Περίπου 15 εκατ. ευρώ διαθέτει η ΕΕ για το διαστημικό της πρόγραμμα

28 Απριλίου 202115:03

Με 14,88 δισ. ευρώ, το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ, το οποίο διέπεται από τον Κανονισμό που δημοσιεύθηκε σήμερα, διαθέτει τον υψηλότερο μέχρι τώρα προϋπολογισμό για το διάστημα και περιλαμβάνει όλες τις διαστημικές δραστηριότητές της. Το διαστημικό πρόγραμμα θα εξασφαλίσει τη συνέχεια και την εξέλιξη των τριών υπαρχόντων εμβληματικών προγραμμάτων Galileo, Copernicus και EGNOS.

Επίσης, θα στηρίξει νέες πρωτοβουλίες για την επιτήρηση του διαστήματος (SSA), συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης και παρακολούθησης του διαστήματος (SST), της διαστημικής μετεωρολογίας, των κοντινών στη Γη αντικειμένων (NEO) και των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών (GOVSATCOM).

Το διαστημικό πρόγραμμα θα συμβάλει στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της ΕΕ και στην ανθεκτικότητά της. Χάρη σε αυτόν τον νέο κανονισμό, η ΕΕ θα δώσει ώθηση στις κατάντεις εφαρμογές/τεχνολογίες, θα ενισχύσει τη υιοθέτηση των διαστημικών προγραμμάτων από τους χρήστες και την αγορά και την αξιοποίηση των τεράστιων προοπτικών των διαστημικών δεδομένων και υπηρεσιών για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών.

Το διαστημικό πρόγραμμα προωθεί επίσης την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού διαστημικού οικοσυστήματος. Το ταμείο διαστημικών επενδύσεων CASSINI, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει ρηξικέλευθες νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτομίες. Θα συμβάλει ώστε η Ευρώπη να καταστεί ένας παγκόσμιας εμβέλειας κόμβος διαστημικής επιχειρηματικότητας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr