Πέθανε η πλουσιότερη γυναίκα του πλανήτη

16 Αυγούστου 201314:22

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 69 ετών άφησε η Rosalia Mera, η πιο πλούσια γυναίκα της Ισπανίας και συνιδρυτής της αλυσίδας ενδυμάτων Zara.

Ο θάνατος της έγινε γνωστός από ανακοίνωση της Inditex SA, της εταιρείας πίσω απ’τη μεγαλύτερη φίρμα ετοίμων ενδυμάτων του κόσμου. Η Mera εμφάνισε ξαφνικά εγκεφαλική αιμορραγία στις 14 Αυγούστου σε διακοπές με την κόρη της, Σάντρα, στο νησί Μινόρκα, όπως αναφέρει η El Pais.

Η Mera, συνίδρυσε την Inditex με τον τότε σύζυγο της, Amancio Ortega, τη δεκαετια του 70. Η εταιρεία απ’ την κατασκευή γυναικείων μπουρνουζιών στην αρχή κατάφερε να επεκταθεί δυναμικά και να πουλά σήμερα οκτώ διαφορετικά μπραντς ενδυμάτων, να διαθέτει 6.000 καταστήματα και να έχει παρουσία σε 86 αγορές. Οι πωλήσεις το 2012 έφθασαν τα 15,9 δισ ευρώ.

Η προσωπική περιουσία της Mera εκτιμάται σε 5,5 δισ δολ., γεγονός που την καθιστούσε την πλουσιότερη γυναίκα της Ισπανίας.
Ο Ortega διαθέτει μερίδιο 59,3% στην Inditex και είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με προσωπική περιουσία 56,9 δισ δολ.

Μετά τη δημόσια εγγραφή της Inditex το 2001, η Mera και η κόρη της, Σάντρα, έγιναν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας μέσω του οικογενειακού επενδυτικού σχήματος Rosp Corunna. Ελέγχει το 7% της Inditex.
Άλλες επενδύσεις της συμπεριλαμβάνουν μερίδιο 5% στην ισπανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Zeltia καθώς και ποσοστά σε εταιρείες τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών αλλά και στο real estate.

Η Rosalia Mera Goyenechea γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1944 σε μία εργατική – λαϊκή γειτονιά της Λα Κορούνια. Εγκατέλειψε το σχολείο στα 11 της χρόνια προκειμένου να δουλέψει ως βοηθός πωλήτρια σε ένα κατάστημα ενδυμάτων. Με τον Ortega παντρεύτηκαν το 1966.

Το 1975 άνοιξαν, με το σύζυγο της, το πρώτο κατάστημα Zara στη Λα Κορούνια. Δέκα χρόνια αργότερα θα ιδρύσουν την Inditex ως εταιρεία συμμετοχών.
Από το 1988 η Zara άρχισε να επεκτείνεται στο εξωτερικό με πρώτη την αγορά της Πορτογαλίας. Ένα χρόνο μετά θα ανοίξει κατάστημα στη Νέα Υόρκη και το 1990 στο Παρίσι.

Η Mera και ο Ortega ήταν σε διάσταση από το 1986. Τότε, αυτή έστρεψε το ενδιαφέρον της περισσότερο στην οικογένεια της αλλά και σε φιλανθρωπίες. Την ίδια χρονιά ίδρυσε το ίδρυμα Paideia Galiza, που βοηθούσε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να βρουν δουλειά και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το 1997 πήραν και επισήμως διαζύγιο.Έχουν δύο παιδιά, τη Σάντρα και τον Μάρκος.

Πηγή: newmoney.gr 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr