Παρών, φώναξαν οι Εύζωνες της Ξάνθης στο προσκλητήριο του Δημάρχου κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου.

6 Οκτωβρίου 201808:52

Με αφορμή τη συμπλήρωση 99 χρόνων από τα «Ελευθέρια» της πόλης ο Δήμος Ξάνθης οργάνωσε  την έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Χατζηαδάμ, που τιτλοφορείται «Εύζωνες – Οι Φύλακες των Αφανών».

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 12 Οκτωβρίου 2018 με ελεύθερη είσοδο στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης. Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» της πόλης και τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς.

Ο Δήμαρχος κατά τα εγκαίνια της έκθεσης την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 και μετά από το σύντομο χαιρετισμό του, έδωσε στρατιωτικό παράγγελμα και σήμανε προσκλητήριο στους Ξανθιώτες Εύζωνες που  δήλωσαν παρόντες στην εκδήλωση και στη συνέχεια ο κάθε ένας Εύζωνας διηγήθηκε ένα περιστατικό από τη θητεία του.

Η ομιλία του Δημάρχου Ξάνθης κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου

“Σας καλωσορίζω στην μοναδική, θεματική έκθεση φωτογραφίας που έχει τίτλο, “ΕΥΖΩΝΕΣ”- ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ.

 Η Έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού  για τα  99 χρόνια των Ελευθεριών της Ξάνθης μας, και με αφορμή βέβαια τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από την σύστασή τους.

Κυρίες και κύριοι,

Εγκαινιάζουμε σήμερα μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας.

Η φωτογραφία δίνει την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους να αποτυπώσουν αιώνια, πάνω σε χαρτί ή ψηφιακά, στιγμές της καθημερινότητας, στιγμές σταθμό και ορόσημο για τη ζωή. Λειτουργεί δε, αποτελεσματικά και ως εργαλείο ενάντια στη λήθη.

Ενθύμιο των περασμένων στιγμών της ζωής του ανθρώπου και γενικότερα της ανθρωπότητας κι αυτό γιατί αποτυπώνουν στη μνήμη των μεταγενέστερων γενιών, σημαντικές μορφές και γεγονότα των περασμένων χρόνων.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά που ισχύουν για τη μνήμη των ατόμων, ισχύουν όμως και για την κοινωνική, συλλογική μνήμη, η οποία αποτελεί το πεδίο όπου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν στην ίδια χρονική στιγμή. 

Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι γνώσεις ή τα πνευματικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα, πάνω απ’ όλα είναι ο σεβασμός στη μνήμη και η έκφρασή του στην καθημερινότητά μας. Πολιτισμός δεν είναι η ισοπέδωση, αλλά η διαφύλαξη και η σωτηρία του χτες και του σήμερα, με λίγα λόγια του παρελθόντος μας. Και η φωτογραφία συμβάλει καταλυτικά στην διάσωση της ταυτότητάς μας και φυσικά της κληρονομιάς μας.

Σε αυτό συμβάλλει το μεγαλείο του φωτογράφου και της φωτογραφίας, και αφορά όσους δε φοβούνται να αφεθούν σε συναισθήματα, για όσων η σκέψη καλπάζει…, για όσους γοητεύονται από την αναζήτηση και δε βολεύονται με τα έτοιμα.

Κυρίες και κύριοι,

Σε αυτό το πολύ εκφραστικό και ιδιαίτερο έργο, απεικονίζεται η ζωή και η καθημερινότητα των ΕΥΖΩΝΩΝ μας.

Μέσα από την ιστορική δράση των ευζωνικών ταγμάτων, η ιστορία των οποίων μετράει πια 150 χρόνια ζωής, οι Εύζωνες έχουν αναχθεί σε σύμβολα γενναιότητας για τον ελληνικό λαό. Όπως όλοι γνωρίζουμε, στις μέρες μας καλούνται οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς, να εκτελούν αποστολές συμβολικού χαρακτήρα, με κεντρική, τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη και του Προεδρικού Μεγάρου. Η παρουσία τους αποτελεί για όλους εμάς σημείο αναφοράς της ελληνικότητάς μας, της εθνικής μας ταυτότητας και παράδοσης.

Το εικαστικό έργο καταγράφει το αγέρωχο παρουσιαστικό των Ευζώνων, την παραδοσιακή φορεσιά που φέρει πλήθος συμβολισμών λαογραφικού και ορθόδοξου χαρακτήρα, την δύσκολη εκπαίδευση, τις ιδέες και τα συναισθήματά τους.

Άξιος θαυμασμού ο κάθε Εύζωνας, ο οποίος, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες,  αποτελεί παράδειγμα στρατιωτικής αρετής, πειθαρχίας, ήθους, λεβεντιάς και αξιοπρέπειας.

Κα Χατζηαδάμ,

Σας συγχαίρουμε για το μοναδική σας έμπνευση και για την ευκαιρία που δίνεται σε εμάς τους Ξανθιώτες, να θαυμάζουμε τα λυγερόκορμα, γεμάτο αξιοπρέπεια παιδιά της Πατρίδας μας, τους Εύζωνες, καμάρι όλων των Ελλήνων!

Σας ευχαριστούμε γιατί με αφορμή την έκθεση, τους ανακαλύψαμε και ορισμένοι από αυτούς είναι σήμερα εδώ.

Τους εντοπίσαμε, ζούσαμε μαζί τους όλο αυτό το διάστημα και πολλοί από εμάς το αγνοούσαμε. Τώρα θα μοιραστούμε τις εμπειρίες τους, θα ζηλέψουμε την λεβεντιά και την αξιοπρέπεια τους.

Και φυσικά θα αναγνωρίσουμε μέσα από τις φωτογραφίες όπου με μοναδικό τρόπο απαθανατίζεται με τον φακό σας, όχι μόνο αυτό που φαίνεται, όχι μόνο το φως που εκπέμπουν, αλλά και τη ¨σκιά τους¨…., το βλέμμα τους και το βάρος της ευθύνης που κουβαλάει η ψυχή τους.

Συγχαρητήρια!”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr