pepragmena_dimarxos

Η λογοδοσία του Δημάρχου για το 2010 με έντονη σκιά Καλλικράτη (video-φωτο)

10 Οκτωβρίου 201121:12

pepragmena_dimarxosΗ ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για την έκθεση πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 10-10 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης.

Στη «Λογοδοσία του Δημάρχου», όπως ονομάζεται η ετήσια εκδήλωση που αφορά στα πεπραγμένα του 2010, παραβρέθηκαν εκτός από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες ενώ ιδιαίτερες και συνεχείς ήταν οι αναφορές όλων-ανεξαιρέτως-  στον Καλλικράτη, αν και το έτος 2010, που εξετάστηκε,  δεν υπήρχε διοικητική μεταρρύθμιση και δεν ίσχυε Καλλικράτης. Αυτο ενδεχομένως φανερώνει και την εικόνα της εκδήλωσης που είχε χαρακτήρα  συνολικής αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης.

Αναλυτική παρουσίαση από το Μ. Στυλιανίδη

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, στην αρχική του ομιλία αναφέρθηκε συνοπτικά στο έντυπο που δημιούργησαν ο υπηρεσίες του Δήμου για τα στοιχεία του 2010 σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.  Ο απολογισμός αναφερόταν ξεχωριστά στον Καποδιστριακό Δήμο Ξάνθης και το Δήμο Σταυρούπολης που συνενώθηκε. Επίσης διαχωρίζεται η κεντρική υπηρεσία του Δήμου από τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Ιδιαίτερη  ήταν η αναφορά του Μιχάλη Στυλιανίδη  στην καλή οικονομική κατάσταση του Δήμου, όπως τη χαρακτήρισε, στα έργα και τις μελέτες που υλοποιήθηκαν.

Εκτενής ήταν η αναφορά του στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις της περασμένης χρονιάς με πυλώνες το Καρναβάλι και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Επίσης αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις του Τμήματος Καθαριότητας, του Τμήματος Πρασίνου, του Δημοτικού Ραδιοφώνου, της Κοινωνικής Μέριμνας αλλά και στις αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου, συνοψίζοντας ως θετική την συνολική εικόνα του Δήμου και των προοπτικών που υπάρχουν.

Κριτική Πούλιου για τα οικονομικά και την εφαρμογή του Καλλικράτη

Έντονη κριτική ασκήθηκε από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστο Πούλιο , στον τρόπο που εφαρμόζεται ο Καλλικράτης στο Δήμο. «Δεν μπορώ όμως να μην στηλιτεύσω το γεγονός ότι πολλά από τα καλά του Καλλικράτη τα ακύρωσε στην πράξη η δημοτική αρχή με την έλλειψη τόλμης και με τη φιλοσοφία με την οποία διαφωνούμε.» σημείωσε ο Χρήστος Πούλιος και απαρίθμησε σημεία κριτικής.

Κυρίαρχο σημείο της κριτικής του Χρήστου Πούλιου η οικονομική διαχείριση του Δήμου, κάνοντας λόγο για σπατάλη κονδυλίων σε έργα χωρίς προοπτική και στρατηγική ενώ έκανε λόγο για προχειρότητα και βιασύνη στην κατασκευή του έργου της ενοποίησης των πλατειών. Τέλος, μεταξύ άλλων, άσκησε κριτική στην αποχώρηση του Δημάρχου από τις δύο Επιτροπές του Δήμου, λέγοντας πως «έχετε σταματήσει να ασχολείστε με τα ζητήματα του Δήμου και τα αφήσατε όλα στους συνεργάτες σας».

Ανταμπούφης: Μαγική Εικόνα ορισμένα έργα

Μιλώντας ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη» Νίκος Ανταμπούφης εστίασε την κριτική του στα οικονομικά του Δήμου , σημειώνοντας ότι οι οφειλές παρελθόντων ετών προκαλούν ένα ελλειματικό ισοζύγιο στο Δήμο και συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στα οικονομικά. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «μαγική εικόνα» κάποια έργα που παρουσιάζονται στον απολογισμό των πεπραγμένων, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν γίνει, ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο που παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία για την ΔΕΥΑΞ.

Η κριτική του για άλλη μια φορά εντοπίστηκε στο θέμα της ανακύκλωσης που δεν υπάρχει και σε θέματα καθαριότητας. Επίσης κατηγόρησε το Τμήμα Πρασίνου για ανυπαρξία πολιτικής και όσον αφορά τον Πολιτισμό άφησε αιχμές για τις αναφορές που υπήρξαν για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και τον οικισμό σε σχέση με αυτές.

Γ. Κολλάρος εναντίον του Καλλικράτη

Ο Γιώργος Κολλάρος, παίρνοντας το λόγο άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για το σχέδιο «Καλλικράτης» αλλά και , εμμέσως, στη μείζονα αντιπολίτευση για το γεγονός ότι προέρχεται από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και στηρίζει το σχέδιο Καλλικράτης.  Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εστίασε την κριτική του στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στον τρόπο που ο Δήμος αντιμετωπίζει την κρίση που βιώνει ο πολίτης.

Δευτερολογία Δημάρχου με απαντήσεις

Δευτερολογώντας, ο Δήμαρχος Ξάνθης επιτέθηκε στο Χρήστο Πούλιο για τις αναφορές του στα οικονομικά του Δήμου και ιδιαίτερα για το σημείο στο οποίο αφορούσε αναθέσεις, λέγοντας πως, παρότι νόμιμες,οι αναθέσεις του Δήμου περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες και απαραίτητες.  Αρνήθηκε ότι υπήρξε προχειρότητα σε οποιοδήποτε έργο του Δήμου, όπως η ενοποίηση των πλατειών ενώ υπεραμύνθηκε των επιλογών του να αναθέσει την Προεδρεία δύο Επιτροπών σε Αντιδημάρχους κάνοντας λόγο για ανάγκη αποφυγής του συγκεντρωτισμού προς όφελος της διανομής αρμοδιοτήτων, με βάση τον Καλλικράτη. 

Κατηγόρησε το Νίκο Ανταμπούφη για τις αναφορές του, πως  αποτελούν «λόγια,λογια» και ανέφερε ότι η διακοπή κάποιων έργων οφείλεται στην παύση των χρηματοδοτήσεων, όπως η δραματική περικοπή της ΣΑΤΑ. Σε σχέση με την ανακύκλωση ανέφερε ότι ο Δήμος έχει προχώρησει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αλλά κολλάει στον περιφερειακό σχεδιασμό ενώ σε σχέση με την Παλιά Πόλη, είπε πως δεν συμφωνεί με τη λογική της ύπαρξης ενός οικισμού όπως τη δεκαετία του ΄80.

Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες που πήραν το λόγο

Το λόγο πήραν ο Αντιδήμαρχος Νίκος Φωτιάδης που χαρακτήρισε τον Καλλικράτη «μεγάλη απάτη» και επεσήμανε σημεία των πεπραγμένων που θεωρεί ότι υπάρχουν υστερήσεις, ο Τοπ Ισμέτ και η Μπέτυ Πατσίδου. Από την πλευρά των πολιτών μίλησε ο επαγγελματίας Σταύρος Κοκκινίδης, μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, ο Γρηγόρης Θεοδωρίδης, μέλος του Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου που ιδρύθηκε στο Εύμοιρο και η Ζωή Πετρά.

pepragmena_1pepragmena_2pepragmena_3
pepragmena_antampoufispepragmena_kolarospepragmena_poulios

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr