perifereiako_fotis

Με κόντρα για την Οικία Χατζιδάκι το Περιφερειακό για την Κρίση.

25 Νοεμβρίου 201117:43

perifereiako_fotisΜε μια κόντρα τοπικών διαστάσεων για την Οικία Μάνου Χατζιδάκη ανάμεσα στον Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Παυλίδη, διεξήχθη η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου.

Η συνεδρίαση κινδύνεψε να διακοπεί από τη διαμάχη που ξέσπασε κατά την εισήγηση του Φώτη Καραλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ, ως χρηματοδοτικό εργαλείο, και την ένταξη σε αυτό της αναστήλωσης του Φρουραρχείου Ξάνθης. Η αναφορά προκάλεσε επιθέσεις από συμβούλους της μειοψηφίας, αφού το ζήτημα είχε συζητηθεί έντονα τις προηγούμενες μέρες, γύρω από τις ενέργειες της πρώην Νομαρχίας και της νυν Περιφέρειας για τον σχεδιασμό και την ένταξη προς χρηματοδότηση. (Αν και η τελευταία δήλωση Καραλίδη, χαρακτηρίστηκε εξισορροπητική)

Γιαννακίδης για κάθε άξονα Ξάνθης και Δράμας

Πέρα από τη διαφωνία για το έργο του Χατζιδάκειου, στο περιθώριο της ίδιας συζήτησης ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης εξέφρασε και τις ευχαριστίες του για την καθοριστική συμβολή – όπως ανέφερε- του Αν. Υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη στην ένταξη του έργου της μελέτης των κάθετων αξόνων Ξάνθης και Δράμας, στο Interreg.

Σύσταση Διαπαραταξιακής Επιτροπής

Κατά τα άλλα το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συζήτηση του μοναδικού θέματος που αφορούσε στις επιπτώσεις της Οικονομικής Κρίσης στην Κοινωνία, αποφάσισε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία καλείται να διαμορφώσει έναν χάρτη ενεργειών, προκειμένου να προστατέψει τις ασθενέστερες τάξεις και  να οριοθετήσει ένα πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών με στόχο η Περιφέρεια να συμβάλει στην απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί στην κοινωνία η μεγάλη κρίση.  Κατά τη συνεδρίαση, συνομολογήθηκε η ανάγκη διαλόγου με την κοινωνία και τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας και τους συλλόγους.

Η επιτροπή θα εξετάσει τις προτάσεις που κατετέθησαν από όλες τις παρατάξεις προκείμενου να βρεθούν σημεία τομής και να σχηματοποιηθούν σε προτάσεις, ικανές να αναδείξουν τον ενεργό ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, με την ενίσχυση δομών που ενεργά δραστηριοποιούνται υπέρ των πολιτών.

Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν από όλες τις παρατάξεις τα μείζονα οικονομικά προβλήματα και οι υψηλοί δείκτες ανεργίας σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Συζητήθηκε μεταξύ άλλων η δυνατότητα εκχώρησης πόρων από το Κοινωνικό Ταμείο, πλην όμως ο Περιφερειάρχης εξήγησε δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας δομής που θ’ αξιοποιεί τους πόρους του και παράλληλα θ’ αξιοποιεί το ντόπιο επιστημονικό δυναμικό.

Δηλώσεις Άρη Γιαννακίδη
Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης αναφέρθηκε στις ευθύνες που βαραίνουν τη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου» ενώ στάθηκε στην προοπτική εκχώρησης πόρων από το Κοινωνικό Ταμείο ύψους 12 εκ. ευρώ τον χρόνο, η οποία όμως δεν καθίσταται εφικτή.

Σοβαρές δυσκολίες παρουσιάζει και το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του οποίου τη διαχείριση έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξηγώντας ότι από το ποσό των 191 εκ. ευρώ στην παρούσα προγραμματική περίοδο μπορεί να τρέξει το ποσό των 27 εκ. ευρώ μόνο, αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί σπουδαίο εργαλείο για να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο αγροτικό προϊόν.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να «επιστρέψει» στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ το ποσό των 160 εκ. ευρώ που είχε αφαιρεθεί από το ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ με στόχο να καλυφθούν κεντρικές πολιτικές επιλογές. Το ζήτημα συζητήθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη  «Στην πρότασή τους να εκχωρήσουν από το ΕΣΠΑ 25 εκ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπα στον υπουργό – αναγνωρίζοντας ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την τοπική οικονομία – ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουμε τράπεζες και πρότεινα την ευθύνη της διαχείρισης του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου να την αναλάβει η  ΕΔΑ ΠΑΜ-Θ (και μάλιστα θα επιδοθεί αύριο με έγγραφό μου), η οποία έχει την απαραίτητη εμπειρία, δομή,  τεχνογνωσία καθώς και εξαίρετο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό που μπορεί ν’ αντεπεξέλθει. Εναπόκειται σ’ εμάς η συνεργασία που θα έχουμε και με τον επιμελητηριακό κόσμο το να προχωρήσουμε σε στοχευόμενες δράσεις.» είπε ο Άρης Γιαννακίδης, αναφέρομενος στο θέμα.

Μεταφέροντας και άλλα στοιχεία από τη συνάντησή του με τον Υπουργό σημείωσε: «Μας ζητήθηκε επίσης να μεταβιβάσουμε από το ΠΕΠ ΑΜ-Θ έργα που παρουσιάζουν πληρωμές σε τομεακό πρόγραμμα με σκοπό να καλύψει η χώρα τον εθνικό στόχο και ζητήσαμε ως ανταπόδοση να μας έρθουν μεγαλύτερες εισροές για να πετύχουμε την ικανοποίηση των αναπτυξιακών στόχων που έχουμε ιεραρχήσει για την Περιφέρειά μας.»

http://www.youtube.com/watch?v=n5LNWobGW5Q&feature=player_embedded

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr