αντικατασταθεί η κουλτούρα της βίας και της αντιπαράθεσης με τις αξίες της ειρήνης και της προσέγγισης, θα μείνω αφοσιωμένη στις αρχές ενός δημοκρατικού, κοινωνικά δίκαιου κράτους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ορκίζομαι στην τιμή του ανθρωπισμού ότι δεν θα εγκαταλείψω τα ιδανικά για την ίδρυση μιας ομοσπονδιακής Κύπρου».

Ο εκτελών χρέη «προεδρεύοντα» της ψευδοβουλής δεν επέτρεψε στην Ντεριά να ολοκληρώσει την ανάγνωση του όρκου της και διέκοψε τη συνεδρία για πέντε λεπτά, ενώ η «κρατική» τηλεόραση BRT διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ήταν παρόντες, η Ντεριά είπε πως ο όρκος έχει γραφτεί με πολύ «φαλλοκρατική» γλώσσα και πρέπει να επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Γι’ αυτό, είπε, προτίμησε να διαβάσει έναν πιο σύγχρονο όρκο.

Με την επανέναρξη της συνεδρίας, η 35χρονη «βουλευτής» του ΡΤΚ ανέβηκε στο βήμα και διάβασε τον όρκο του «βουλευτή».

Όταν η Ντεριά διάβαζε το δικό της όρκο, οι «βουλευτές» του Κόμματος της αντέδρασαν έντονα και βγήκαν από την αίθουσα, εκτός από το «βουλευτή» Αμμοχώστου, Ερντάλ Οζτσένκ.

Πηγή : .protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr