petalotis_kontini

Πρωτοβουλία Πεταλωτή κατά των πυρηνικών στην περιοχή

29 Μαρτίου 201120:00

petalotis_kontiniΠρωτοβουλία για την δημιουργία κλίματος απέναντι στην εγκατάσταση και λειτουργία πυρηνικών σταθμών στην ευρύτερη βαλκανική χερσόνησο αναλαμβάνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη, Γιώργος Πεταλωτής.

Με επιστολή που απέστειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενόψει της συνεδρίασης της Τεταρτης, προσκαλεί για πρωτοβουλία κατά της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

 

Στην Επιστολή του προς τον Περιφερειάρχης και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Γιώργος Πεταλωτής αναφέρει:

«Κατ΄ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποδειγματική σας επικοινωνία μαζί μου σχετικά με τις συνεδριάσεις σας και τα παραγόμενα αποτελέσματα. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η φιλόξενη στάση σας και δεσμεύομαι για την συνδρομή μου στο έργο σας καθώς και για αυτοπρόσωπη παρακολούθηση των εργασιών σας, σε κάθε ευκαιρία που θα μου δοθεί.

Σε σχέση με την αυριανή 9η τακτική συνεδρίασή σας θα ήθελα να είμαι και εγώ παρών αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν αδύνατη την παρουσία μου. Ωστόσο δια της παρούσας θα ήθελα να θέσω υπ΄όψιν σας ένα ζέον ζήτημα που αναδεικνύει η επικαιρότητα, αυτό των επιπτώσεων της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς.

Η παγκόσμια ανησυχία για το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα συλλογισμών που θεμελιώνουν την αρνητική μας τοποθέτηση για κατασκευή στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο κι άλλων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Για τον λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με δική του πρωτοβουλία – πρόταση κατόρθωσε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ειδικά και ρητά, συγκεκριμένη αναφορά για επανέλεγχο των πυρηνικών εργοστασίων στη σεισμογενή γειτονιά μας (Βουλγαρία, Τουρκία), αλλά και σύνδεση με το κοινοτικό κεκτημένο.

Και την άποψη αυτή της εναντίωσης στην λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων γειτονικών χωρών θα πρέπει να την ενστερνιστούμε όλοι.

Και να αντιληφθούμε, αλλά και να καταδείξουμε ότι δεν αρκεί η χώρα μας να μην έχει πυρηνικούς σταθμούς, αλλά και ίδιας αρνητικής σημασίας είναι η ύπαρξη τους στην Τουρκία, Βουλγαρία και Αλβανία.

Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν και πρέπει να δώσουν τη δικό τους στίγμα και να διεκδικήσουν μαχητικά την εγκατάλειψη τέτοιων πυρηνικών σχεδιασμών.

Σας καλώ να ηγηθείτε, όπως κρίνετε εσείς καλύτερο, μιας πρωτοπόρας προσπάθειας με την οποία η περιοχή μας θα πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στους πυρηνικούς σταθμούς στα Βαλκάνια.

Το μήνυμα αυτό μπορεί και πρέπει να περάσει και σε όλη τη χώρα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία ώστε να διαμορφώσουμε τις σωτήριες προϋποθέσεις που θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο ενός εφιαλτικού πυρηνικού επεισοδίου στην περιοχή μας.

Ως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ισχυρούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς που υπηρετείτε. Ως εκ τούτου, απευθύνω την παρούσα πρόσκληση για ανάληψη πρωτοβουλίας εναντίον των πυρηνικών, την οποία σκοπεύω να αποστείλω και στους δήμους της Ροδόπης, σηματοδοτώντας έτσι την καταξίωση του ρόλου της αιρετής περιφέρειας και των νέων δήμων.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr