poiotita_zois_1

Ολοταχώς για περιοδική πεζοδρόμηση στην Ορφέως.

22 Ιουλίου 201122:26

poiotita_zois_1Αποφασισμένοι να περάσουν την περιοδική πεζοδρόμηση, παρά τις φωνές που έχουν ακουστεί από διάφορες πλευρές, εμφανίζονται οι δύο μεγάλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.

Αυτό προέκυψε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που συνεδρίασε την Παρασκευή, από την θετική τους ψήφο για τις αλλαγές των μονοδρομήσεων στους κεντρικούς δρόμους της Παλιάς Πόλης. Οι αλλαγές  αποτελούν  απαραίτητη ρύθμιση ώστε να «περάσει» σταδιακά, η περιοδική πεζοδρόμηση της Ορφέως και της Αμοιρίδη, που σήμερα παρουσιάζει προβλήματα λόγω τραπεζοκαθισμάτων και παράλληλης κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στη σχετική εισήγησή του ο Μ. Φανουράκης, για να αξιοποιηθεί η Π. Πόλη πρέπει να «σπάσουν αυγά», προτείνοντας η περιοδική πεζοδρόμηση να καθυστερήσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και να υπάρξει συνδρομή ειδικών τεχνοκρατών.

Aντιρρήσεις κατοίκων και καφέ-μπαρ

Σύμφωνα με την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας – που είχε προαναγγείλει ο Δήμαρχος Ξάνθης ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση- οι περιοδικές πεζοδρομήσεις συνοδεύονται με απαγορεύσεις τραπεζοκαθισμάτων και εξαίρεση για τους κατοίκους των δύο δρόμων, ενώ θα απαγορευτεί η στάθμευση για όλους σε δρόμους μικρότερους των 3 μέτρων.

Στο μέτρο αυτό διαφωνούν τόσο οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, που το θεωρούν αποσπασματικό, όσο και οι επαγγελματίες που ζητούν την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Η Υπηρεσία ανέφερε ότι θα επανεξετάσει το θέμα και θα επανέλθει .


Ευθεία αντίθεση από Ανταμπούφη

Για παραβίαση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σε σχέση με το καθεστώς της Παλιάς Πόλης κατηγορεί τη δημοτική αρχή ο Νίκος Ανταμπούφης. Σε επιστολή του που αναγνώστηκς στην επιτροπή, υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στις μονοδρομήσεις που επιχειρεί να περάσει η δημοτική αρχή αποτελούν προτεοιμασία για την περιοδική πεζοδρόμηση των οδών Ορφέως και Αμοιρίδη, που σχεδιάζεται και θα διοχετευτεί η κίνηση μετά το κλείσιμο της Ορφέως. Κάτι τέτοιο βρίσκει αντίθετη την παράταξή του (και τους κατοίκους της Παλιάς Πόλης) , ενώ ο επικεφαλής των Πολιτών για την Ξάνθη, αναφέρει ότι με αυτό τον τρόπο επιβραβεύεται η παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Στην επιστολή του που αναγνώστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Νίκος Ανταμπούφης αναφέρει:

“Η προγραμματισμένη από καιρό απουσία μου από την Ξάνθη αυτές τις ημέρες, δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που ορίσθηκε πριν λίγες μέρες. Με το σημείωμά μου θα ήθελα να ανακοινώσω τη θέση της Δημοτικής μας Κίνησης σχετικά με το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορά σε αλλαγές μονοδρομήσεων στην Παλιά Ξάνθη ενόψη της “πεζοδρόμησης” της οδού Ορφέως.

Οι προτάσεις που εισηγείται η υπηρεσία αφορούν ουσιαστικά στην προετοιμασία για την κυρίως απόφαση σχετικά με την περιοδική ή μόνιμη πεζοδρόμηση της οδού Ορφέως. Η Δημοτική Κίνηση “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΞΑΝΘΗ” διαφωνεί πλήρως με τις επιχειρούμενες μονοδρομήσεις διότι διαφωνεί πλήρως με τη λεγόμενη πεζοδρόμηση της Ορφέως. Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του καθορίζει το καθεστώς της οδού. Με τη σημερινή απόφαση ανοίγει ο δρόμος για να αλλάξει αυτή η ομόφωνη απόφαση ενώ θα έπρεπε, έστω και τώρα, να αλλάξει η πρακτική της Δημοτικής Αρχής που ουδέποτε σεβάστηκε αυτές τις αποφάσεις.

Η επίκληση της ασφάλειας των επισκεπτών της Παλιάς Ξάνθης και η οικονομική κρίση δεν μπορούν να είναι δικαιολογίες που λειτουργούν επιλεκτικά για την οδό Ορφέως και τις εκεί επιχειρήσεις και όχι για άλλες οδούς, όπως Πυγμ. Χρηστίδου, και άλλες επιχειρήσεις. Οι σημερινές προτάσεις δε συνιστούν λύση αλλά επιβραβεύουν την παράνομη, εδώ και χρόνια, ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και φανερώνουν τη μεθόδευση που όλο αυτό το διάστημα υπηρετεί η Δημοτική Αρχή. Η μεθόδευση υλοποιείται με τη μη εφαρμογή των νόμων και των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ανοχή στην κλιμάκωση της κατάληψης του δρόμου από τραπεζοκαθίσματα και στην σκανδαλωδώς ευνοϊκή στάση απέναντι σε συγκεκριμένες παραλείψεις και παρανομίες.

Κύριε Δήμαρχε και κύριοι συνάδελφοι,

έστω και την τελευταία στιγμή σας καλούμε να λάβετε υπόψιν σας την ομόθυμη εναντίωση όλων των κατοίκων της Παλιάς Ξάνθης απέναντι σ’ αυτές τις προτάσεις και να καταψηφίσετε τις επιχειρούμενες μονοδρομήσεις. Το πλαίσιο λειτουργίας υπάρχει και είναι οι πρόνοιες που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για την Παλιά Ξάνθη. Μια υπέροχη είσοδος της Παλιάς Ξάνθης, πίσω από το Ξενία, έχει αχρηστευθεί στο βωμό της λεγόμενης “παραλίας”. Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος με την οδό Ορφέως.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr