Παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου τα εγκαίνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών

11 Νοεμβρίου 201622:55

Με αφορμή τα εγκαίνια του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών στο Μύλο Μασούρα επί της Λ. Δημοκρατίας 1, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ., κ. Αθανάσιος Καραμπίνης παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου ως εκπρόσωποι των ιδρυτικών μελών του Ινστιτούτου.
karampinis-lampakis

Ο κ. Καραμπίνης τόνισε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα προέκυψε από την ανάγκη κάλυψης της ιστορίας μιας συγκεκριμένης εποχής μιας συγκεκριμένης περιοχής, αυτής της Θράκης, αδερφής της Ευρώπης, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη και μελέτη της μακραίωνης ιστορίας της. Κύριος στόχος είναι να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως α)Πώς αυτή η περιοχή ανταπεξήλθε δια μέσω των αιώνων β)Ποιοι και με ποιο τρόπο κατάφεραν να διατηρήσουν τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου ενώ παράλληλα να αναδειχθεί η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής και να δοθούν καίριες απαντήσεις σε όλους αυτούς που καπηλεύονται την ιστορία της περιοχής της Θράκης.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης επεσήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και το Πανεπιστήμιο, οι δύο θεσμοί που κατάφεραν να αντέξουν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας το Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών, καλύπτοντας έτσι μια αδυναμία της κεντρικής εξουσίας, τη στιγμή μάλιστα που σε Βουλγαρία και Τουρκία υπάρχουν αντίστοιχα Ινστιτούτα τα οποία υποστηρίζονται από τις κεντρικές κυβερνήσεις και σφετερίζονται την αρχαία ιστορία της Θράκης. Με την ίδρυση του συγκεκριμένου Ινστιτούτου καλύπτουν μια βασική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας έναντι των Θρακιωτών, καθώς ο Δήμος ανέλαβε την παραχώρηση του κτιρίου και τη χρηματοδότηση ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τη στελέχωσή του από αξιόλογους καθηγητές.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr