katarei

«Πέφτει» η Ευρώπη, «καταρρέει» η Αθήνα

8 Αυγούστου 201118:33

katareiΕνα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, καθώς ο Γενικός Δείκτης χάνει 4,65% φθάνοντας τις 1012 μονάδες.

Όμως, αν συνυπολογίσει κανείς ότι πολλές εταιρείες του δείκτη ξεκίνησαν  την διαπραγμάτευση τους από το 2000 και μετά ( ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μοτορ Οιλ, MIG, Μαρφιίν) τότε διαπιστώνει ότι ο σημερινός δείκτης βρίσκεται κανονικά στις 700 μονάδες, δίχως να συμπεριλαμβάνονται οι παραπάνω εταιρείες. Δηλαδή, δεν πρόκειται απλά για τα χαμηλά 15ετίας, αλλά για τα χαμηλά όλων των εποχών. Όπως δείχνει η εικόνα της αγοράς πολλές τραπεζικές μετοχές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε reserve split των μετοχών τους προκειμένου να αυξήσουν την τιμή τους, με συνέπεια οι μέτοχοι να χάσουν χρήματα- όπως συνέβη πολλάκις με τις εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη. 

Στο κόκκινο βρέθηκαν σήμερα και τα ασιατικά χρηματιστήρια (διαβάστε αναλυτικά για τις ασιατικές αγορές εδώ), ενώ σε πτώση έχουν γυρίσει και οι ευρωπαϊκές αγορές αν και οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ που ανακοίνωσε ότι αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα αρχικά έγιναν δεκτές από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πάντως αρνητικά σχολιάζεται το γεγονός ότι εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεχίζουν τις διακοπές τους και απαντούν στις εξελίξεις με… τηλεδιασκέψεις.Τι ανακοίνωσαν G7Σε ανακοινώσεις προχώρησαν και οι G7 έπειτα από τηλεδιάσκεψη προκειμένου να ηρεμήσουν τις αγορές: “Είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξή μας και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν ουσιαστική μείωση του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα. Στην Ευρώπη, η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αποφάσισε ουσιαστικά μέτρα με τα οποία θα προωθηθεί η βελτίωση της (οικονομικής) κατάστασης της Ελλάδας και άλλων κρατών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, χάρη κυρίως στην ευελιξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.Σχετικά με την εκτέλεση των ειλημμένων συμφωνιών, καλωσορίζουμε τις δηλώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).Δεσμευόμαστε να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα και να υποστηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με προσπάθειες για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία, θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ δε θα σημειωθεί καμία αλλαγή στις θεμελιώδεις εγγυήσεις που πήραν η Ισπανία και η Ιταλία, μετά τις πρόσφατες οικονομικές αναταραχές που αντιμετωπίζουν.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι ένα ασυνήθιστο μέτρο, που αποφασίστηκε εξαιτίας ιδιαίτερων και μοναδικών καταστάσεων, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης”.Η ανακοίνωση των G7, ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι “Επιβεβαιώσαμε το κοινό ενδιαφέρον που έχουμε για ένα δυνατό και σταθερό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να συνεργαστούμε ως ενδείκνυται, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση που θα εξασφαλίσει την σταθερότητα και τη ρευστότητα στις οικονομικές αγορές”.Με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των G7, συμφώνησε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr