dasiko_inioxos

Κρατάει το Δασικό, παραχωρεί Ηνίοχο, Δρυμιά ο Δήμος Ξάνθης

28 Φεβρουαρίου 201214:38

dasiko_inioxosΤην καταρχήν θετική γνώμη για τη συνέχιση της μίσθωσης του Δασικού Χωριού από το Δασαρχείο Ξάνθη στο Δήμο, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τρίτης 28-2

“Ίσως υπάρχει ένα μικρό παθητικό στη λειτουργία του Δασικού Χωριού από το Δήμο Ξάνθης”, σημείωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία της λειτουργίας του Δασικού Χωριού από το Δήμο Ξάνθης.  Σύμφωνα με την εισήγηση της Υπηρεσίας του Δήμου Ξάνθης, τα οικονομικά αποτελέσματα δημιούργησαν πλεόνασμα στην περασμένη χρήση, που είναι κατά ένα τρόπο πλασματικό καθώς δεν εμφανίζονται τα 3 άτομα προσωπικού που μετατάχθηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις του Δήμου Ξάνθης.  

2010: 103.000 έσοδα, 106.000 έξοδα
2011:  54.000 έσοδα, 28.000 έξοδα

Σύμφωνα με το Γιάννη Τσεγγελίδη, σήμερα η περιοχή της Σταυρούπολης διαθέτει ικανό αριθμό κλινών σε σχέση με την εποχή που ξεκίνησε τη λειτουργία του ως δημοτικού. “Η λύση είναι να συνεχίσει να το εκμεταλλεύεται ο Δήμος αλλά ως κατασκηνωτικό κέντρο και όχι ως ξενοδοχείο για να καλύπτει ελείμματα”. Ο Θανάσης Ξυνίδης ανέφερε ότι δική του θέση είναι να συνεχίσει να λειτουργεί ως Ξενοδοχείο και όχι ως κατασκηνωτικό κέντρο και εφόσον, αυτό είναι ζημιογόνο, να το παραχωρήσει σε ιδιώτη. Τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα η σύσταση μια τριμελούς επιτροπής που μελετήσει τις λεπτομέρειες της σύμβασης και θα καταλήξει σε εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης.

Παραχωρήθηκαν Ηνίοχος και Καταφύγιο Δρυμιάς

Την παραχώρηση των εγκαταστάσεων των ξενώνων ΗΝΙΟΧΟΣ και ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΔΡΥΜΙΑΣ σε ιδιώτες αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στη συνεδρίαση της Τρίτης 28-2 ενώ η μίσθωση θα προκύψει μετά από σχετικό διαγωνισμό.

Την απόσυρση ζήτησε η Αντιπολίτευση

Έντονα αντέδρασε με την παραχώρηση ο δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Ανταμπούφης, που ανέφερε ότι ο Δήμος προχωρά χωρίς ιδιαίτερη σκέψη στην παραχώρηση και χωρίς να έχει κριθεί με κάποια μελέτη αν μπορεί ή όχι να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις. Ο Θανάσης Ξυνίδης, που ζήτησε το λόγο, είπε ότι αν όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις του Δήμου στη Δ.Ε. Σταυρούπολης είχαν ενιαίο προσωπικό (όχι πάνω από 5-6 άτομα) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποδοτικά σε μια συνολική στρατηγική και σε συννενόηση με τους ιδιώτες επενδυτές . “Αν το κάθε κομμάτι φύγει σε διαφορετική πλευρά δεν θα αξιοποιηθούν” είπε και τόνισε ότι η πρότασή του είναι να αποσυρθεί το θέμα και να αντιμετωπιστεί συνολικά μαζί με το Δασικό Χωριό. Παράλληλα, ανέφερε ότι σε περίπτωση που δοθούν τα τουριστικά καταλύμματα, είτε θα ανταγωνιστεί τους ιδιώτες με πολύ χαμηλές τιμές, είτε θα καταβάλλει πολύ μικρό μίσθωμα.

Ο Αντιδήμαρχος της ΔΕ Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος πρότεινε η μίσθωση να διαρκέσει τουλάχιστον 20 έτη, προκειμένου να μπορεί ο όποιος επενδυτής να εντάξει την επένδυση σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επεσήμανε τα γνωστά προβλήματα που υπάρχουν με την πρόσληψη προσωπικού ενώ στη θέση του συμφώνησε ο  Μανώλης Φανουράκης. Ο Γιάννης Τσεγγελίδης διαφώνησε και είπε ότι “εφόσον ο Δήμος αποφαζίσει να καλύψει τα ελλείματα στο Δασικό Χωριό δεν μπορεί να παραχωρεί τον Ηνίοχο και τη Δρυμιά”. Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Γιάννης Κυριακίδης (που ανέφερε ότι μπορεί να παρουσιάσει επικαιροποιημένο σχέδιο αξιοποίησης) Όλοι οι διαφωνούντες συνέτειναν στην ενεργοποίηση μιας εταιρίας αξιοποίησης ακινήτων. 

Ο Δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε ότι οι υπηρεσίες εξέτασαν όλα τα δεδομένα και ότι η μόνη λύση είναι η παραχώρηση.” Δεν υπάρχει αντίστοιχη επιχείρηση δημοτικού που να μην έχει μπει μέσα με τα τσαρούχια” και το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παραχώρηση των δύο τουριστικών καταλυμμάτων.

Συγχαρητήρια για τις ΘΛΕ

Τα συγχαρητήριά τους στο Κέντρο Πολιτισμού για τη διοργάνωση και, κυρίως, τους καρναβαλιστές του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, έδωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Επεσήμανε ότι ήταν άλλη μια επιτυχημένη χρονιά για το θεσμό των ΘΛΕ και του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού και πρόσθεσε ότι, παρά τα όσα ακούγονται, ο Δήμος θέλει και μπορεί να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τους δύο μεγάλους Πολιτιστικούς Θεσμούς της Πόλης.

Τηρουμένων των αναλογιών η προσέλευση και η συμμετοχή ήταν πολύ καλή, εκτίμησει ο Χρήστος Πούλιος και συμφώνησε με το Δήμαρχο ότι οι δύο μεγάλοι θεσμοί θα πρέπει να διατηρηθούν. Εκφράζω και τη δική μου δυσαρέσκεια για την απουσία των τζιπ της παρέλασης και άφησε αιχμές για τη δημοτική αρχή, λέγοντας ότι θα μπορούσε νωρίτερα να είχε προβλεφθεί μια άλλη λύση και όχι να εμφανιστούν τα τρακτέρ.

Μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν νέες άδειες πλανόδιου εμπορίου (αρμοδιότητα που μεταφέρθηκε από την Περιφέρεια) Ένταση προκλήθηκε στη συζήτηση για τα πρόστιμα περί παράνομης αφισοκόλλησης. Αποφασίστηκε η επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ στο κατάστημα Romeo και 50 ευρώ στο Σύλλογο Ποντίων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr