Πέφτει και το τελευταίο φορολογικό «οχυρό»;

9 Απριλίου 201314:43

Οι πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές χώρες που φέρονται ως φορολογικοί παράδεισοι καρποφορούν. Παρά τις σθεναρές αντιστάσεις της υπ. Οικονομικών, ο αυστριακός πρόεδρος αφήνει να διαφανεί αλλαγή στάσης.

Μετά το Λουξεμβούργο τώρα και η Αυστρία φαίνεται να εγκαταλείπει τις σθεναρές της αντιστάσεις αναφορικά με το τραπεζικό απόρρητο. Η διαφαινόμενη χαλάρωση στο τραπεζικό καθεστώς επιβεβαιώνεται από τον πρώτο πολίτη της χώρας.

«Σε κίνδυνο η φήμη της χώρας»

Ο κλοιός γύρω από την Αυστρία για να επαναπροσδιορίσει τη στάση της στο θέμα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στο τραπεζικό της σύστημα έσφιξε τις τελευταίες μέρες, κυρίως μετά την δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου ότι η χώρα του προτίθεται να χαλαρώσει τους σχετικούς κανόνες. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Kurier εκφράζει την ετοιμότητα της χώρας του στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη να διαπραγματευτεί προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις στην ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με λογαριασμούς και καταθέτες.

«Στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα φανεί ο τρόπος με τον οποίο εμείς πορευόμαστε, σε κάθε περίπτωση όμως καμιά «γιαγιά καταθέτρια» δεν οφείλει να δώσει τα στοιχεία της, γιατί αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τη φοροδιαφυγή» είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλη συνέντευξη στο σημερινό φύλο της εφημερίδας Kleinen Zeitung, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητά του για διαπραγματεύσεις. «Τίθεται σε κίνδυνο η διεθνής φήμη της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λεονταρισμοί…

Ο αυστριακός πρόεδρος δεν προσδιόρισε το χρονικό σημείο έναρξης των διαπραγματεύσεων, είπε όμως ότι η Αυστρία, στον ίδιο βηματισμό με το Λουξεμβούργο και την Ελβετία, θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με θέμα το τραπεζικό απόρρητο. Η στάση του Φάιμαν αφήνει έκθετη την υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), κυβερνητικό εταίρο των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία χθες στην εφημερίδα Österreich δήλωσε ότι θα πολεμήσει «σαν λιοντάρι» για να διατηρηθεί το τραπεζικό απόρρητο.

Την ίδια στάση κρατά και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μίχαελ Σπιντελέγκερ, κομματικός της σύντροφος. «Η Αυστρία δεν είναι φορολογικός παράδεισος», επέμεινε κατηγορηματικά. Από τις εξελίξεις πάντως διαφαίνεται ρήξη στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Αυστρίας με άγνωστη κατάληξη.

Πηγή: Deutsche Welle

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr