papathanasiou_dimar_xanthi

Σ. Παπαθανασίου, Δημ.Αρ: Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας εξαντλήθηκε

10 Οκτωβρίου 201116:12

papathanasiou_dimar_xanthiΣτην Ξάνθη βρέθηκε τη Δευτέρα το μέλος της Κεντρική Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και Γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Θεσσαλονίκης Σάκης Παπαθανασίου.

Το στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς προήδρευσε συγκέντρωσης στελεχών που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Δημ. Αρ. στην Ξάνθη ενώ νωρίτερα παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου.

Ο Σάκης Παπαθανασίου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη λύση από την κυβερνητική αλλαγή. Εντόπισε τις αιτίες της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης στον μη παραγωγικό δημόσιο τομέα και στη χειραγωγημένη από το καρτέλ αγορά. «Όταν βρέθηκε η χέρα σε οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα η υπήρξε επιλογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου. Η επιλογή λύσεων που παραπέμπουν σε εσωτερική υποτίμηση έχει δοκιματσεί και έχει αποτύχει. Οδήγησε σε ύφευση και όξυνση στο δημοσιονομικό πρόβλημα» ανέφερε το στέλεχος της Δημ.Αρ.

Το πολιτικό σύστυμα απέναντι σε αυτή την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση στάθηκε αυτοαναφορικά, είπε και πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ. και ο Σαμαράς ενδιαφέρθηκαν για τη δική τους αναπαραγωγή και την συγκέντρωση της διαμαρτυρίας χωρίς εθνικό σχέδιο.» σημείωσε και αναφέρθηκε στην θέση του Αντώνη Σαμαρά για μείωση της φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα της εργασιακής εφεδρείας το ανακίνησε πρώτη η Ν.Δ. δια μέσου του Προέδρου και του συμβούλου του, κυρίου Λαζαρίδη.

Μάχη για να παραμείνουμε στο ευρώ

«Η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη για να παραμείνει σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και στο ευρώ. Μάχη για να υπάρξει έλεγχος του χρηματοοικονομικού τομέα. Κάθε άλλη λύση έξω από το ευρώ είναι αυταπάταη και θα επιφέρει μεγαλύτερα δεινά.» σημείωσε, κάνοντας γνωστή τη θέση του κόμματός του για το ευρώ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες αναγκαίες προϋποθέσεις όπως οι “εθνικά απόντες” αναφερόμενος σε όσους έχουν μεταφέρει παράνομα τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό αλλά και στην Εκκλησία «που συμπεριφέρεται χωρίς να έχει συναίθηση» αλλά «και το πολιτικό σύστημα που δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που να δείχνει κατανόηση για την κοινωνία στην οποία βρισκόμαστε» σημείωσε υπενθυμίζοντας και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Φώτη Κουβέλη για τις αποδοχές των βουλευτών

Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας εξαντλήθηκε

Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας εξαντλήθηκε αλλά το είδος των μεταρρυθμίσεων παίζει σημαντικό ρόλο, είπε σε αντιδιαστολή με το κρατικοδίαιτο αντιπαραγωγικό μοντέλο. Ο Σάκης Παπαθανασίου ανέφερε ότι η κατάργηση κατώτατων αποδοχών, που συζητείται, δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά κοινωνική μάχη. «Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει αλλά πλαίσιο για συνενόηση μπορεί να υπάρχει», κάνονας λόγο για τομείς όπου πρέπει να γίνουν αλλαγές προκαλώντας το «μικρότερο δυνατό πόνο.»

Μεταξύ άλλων, το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρθηκε στο δημόσιο τομέα τον οποίο χαρακτήρισε «Λάφυρο του πελατειακού συστήματος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υπήρχαν συντεχνιακά κεκτημένα που έπρεπε να παταχθούν, όμως η πρώτη συντεχνία που πρέπει να χτυπηθεί είναι οι προμηθευτές του Δημοσίου (εργολάβοι, φαρμακευτικές κλπ) «Όπως στον ιδιωτικό , έτσι και στο δημόσιο τομέα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το εισόδημα βασίζεται στην εκμετάλλευση και να εξαλειφθεί η διαφθορά.» σημείωσε.

Nα μην επωμίζεται ο φορολογούμενος τα λάθη της Proton Bank

Η κρατικοποίηση της Proton Bank απασχόλησε τη συζήτηση με τον Σ. Παπαθανασίου να δηλώνει: «Κανένας σοβαρός άνθρωπος που ξέρει ότι ζούμε σε αυτό το σύστημα, δεν μπορεί να φανταστεί ότι μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς τις Τράπεζες. Όμως αυτο δεν σημαίνει ότι η λογική μπορεί να είναι η αύξηση των κερδών των μετόχων των τραπεζών και η κάλυψη συμπεριφορών που καταστρέφουν τις τράπεζες αλλά είναι προς όφελος των ιδιοκτητών. Είναι προφανές ότι το θέμα της Proton Bank δεν μπορεί να λύνεται σε βάρος των φορολογούμενων ή κάνοντας πως δεν βλέπουμε τις συμπεριφορές της διεύθυνσης και των διαχειριστών.» είπε και ανέφερε τον προβληματισμό του για την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Τέλος, σε σχέση με τις ειδικές οικονομικές ζώνες εξέφρασε τις αντιρρήσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, αναφέροντας ότι τέτοιες ζώνες κινούνται στη λογική της εσωτερικής υποτίμησης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr