Παραπολιτική : Ο κοινοβουλευτισμός επανήλθε στην πολιτική. Παρασκήνια από τη Βουλή και τη δίκη Βατοπεδίου

8 Μαΐου 201507:00

Έχουν ακουστεί διάφορα σχόλια αυτούς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και για τη Βουλή.
Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Προέδρου και για άλλα θέματα που συζητήθηκαν , παρά τις όποιες διαφωνίες που έχουν και πολιτική σκοπιμότητα, αυτό που προκύπτει είναι πως η κυβέρνηση κατάφερε να μεταφέρει το ενδιαφέρον της πολιτικής, στη Βουλή, να επαναφέρει δηλαδή τον κοινοβουλευτισμό, που είχε συντριβεί, όπως και την κανονικότητα στην πολιτική ζωή.  Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει δηλαδή κανείς είναι ότι οι βουλευτές καταγράφουν ατέλειωτες ώρες στη Βουλή, κάνοντας αυτό για το οποίο τους επέλεξαν οι ψηφοφόροι τους και δεν ψηφίζουν άκριτα, όσα τους επιβάλλονται άνωθεν (και δεν έχουν διαβάσει καν)  Αυτό πράγματι είναι μια κατάκτηση.

Παράλληλα, επανήλθε και το πολιτικό ρεπορτάζ στην κοιτίδα του, που είναι η Βουλή και το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ και όχι τα γραφεία που αναπαράγουν non papers και “διαρροές” ενώ ήταν απαραίτητη η επαναφορά της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη ΓΓΕ και της “ώρας του Πρωθυπουργού” που ξεκίνησε. Τέλος, σημαντικό , όπως διαπιστώνουμε τις τελευταίες μέρες κάνοντας ακριβώς αυτό το ρεπορτάζ στη Βουλή κατά την συζήτηση και την ψήφιση σημαντικών νομοθετημάτων όπως ο νέος αθλητικός νόμος, είναι πως στο δημοσιογραφικό χώρο αναζητείται η αξιοπιστία των ανθρώπων που εργάστηκαν στο παρελθόν με υψηλό επίπεδο γνώσης και ηθικής.

Επίσης, κάτι ιδιαίτερα αρνητικό, είναι το γεγονός ότι είναι έκδηλη στα πρόσωπα των βουλευτών της ΝΔ και ιδιαίτερα των υπουργών της τελευταίας κυβέρνησης, η απέχθεια για τους νέους συναδέλφους τους και για την εξουσία που αυτοί έχουν. Τα υποτιμητικά βλέμματα, συχνά διαπεραστικά που μαρτυρούν πολύ κακές σκέψεις, δεν κρύβονται όπως και οι ατέρμονες συζητήσεις για το χρόνο που θα επανέλθουν “στα πράγματα” (!)  Αυτά μαρτυρούν νεποτισμό και καθεστωτισμό για ανθρώπους που δεν κρύβουν την ενόχλησή τους σε βαθμό παρεξήγησης, για τη δημοκρατική εναλλαγή στην εξουσία.

Άλλωστε και η ίδια η κοινωνία , οι θεσμοί, το σύστημα, δυσκολεύτηκε και δυσκολεύεται ακόμη να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Το γεγονός ότι στη Βουλή μπαινοβγαίνουν αρκετά καθημερινοί τύποι όπως όλος ο κόσμος που πάει στη δουλειά του,  ότι στο Μαξίμου δεν σταθμεύουν πολυτελείς λιμουζίνες αλλά συνήθη οχήματα ή μηχανές, είναι κάτι που δεν έχει γίνει απόλυτα αποδεκτό. Άλλωστε αρκετές φορές οι άνδρες της ασφάλειας στη Βουλή προσπάθησαν να απαγορέψουν την είσοδο βουλευτών στο κοινοβούλιο ή την ολομέλεια, μέχρι να αντιληφθούν την ιδιότητά τους αφού η εικόνα τους δεν παρέπεμπε στο στερεότυπο που χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια για να κρύψει  την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού.

Η εξουσία εναλλάσσεται και πάντα θα εναλλάσσεται. Αν κάτι μπορεί να κάνει η ΝΔ για να επανέλθει κάποια στιγμή είναι να κάνει την αυτοκριτική της (που αποφεύγει ελπίζοντας να καταστραφεί η χώρα ώστε να ξαναβρεί χώρο έκφρασης) να απομακρύνει τα ακροδεξιά στοιχεία που αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία της και να σοβαρευτεί, εκφράζοντας ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι υπάρχει. Ας μην ξεχνάμε ότι ευθύνες δεν έχουν μόνο αυτοί που έστρεψαν τη ΝΔ σε τόσο ακραίες λογικές αλλά και αυτοί που έμειναν σιωπηλοί εδώ και χρόνια και ανέχτηκαν τον κατήφορο για χάρη της εξουσίας. Εκεί ενδεχομένως έγκειται και η διαφορά με την Αριστερά που “δεν χαρίζεται” ιδεολογικά (σε σημείο εμμονής καμιά φορά βέβαια)

Σε εξέλιξη και η δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου και πάλι στην Αθήνα. Με αρκετό ενδιαφέρον φυσικά για την περιοχή της Ξάνθης που εμπλέκεται άμεσα. Βέβαια, πλέον τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν τώρα ενώ στο εδώλιο δεν βρίσκονται όσοι κατάφεραν να το αποφύγουν με το νόμο περί Ευθύνης Υπουργών. Οι νόμοι όμως είναι νόμοι, ακόμη και άδικοι και μάλλον για αυτό θα πρέπει να απολογηθούν οι εμπνευστές και όσοι ψήφισαν την άθλια διάταξη που αμαύρωσε το Σύνταγμα της χώρας εδώ και χρόνια.

Κατά τα άλλα, αυτές τις μέρες ξεκινά η καταπολέμηση των κουνουπιών χωρίς η κεντρική διοίκηση να δημιουργεί προβλήματα στις Περιφέρειες, όπως έλεγε η φημολογία για τη μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ. Έτσι φαίνεται ότι βρίσκονται κώδικες επικοινωνίας με τις –κατά βάση- «δεξιές» Περιφέρειες, κάτι που προφανώς καταγράφεται ως θετικό για τους εμπλεκόμενους και φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση της ΑΜΘ.  Άρα μάλλον ήταν πολύ υπερβολικά τα σχόλια για την υπόθεση της μεταφοράς των αποθεματικών και των σεναρίων τρόμου και καταστροφής που διακινήθηκαν στο πλαίσιο της γνωστής αντιπολιτευτικής τακτικής.

Βέβαια, η κατάσταση και ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ένα μεγάλο ζήτημα, κατά την άποψή μας. Η δική μας εικόνα  είναι η ίδια που ίσχυε εδώ και χρόνια για το συγκεκριμένο ζήτημα (άλλοι συνάδελφοι μπορεί να αλλάξουν…). Η κατάσταση είναι φέτος, όπως ήταν και πέρυσι, αρκετά δύσκολη. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και δισεπίλυτο και ο τρόπος, τα μέσα και η τεχνολογία, ανάλογη αυτών που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια. Άρα θεωρούμε δύσκολο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά φέτος, όπως ήταν δύσκολο όλα αυτά τα χρόνια, πολύ περισσότερο μετά τις φετινές έντονες βροχές.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr