Παραπολιτική: Ο απόηχος της επίσκεψης Βαρθολομαίου. Ο απόηχος της δίκης του Αντιφασίστα

25 Σεπτεμβρίου 201410:41

Ακριβής στο πρόγραμμα, ουσιαστικός στις δηλώσεις του, ακούραστος και προσήνης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην επίσκεψή του μετά από 13 χρόνια είχε όλα τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Ιδιαίτερα ζεστός, μιλώντας με τους μαθητές, κατάφερε με το κύρος του αλλά και το χιούμορ του να επιβληθεί γρήγορα στο πολυπληθές ακροατήριο και να τους κερδίσει . Τα μηνύματα που έστειλε ήταν πολλά και πολύ χρήσιμα σε αυτή την εποχή.

Κατά τα άλλα, η δήλωσή του για τις Νέες Χώρες ήταν κάτι που δημιούργησε εντύπωση για το ζήτημα των Νέων Χωρών και της όποιας διαμάχης υπήρξε στο παρελθόν είναι λυμένο . Βέβαια, οι εκκλησιαστικοί κύκλοι της περιοχής αναφέρουν ότι η δήλωσή του δεν επιχειρεί να στείλει κάποιο μήνυμα σε κάποια πλευρά αλλά να επισημάνει από μια Μητρόπολη των Νέων Χωρών, τους αυτονόητους και ισχυρούς δεσμούς με τον Θρόνο.

Iδιαίτερα σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα από τη δίκη του αντιφασίστα Παντελή Αποστολίδη στο Πταισματοδικείο της Ξάνθης. Παρότι ο δικαστήριο τεκημερίωσε την απόφασή του στη βάση του ισχυρισμού της νομικής πλάνης, εντούτοις αναδείτηκε ο πολιτικός της χαρακτήρας και η σημασία του αντιφασιστικού αγώνα.

Eξίσου σημαντικό το γεγονός ότι τόσο η Έδρα όσο και ο Δημόσιος Κατήγορος, που ήταν και ο αξιωματικός, διοικητής του ΑΤ που συνέλαβε τον αφισοκολλητή δέχτηκαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που είχε το μήνυμα της αφίσας, το οποίο αφορούσε στην εγκληματική δράση της Χ.Α.  Και αυτό σε συνέχεια των χθεσινών μας σχολίων, ήταν μια πολύ καλή δημόσια τοποθέτηση από την πλευρά ενός αξιωματικού. Προφανώς και οι άνθρωποι του ΚΕΕΡΦΑ δεν πειστούν γιατί έχουν δομικές διαφορές με την Αστυνομία, αλλά από την πλευρά της πρέπει – ιδιαίτερα αυτές τις εποχές- να κατατίθεται αυτή η θέση ενάντια στην εγκληματική οργάνωση της Χ.Α.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο σχολιασμό το γεγονός ότι ο Δημόσιος Κατήγορος ήταν ταυτόχρονα και ο αξιωματικός που χειρίστηκε τη δικογραφία, και μάλιστα, συνέλαβε τον αφισοκολλητή. Προφανώς και έπρεπε να αποφευχθεί γιατί έφερε σε δυσχερή θέση τον Κατήγορο ενώ σχολιάστηκε και από την πλευρά του κατηγορουμένου.

Εξαιρετική ήταν η παρουσία του συνηγόρου υπεράσπισης Γιάννη Πατζανακίδη, ο οποίος είχε το δύσκολο έργο να ισορροπήσει ανάμεσα στην αντικειμενική υπόσταση αλλά, ταυτόχρονα, να αναδείξει τον πολιτικό χαρακτήρα της πράξης και τη σημασία της δράσης ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Γι΄αυτό άλλωστε και το -αντικανονικό δικονομικά- χειροκρότημα των φίλων του κατηγορουμένου.

Το κύρος του Δήμου  διέσωσε ο Τάσος Θεοδωρίδης. “Απάλλαξε” τον αφισοκολλητή από οποιαδήποτε εμπλοκή σε διάπραξη αδικήματος, είπε ότι ποτέ δεν τον είδε να κολλάει, ποτέ δεν κατέθεσε μήνυση και ποτέ δεν διαπίστωσε αφίσες κολλημένες σε παράνομο σημείο. Ήταν μια αναγκαία τοποθέτηση του Δήμου, ώστε να απεμπλακεί – τουλάχιστον ο ίδιος προσωπικά- από την πολιτική σκοπιμότητα που αποδίδει ο αντιφασιστικός χώρος στη διαμάχη.

Ήταν όμως και ένα σαφές μήνυμα ενόψει της συζήτηση ς για την επιβολή διοικητικών μέτρων που ακολουθεί στο Δήμο Ξάνθης, μετά από έγγραφο του νέου Αντιδημάρχου Δημοτικής Αστυνομίας, μόλις ανέλαβε καθήκοντα.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr