Πάταξη πλαστών συντάξεων και μείωση γραφειοκρατίας για την διεκπεραίωση κηδειών

11 Ιουνίου 202008:01

Από την 1η Ιουλίου 2020 τίθεται σε εφαρμογή ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ίδιοι οι λειτουργοί γραφείων κηδειών θα καταχωρούν το συνολικό κόστος της κηδείας και θα γίνεται η απόδοση των εξόδων στον τραπεζικό λογαριασμό των πελατών τους μέσα σε μόλις πέντε (5) ημέρες από την ανάρτηση, γεγονός που θέτει τέρμα στην ταλαιπωρία των πολιτών στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στην παράνομη δράση γραφείων τελετών, μέσω εικονικών ή πλαστών αποδείξεων παροχής υπηρεσιών / τιμολογίων.

Για τα παραπάνω, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, του Υπουργού κ. Βρούτση, παρουσία και του Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χρήστου Χάλαρη, με την συμμετοχή και του Προέδρου της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νίκου Αγγελέτου.

Ο Υπουργός Εργασίας εξήρε το έργο της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος κι επεσήμανε ότι με την καθοριστική συμβολή της Ένωσης “μπήκε μια τάξη” από το 2013 – 2014 στο κεφαλαιώδες ζήτημα των πλαστών συντάξεων, καθόσον δεν γίνεται, πλέον, δήλωση καταγραφής θανάτου χωρίς την δήλωση του ΑΜΚΑ, ενώ, παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο τρόπος απόδοσης των εξόδων κηδείας.

Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη, στην περίπτωση που η κηδεία δεν γίνεται με επιμέλεια κάποιου συγκεκριμένου συγγενή, αλλά με έξοδα του ίδιου του γραφείου κηδειών, τότε θα μπορεί ο εκμεταλλευτής του να αναγράφει το δικό του όνομα ως αυτού που επιμελήθηκε της κηδείας και η απόδοση της δαπάνης να γίνεται απευθείας στον δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Στον Υπουργό, μεταξύ άλλων, τέθηκε το ζήτημα των τιμολογίων που εκκρεμεί η πληρωμή τους από τα έτη 2017 και 2018 καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των υγιών επιχειρήσεων του κλάδου, από μερίδα γραφείων τελετών, που καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία, προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και μέσω αυτού συμπιέζουν το κόστος της κηδείας σε παράλογα επίπεδα, ζήτημα για το οποίο θα υπάρξει και νέα επικοινωνία του με τους εκπροσώπους της Ένωσης, προκειμένου να παταχθεί η μάστιγα αυτή.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα ασκήσει προσωπική παρέμβαση στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, για την προώθηση των πάγιων αιτημάτων της Ένωσης, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους όρους ίδρυσης και  λειτουργίας των γραφείων κηδειών και η ίδρυση Σχολής Επαγγελμάτων Κηδείας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr