Πέθανε ο γηραιότερος Τούρκος που έφυγε από την Ελλάδα κατά την ανταλλαγή πληθυσμών

6 Ιανουαρίου 201621:57

Ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες, o γηραιότερος Τούρκος που έφυγε από την Ελλάδα για την Τουρκία κατά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1924, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Hurriyet.

Ο Selami Atar ήταν πέντε ετών όταν άφησε μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του το σπίτι του στην Πρέβεζα και πήγε στην Τουρκία. Η οικογένειά του, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κόρης του Nurdan ήταν μια εύπορη οικογένεια της περιοχής, μάλιστα ο θείος του Selami είχε διατελέσει και δήμαρχος.

«Η οικογένεια του πατέρα μου ήταν πλούσια εκεί. Άφησαν τα πάντα πίσω και ήρθαν στο Γκεμλίκ (σ.σ. ένα προάστιο στην Μπούρσα) με το πλοίο. Πέρυσι, κάποιοι από το Γκεμλίκ επισκέφθηκαν την Πρέβεζα και έφεραν πίσω κλαδιά ελιάς και χώμα για τον πατέρα μου. Ήταν πολύ χαρούμενος και τώρα τον θάψαμε με αυτά» δήλωσε.

Τον Μάιο του 2015, το Ινστιτούτο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας του προσέφερε ένα μετάλλιο τιμής επειδή ήταν ο γηραιότερος επιζών από την ανταλλαγή πληθυσμών η οποία συμφωνήθηκε το 1923 κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Έτσι, περίπου 2 εκατ. Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί Ορθόδοξοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε Ελλάδα και Τουρκία. Πρόκειται τελευταία φορά που στον κόσμο συμφωνήθηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ δύο ή περισσοτέρων κρατών και σήμερα από τη διεθνή κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης και της απαγόρευσης της συλλογικής απέλασης (Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δ΄ Πρωτόκολλο) η «ανταλλαγή πληθυσμών» αποτελεί παραβίαση κανόνων Διεθνούς Δικαίου και έχει τεθεί εκτός πραγματικότητας.

Για την ιστορία, ο Selami Atar πέθανε σε ηλικία 97 ετών την Πρωτοχρονιά και δεν κατάφερε ποτέ ξανά να επισκεφθεί την Πρέβεζα, το μέρος που γεννήθηκε, όπως και τόσοι άλλοι Έλληνες και Τούρκοι.

athnesvoice.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr