«Παράθυρο» από Σόιμπλε για νέα βοήθεια στην Ελλάδα

11 Ιανουαρίου 201416:00

«Εάν ως το τέλος του 2015 η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και υπάρχει τότε ακόμη περαιτέρω ανάγκη χρηματοδότησης, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ακόμη κάτι», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν θα υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια. Διευκρινίζει ωστόσο ότι, εάν υπάρξει τέτοια ανάγκη, θα πρόκειται για πολύ μικρότερο ποσό από ό,τι η ως τώρα βοήθεια και εκφράζει τον σεβασμό του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα.

«Εάν αυτό θα είναι αναγκαίο, θα το δούμε στα μέσα του έτους. Τώρα η Ελλάδα πρέπει πρώτα από όλα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» και, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί, αναφέρει: «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο, μεγαλύτερη από αυτή την οποία περίμεναν πολλοί. Για αυτό αξίζει ο ελληνικός λαός τον σεβασμό μας και σίγουρα θα ενισχύσει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ την αυτοπεποίθηση», δηλώνει, διευκρινίζει ωστόσο ότι «πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τους (ενν. οι Έλληνες) και να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα» και προσθέτει ότι «δεν έχει κανένα νόημα να καθιστάς υπεύθυνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για κοινωνικά προβλήματα ή να θέλεις να το διώξεις από την τρόικα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν έχει ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ, ο γερμανός υπουργός επισημαίνει ότι «έχουμε προχωρήσει, αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη και στους θεσμούς» και συμπληρώνει: «Δεν θέλουμε μια γερμανική, αλλά μια δυνατή Ευρώπη. Για αυτό χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτό όμως χρειαζόμαστε και την στήριξη των άλλων κρατών-μελών. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική και πρέπει να κλείσουμε τα κενά στις Συνθήκες».

Πηγή  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr