Πέρασε τη νύχτα της Τρίτης το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Η ομιλία Σ. Γιαννακίδη στη Βουλή

29 Απριλίου 201523:02

Την ομιλία του Στάθη Γιαννακίδης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ κοινοποίησε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ:
Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Έχουν περάσει δυο χρόνια περίπου από το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013. Το βράδυ εκείνο, που στο όνομα της επίτευξης του μνημονιακού στόχου των απολύσεων, η τότε κυβέρνηση αποφάσιζε πραξικοπηματικά να κατεβάσει τα ρολά στην ΕΡΤ.

Έχουν περάσει δύο περίπου χρόνια από τα βράδια εκείνα που ο κόσμος πλημμύριζε το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, διατρανώνοντας την αντίθεσή του στην πραξικοπηματική πρακτική της κυβέρνησης. Γιατί, για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, το μαύρο που επέβαλλε η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά στην ΕΡΤ, ταυτίστηκε με το μαύρο που επέβαλλε το μνημόνιο στη ζωή και το μέλλον του.

Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ερχόμαστε να νομοθετήσουμε υπέρ της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ.

Ερχόμαστε να αποδώσουμε στον ελληνικό λαό το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Ερχόμαστε να ξαναδώσουμε ζωή στα μουσικά σύνολα και, μέσω των διαδικτυακών ιστότοπων αλλά και του πολύτιμου οπτικοακουστικού αρχείου, να δημιουργήσουμε ξανά ένα παράθυρο προς την τέχνη και τον πολιτισμό. Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, η νέα ΕΡΤ δεσμεύεται να διαθέτει το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της για την στήριξη κινηματογραφικών παραγωγών καθώς και εκδόσεων βιβλίου.

Ερχόμαστε να παραδώσουμε ένα φορέα που θα εξασφαλίζει πρόγραμμα με ποιοτικό περιεχόμενο για κάθε κάτοικο στις ακριτικές περιοχές της χώρας, σε όλη την Επικράτεια, καθώς και για τον Ελληνισμό της διασποράς.

Ερχόμαστε να νομοθετήσουμε υπέρ ενός δημόσιου και αξιόπιστου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ανεξάρτητο από την κρατική παρέμβαση, αλλά και από την επιρροή των ιδιωτικών συμφερόντων. Μακριά από λογικές σπατάλης και ασυδοσίας, αλλά εντός του πλαισίου της χρηστής διαχείρισης. Χωρίς αύξηση του ανταποδοτικού τέλους αλλά με εξοικονόμηση πόρων, κατάργηση προνομίων, περικοπή της σπατάλης και των κρυφών αμοιβών, και με ουσιαστικό οικονομικό έλεγχο των πεπραγμένων του παρελθόντος. Με διασφάλιση της ανεξαρτησίας της αλλά και του κοινωνικού ελέγχου, και με επιστροφή των απολυμένων εργαζομένων χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα θωρακίζουμε το νέο φορέα, αλλά και το δημόσιο συμφέρον, προσφέροντας του τη δυνατότητα να είναι ταυτόχρονα πάροχος δικτύου και πάροχος περιεχομένου για την ψηφιακή τηλεόραση. Εντός αυτού του πλαισίου, θεωρούμε πως η ψηφιακή πλατφόρμα της νέας ΕΡΤ μπορεί να αποτελέσει μία σοβαρή εναλλακτική για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην υπάρχουσα και, κατά κοινή ομολογία, εξαιρετικά ακριβή ιδιωτική πλατφόρμα.

Και μιλώντας για ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δεν θα μπορούσα να μην κάνω μια αναφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μας αποκαλέσατε καναλάρχες, επειδή νομοθετούμε υπέρ της επανασύστασης της ΕΡΤ. Εσείς, που υποστηρίζετε τη θέση των πραγματικών μεγαλο-καναλαρχών να μην πληρώσουν τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα την κρίση και επισείοντας την απειλή των απολύσεων του προσωπικού τους εφόσον υποχρεωθούν να το πράξουν.
Η ευαισθησία σας όμως είναι βέβαια επιλεκτική!
Γιατί ποτέ δε διαμαρτυρηθήκατε για τις χιλιάδες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο!
Ποτέ δεν ενδιαφερθήκατε για τους μικρο-ομολογιούχους που είδαν να εξαφανίζονται σε ένα βράδυ οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής!
Δε βρήκατε ποτέ κάτι να πείτε για τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που έχασαν περιουσία και αξιοπρέπεια ελέω λιτότητας!
Δε θρηνήσατε ποτέ για εκείνους που δεν άντεξαν και «έφυγαν»!

Δεν είναι όμως μόνο θέμα ευαισθησίας. Είναι κυρίως θέμα επιλογής.

Γιατί επιλέξατε να βυθίσετε έναν ολόκληρο λαό στην απόγνωση και τη δυστυχία περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις.
Γιατί επιλέξατε να διαλύσατε κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής απελευθερώνοντας το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων και νομοθετώντας  υπέρ της απασχόλησης λάστιχο.
Γιατί επιλέξατε να μην εφαρμόσετε τη, μνημονιακή κατά τα άλλα υποχρέωση, του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες, για να μη στεναχωρήσετε το μιντιακό σύστημα που σας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια.
Και σε αυτό ακριβώς το σημείο, πρέπει να γίνει σαφές, εντός και εκτός κοινοβουλίου, ότι εμείς ερχόμαστε να δώσουμε ένα τέλος στη διαρκή θεσμική, φορολογική και οικονομική ασυλία που κάποιοι θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να έχουν στο διηνεκές.

Μας αποκαλέσατε μερκελιστές. Εσείς που χαρακτηρίζετε το άνοιγμα της ΕΡΤ μονομερή ενέργεια, κλείνοντας απροκάλυπτα το μάτι στους δανειστές. Φαίνεται πως μετά την ιδεολογία, υιοθετείτε ακόμα και τη φρασεολογία των δανειστών.

Τέλος, μας κατηγορήσατε ως Πέμπτη Φάλαγγα. Εσείς που τη νύχτα της 11η Ιουνίου του 2013, λειτουργώντας ως σατράπες, και με λογικές του τύπου αποφασίζουμε και διατάζουμε, στείλατε μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα τα ΜΑΤ να ρίξουν τους πομπούς της ΕΡΤ. Εσείς που γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τις αντιδράσεις σύσσωμου του ελληνικού λαού, από το μέγαρο της Αγίας Παρασκευής μέχρι το πιο απομακρυσμένο σημείο του χάρτη που έφθανε η φωνή της ΕΡΑ.  

Η ΕΡΤ είναι ένα κομμάτι από το πνεύμα και από την σάρκα του ελληνικού λαού.

Σήμερα ερχόμαστε να του το δώσουμε πίσω!

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια γενικότερη αναφορά στα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κατά τα οποία εφαρμόστηκε ένα σκληρό πρόγραμμα βίαιης αναδιανομής πλούτου και ισχύος, που κατέστρεψε την οικονομία και τη χώρα και οδήγησε τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας σε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

Στο καταστροφικό τους έργο πάντα κατάφερναν να βρουν και έναν τρίτο στην παρέα τους.

Κάποτε το ΛΑΟΣ, μετέπειτα τη ΔΗΜΑΡ και τώρα που βρίσκονται στη θέση της αντιπολίτευσης, βρήκαν επιτέλους τον πιο άξιο πολιτικό τους συμπαραστάτη, το ΠΟΤΑΜΙ.

Η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη υφεσιακών μέτρων και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων με την απελευθέρωση των απολύσεων.

Δεν θα υποκύψει στον οικονομικό εκβιασμό των δανειστών για συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής, καθώς αποτελεί δέσμευσή μας, πρωτίστως στον ελληνικό λαό, να μην επιστρέψουμε στις θυσίες και στα λάθη του παρελθόντος.

Και σε αυτό το σημείο η αντιπολίτευση θα πρέπει να πάρει κάποια στιγμή ξεκάθαρη θέση. Θεωρεί πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της και να προχωρήσει σε συμφωνία αποδεχόμενη οποιοδήποτε όρο και απαίτηση των δανειστών ή θα πρέπει να συνεχίσει να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματά της και να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της;

Μέχρι σήμερα, όλες οι προβλέψεις για διαδοχικές ημερομηνίες διακοπής της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους έχουν διαψευσθεί, προς μεγάλη απογοήτευση των δανειστών και όσων επενδύουν στα σενάρια περί αριστερής παρένθεσης.

Αυτή η κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες και τις προσπάθειες οικονομικού στραγγαλισμού έχει προχωρήσει σε σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Πέρασε ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, ο νόμος για τις εκατό δόσεις, ενώ σήμερα περνάει ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Επιπλέον, έρχεται το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και μια σειρά από άλλα νομοσχέδια, παρά τις όποιες δυσκολίες.
Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των θυμάτων της κρίσης και όσων επιλέξατε να φτωχοποιήσετε με τις πολιτικές σας.
Είναι η σειρά σας να διαλέξετε στρατόπεδο, εάν θα συνεχίσετε να υπερασπίζεστε αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος και τα συμφέροντα των λίγων και οικονομικά ισχυρών και πραγματικά υπαίτιων για την κρίση.
Είναι η σειρά σας να διαλέξετε αν θα συμβάλλετε σε αυτήν την προσπάθεια ή θα περιορίσετε το ρόλο σας σε μια στείρα αντιπολίτευση επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Σας ευχαριστ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr