saltouros kali

Η παρέμβαση του Δ. Σαλτούρου στη συζήτηση της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

3 Ιουλίου 201415:16

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου, το γραφείο του βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Σαλτούρου, αναφέρει:

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 1 και Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής (Α΄ θερινό τμήμα) το νομοσχέδιο με τίτλο «Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση – Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις». Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ξάνθης κ. Δημήτρης Σαλτούρος, πρότεινε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων οι οποίες έγιναν δεκτές από την ηγεσία του Υπουργείου. Μεταξύ αυτών :

o       Η διατήρηση του συστήματος της απλής αναλογικής για την εκλογή των Αντιπροσώπων των Περιφερειακών Τμημάτων στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων της Ενώσεως Νοσηλευτών Ελλάδος .

o       Η εξαίρεση των θέσεων Συντονιστών Διευθυντών και Διευθυντών από τη δυνατότητα μετάθεσης ιατρών του ΕΣΥ με απόφαση του Υπουργού Υγείας, σε κενή οργανική θέση της ίδιας ειδικότητας του Νοσοκομείου, στο οποίο είναι αποσπασμένοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

o       Η διατήρηση ως αυτοτελούς τμήματος του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης, της ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

o       Η έκφραση γνώμης από το ΚΕΣΥ και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όσον αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις και κάθε αναγκαία ρύθμιση για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Επίσης σας παραθέτουμε κατωτέρω την εισήγηση του βουλευτή Ξάνθης – ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Σαλτούρου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας»


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή πρώτη συζήτηση ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του σχεδίου νόμου με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας», σηματοδοτεί την αρχή μίας σημαντικής τομής όχι μόνο στο χώρο της παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και αυτό όχι μόνο επειδή την αφορά εν δυνάμει στο σύνολό της αλλά κυρίως γιατί συνοδεύεται από την ελπίδα διαμόρφωσης ενός νέου, αποδοτικότερου, αποτελεσματικότερου και πιο ωφέλιμου για τους πολλούς μοντέλου ανάπτυξης.

Όπως είναι φυσικό, κάθε τομή, κάθε μεγάλη αλλαγή, δημιουργεί και αντιδράσεις. Και κυρίως όταν συγκρούεται με νοοτροπίες παγιωμένες εδώ και πολλές δεκαετίες. Η σημερινή κατάσταση όμως απαιτεί αποφασιστικά βήματα.

Δεν θα επικεντρώσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σε αντιπολιτευτικές κραυγές. Δεν θα δώσω τροφή στη λογική της πόλωσης και του διχασμού. Είναι μία λογική την οποία άλλωστε η ελληνική κοινωνία έχει αποδοκιμάσει επανειλημμένα. Το γιατί κάποιοι εξακολουθούν να την υιοθετούν δεν αφορά τον Ελληνικό Λαό. Αφορά μόνο τους ίδιους και τους ευκαιριακούς συμμάχους τους. Παρ’ όλα αυτά ελπίζω ενώπιον της επιτροπής αυτής να ακούσουμε έναν ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο. Ελπίζω ότι τα επιχειρήματα κατά του νομοσχεδίου θα ξεφύγουν από τη ρητορική των ξεπουλημάτων, των εγκλημάτων, των δώρων κλπ και θα επικεντρωθούν στην ουσία του, συγκεκριμένα και ξεκάθαρα. Γιατί εμείς έτσι αντιλαμβανόμαστε το διάλογο και δη τον κοινοβουλευτικό. Αυτή είναι η συζήτηση που μπορεί να έχει – και έχει – αποτελέσματα. Απτά αποτελέσματα, με συγκεκριμένο όφελος για την κοινωνία. Με έναν τέτοιο διάλογο έχουμε ήδη επιτύχει – ακόμη και πριν τη σημερινή συζήτηση – πολύ συγκεκριμένες και ουσιαστικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου. Έχουμε συνομολογήσει ρυθμίσεις τις οποίες δεν θα μπορούσε να επιτύχει η ΓΕΝΟΠ ούτε με χίλια black out. Όμως είναι άλλο πράγμα η βελτίωση, είναι άλλο πράγμα η ανάδειξη λαθών και αδυναμιών, είναι άλλο πράγμα η προσπάθεια κατοχύρωσης δίκαιων κεκτημένων και εντελώς διαφορετική η στείρα ή και ζημιογόνα για το κοινωνικό σύνολο εμμονή σε αναποτελεσματικές δομές.

Ας πούμε λοιπόν ορισμένα πράγματα ξεκάθαρα:

Η ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είναι βέβαιο ότι θα είναι προς όφελος των καταναλωτών. Το παράδειγμα των τηλεπικοινωνιών και του ΟΤΕ είναι πρόσφορο για συμπεράσματα. Δείχνει ξεκάθαρα πως ο ανταγωνισμός, μπορεί όχι μόνο να μειώσει τις τιμές και να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και να συνδράμει στην ανάπτυξη και την απασχόληση και κατ’ επέκταση στην αύξηση των εσόδων του κράτους.

Βάση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ που έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση, τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ και άρα στο χρέος, αλλά θα διοχετευθούν στην ίδια τη ΔΕΗ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της, να μειωθεί ο δανεισμός της και να βελτιωθεί σημαντικά η γενικότερη χρηματοοικονομική της κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει δυνατή η υλοποίηση νέων επενδύσεων, πχ νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, ενώ αποκτάται δυνατότητα για επέκτασή της στο εξωτερικό. Ο ανταγωνισμός θα ωθήσει τη ΔΕΗ να βελτιώσει τις διαδικασίες της σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της και να αυξήσει τις επιδόσεις της.

 

Ένα καλό παράδειγμα τέτοιου είδους ιδιωτικοποίησης είναι αυτό της ENEL στη Ιταλία. Σήμερα η ENEL παραμένει η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρισμού στην Ιταλία, ενώ παράλληλα έχει επεκταθεί και σε πολλές άλλες χώρες. Σήμερα είναι ισχυρότερη απ’ ότι ήταν πριν από την ιδιωτικοποίηση μέρους της.

Διατηρείται επίσης το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Η Κοινωνική Πολιτική δεν ασκείται από τη ΔΕΗ ή άλλους συμμετέχοντες στην αγορά αλλά από το Κράτος, ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Το ΚΟΤ δεν αποτελεί εργαλείο της ΔΕΗ, αλλά εργαλείο της Πολιτείας. Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει το ΚΟΤ για την προστασία των ευπαθών πολιτών. Το ΚΟΤ επιβάλλεται σε κάθε Προμηθευτή ενέργειας (άρα και στη «Μικρή ΔΕΗ») από την Πολιτεία και ελέγχεται από την Πολιτεία.

• Με την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ προβλέφθηκε ότι η νέα εταιρία έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις, με αυτές που εφαρμόζονται στη ΔΕΗ, όσον αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «Μικρή ΔΕΗ». Εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιες συλλογικές συμβάσεις και ο ίδιος κανονισμός προσωπικού και υπάρχουν οι ίδιες διασφαλίσεις για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

• Με την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, προβλέφθηκε η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και των συμφερόντων της ΔΕΗ καθώς το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει α) ότι η νέα εταιρεία θα αναλάβει με αναλογικό τρόπο μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένου των δανείων της), β) το τίμημα (που θα προκύψει μέσω διεθνούς διαγωνισμού) δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημία στη ΔΕΗ (όχι πώληση της «μικρή ΔΕΗ» κάτω από την λογιστική αξία).

Τέλος, όσον αφορά τις τοπικές κοινωνίες:

διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών, των αγροτών για παράδειγμα να μπορούν να χρησιμοποιούν προς άρδευση, τους υδάτινους πόρους από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ χωρίς να μπορεί κανείς ιδιώτης να πει όχι. Οι όποιες υποχρεώσεις υπάρχουν για τη ΔΕΗ, διατηρούνται και για τη μικρή ΔΕΗ. Ο έλεγχος που ασκείται από το Κράτος (π.χ. από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και από τις οικείες Περιφέρειες) εξακολουθεί να ισχύει. Κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί λοιπόν είτε με την αγροτική δραστηριότητα είτε με την ύδρευση στις τοπικές κοινωνίες.

Ο επενδυτής αναλαμβάνει τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις όπως η ΔΕΗ έναντι των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες βρίσκονται οι μονάδες παραγωγής. Για παράδειγμα θα ισχύσουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για μετεγκαταστάσεις οικισμών, απαλλοτριώσεις ή ακόμα και για έργα κοινής ωφέλειας που αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει η ΔΕΗ.

Στο νομοσχέδιο εισάγεται πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού από τις τοπικές κοινωνίες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα διατηρηθούν δηλαδή τα κριτήρια εντοπιότητας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα ανοίγει μία συζήτηση. Είναι καθήκον όλων μας να συνδράμουμε σε αυτήν με ειλικρίνεια και θάρρος. Πρόκειται οπωσδήποτε για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Είναι καθήκον μας να το ενδυναμώσουμε ώστε να πετύχει τους στόχους του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σας ευχαριστώ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr