Πανόπουλος: “Υπάρχει ένα επαγγελματικό ποδόσφαιρο που είναι σε μηδενική βάση. Κινδυνεύουν ζωές”

13 Ιουνίου 201620:30

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Χρήστος Πανόπουλος στην ΕΡΑ Σπορ χτες όπως την ανακοίνωσε το site της ομάδας.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ 12

Καταρχάς να ξεκινήσουμε από το θέμα αυτών των ημερών γιατί βλέπουμε πολλές αντιδράσεις αυτή η κίνηση δημιουργήθηκε – των 12 πλέον – ήταν μία αναγκαιότητα ή συγκυριακή συνύπαρξη. Γιατί λέγεται “κίνηση Πανόπουλου”;

«Είναι λάθος αυτό. Είναι λάθος. Συζητήσαμε σε ένα τραπέζι στην αρχή 6-7, 8-9 κι έγιναν 12 οι ομάδες και αποφασίσαμε από κοινού κάποια πράγματα. Καταρχάς θέλω να βάλω τα πράγματα στη σωστή τους θέση για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Αυτό το πράγμα το οποίο ξεκίνησε, δηλαδή να δούμε κάπως καλύτερα το περιβάλλον στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ξεκίνησε και είχε δύο άξονες.

Ο πρώτος ήταν ένα καλύτερο περιβάλλον στη διαιτησία και ο δεύτερος άξονας, ήταν η ανακατανομή των εσόδων της Super League, η αναδιάρθρωσή της και αναδιοργάνωσή της. Θα ήθελα να πω εδώ ό,τι πριν ξεκινήσουμε να συζητάμε και να πριν συνεχίσουμε να συζητάμε όλοι εμείς οι μικροί, δεν θα είχε γίνει τίποτα αν δεν είχα πάνω σε αυτά, την πλήρη συναίνεση και συμφωνία και των τεσσάρων μεγάλων. Και ο Ολυμπιακός, και ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ ήταν σύμφωνοι και για το επίπεδο – το περιβάλλον – της επαγγελματικής διαιτησίας και για την πρόταση την οποία κάναμε όπως και για την ανακατανομή των εσόδων.”

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ 16 ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Για το αν προέκυψε η «κίνηση των 12» σαν αποτέλεσμα της… μη συνάντησης του κ. Κοντονή με τους 4 μεγάλους που είχε προγραμματιστεί;

«Όχι, καμία σχέση. Η κίνηση των 12 αποσκοπούσε σε συγκεκριμένα πράγματα όπως ήταν αυτά που ανέφερα πριν. Και επαναλαμβάνω μέσα από την διαδικασία αυτή, οι πρώτοι που ενημερώσαμε και πήραμε το πράσινο φως συμφωνίας μαζί μας, ήταν ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Δεν θυμάμαι αν ήταν πρώτος ο Ολυμπιακός, δεν το θυμάμαι ,ίσως να ήταν ο πρώτος που ενημέρωσα και ο οποίος ήταν θετικός και όσο αφορά το πρώτο σκέλος που είναι η αναδιανομή των εσόδων και όσο αφορά το δεύτερο σκέλος που είναι το επίπεδο της διαιτησίας και συγκεκριμένα η πρότασή μας αυτή. Προσθέτοντας ότι πρέπει να βρούμε τον τρόπο πως θα το περάσουμε πέρα από την ΕΠΟ και στην FIFA και στην UEFA.

Η τοποθέτηση της ΑΕΚ ήταν ότι είναι ένα καλό βήμα εν πάση περιπτώσει σ’ αυτό το timing για να δούμε ένα καλύτερο περιβάλλον, το ίδιο και ο ΠΑΟΚ με τον οποίο αντάλλαξα e-mails στην επικοινωνία αυτή, το ίδιο και ο Παναθηναϊκός σαν θέσεις, προχωράμε και πάμε μπροστά με αυτή την πρόταση και με την ανακατανομή των εσόδων και με την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της Super League.

Θέλω να πω κάτι το οποίο είναι σημαντικό. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, και δεν ξέρω αν οι άνθρωποι στην ΕΠΟ έχουν πραγματικά συνειδητοποιήσει – χωρίς να θέλω να απευθύνω καμία μομφή – ότι αυτή η πρόταση για την διαιτησία δεν είναι ούτε 12, ούτε 13, ούτε 14, ούτε 15 ομάδων. Είναι πρόταση 16 ομάδων! Είναι πρόταση, επαναλαμβάνω, 16 ομάδων! Δεν είναι πρόταση των όποιων μικρών…»

“ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ, Η ΕΠΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ…”

«Υπήρχε μία πρόταση την οποία συζητήσαμε στις 4 συναντήσεις τις οποίες είχαμε. Και κάθε φορά ψάχναμε να βρούμε λύσεις, βάζαμε νερό στο κρασί μας σε κάποιες παραμέτρους… Και πραγματικά ο στόχος μας δεν ήταν και δεν είναι, δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση ούτε με τη διαιτησία, ούτε με τους κανονισμούς ούτε με τους Νόμους.

Η ΕΠΟ ας αφήσει κι ας βάλει κι ας προσθέσει όποιους κανονισμούς θέλει, όποιους Νόμους θέλει! Τα πάντα δικά της! Το μόνο το οποίο θέλαμε να κάνουμε είναι μία «συμφωνία κυρίων» που αν θέλετε, η ΕΠΟ θα μπορούσε και στον πρώτο μήνα να κάνει το «turn the key» και να την καταρρίψει. Αυτοί θα παίρνανε πάντα τις οικείες αποφάσεις για την οποιαδήποτε πρόταση.

Αυτά τα οποία επί λέξει προτείναμε και είναι γραμμένα και δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανένας και στο κατάλληλο timing μπορούμε να τα δημοσιοποιήσουμε γιατί δεν είναι κάτι το οποίο είναι κρυφό.

Όσο αφορά τον αρχιδιαιτητή. Η ΕΠΟ από το «basket» των ατόμων που πληρούν αυτά τα προσόντα μας δίνουν κάποια ονόματα και πάμε εμείς και κάνουμε μία ψηφοφορία στη Super League κι πάμε διακριτικά στην ΕΠΟ και της λέμε ξέρετε, αυτός ήρθε ο 1ος, αυτός ο 2ος, αυτός ο 3ος. Εκτιμήστε αν θέλετε την απόφαση που πήραμε, αν θέλετε τον πρώτο να τον κάνετε και αρχιδιαιτητή. Το αφήνουμε πάντα στην διακριτική τους ευχέρεια.

Για τον υπεύθυνο των παρατηρητών ακριβώς, ακριβώς το ίδιο πράγμα. Όσο αφορά για την επιλογή των διαιτητών, τους είπαμε δώστε μας μία λίστα από 30 διαιτητές, το πρωτάθλημα πρέπει να παιχτεί με 24, σ’ αυτό ομονοήσαμε όλοι και από εκεί και πέρα να έχουμε το δικαίωμα από τους 30 διαιτητές, η Λίγκα να αφαιρέσει 6 ονόματα για τους «Χ»,«Y» λόγους μέσα από απόφαση που θα πάρουνε τα μέλη της. Αλλά το “basket” των 30 διαιτητών θα ήταν της ΕΠΟ. Κανένας δικός μας. Κι από εκεί θα διαλέγαμε έξι που θεωρούμε π.χ. δεν έπαιξαν σωστά, είτε οτιδήποτε… Μέσα σ’ αυτό το «basket « των 30 διαιτητών να μείνουν 24.»

“ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝ ΖΩΕΣ ΦΕΤΟΣ!”

Η ΕΠΟ μας είπε επί λέξη ό,τι αυτό το πράγμα πολύ ευχαρίστως θα το εφήρμοζε αν και εφόσον είχε το «ΟΚ» της UEFA που – απ’ ότι μας είπε στην ΕΠΟ – αντιτάσσεται με κάτι τέτοιο.

Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, θέλω να κάνω την εξής ερώτηση. Εξαρτάται πως ο καθένας θέτει τα πράγματα για να πάρει την απάντηση που θέλει να πάρει και τι απάντηση θέλει να πάρει. Εγώ, αν πήγαινα στην UEFA να τους πω: «Κύριοι, ξέρετε ότι το περιβάλλον στη χώρα μας είναι πάρα πολύ άσχημο. Υπάρχει ένα επαγγελματικό ποδόσφαιρο που είναι σε μηδενική βάση. Κινδυνεύουν ζωές. Έχουν διακοπεί παιχνίδια. Έχουμε έναν τελικό κυπέλλου που δεν έγινε και ο λόγος όλων αυτών, ο κόσμος και οι παράγοντες θεωρούν, ότι είναι το επίπεδο της διαιτησίας.

Εμείς αυτό που λέμε είναι: «Ελάτε λοιπόν, μην απεμπολείται κανένα δικαίωμά σας, κρατήστε τα όλα εσείς, αλλά ελάτε να συζητήσουμε και να βρούμε μία κοινή τομή και βάλτε κι εμάς συνυπεύθυνους – χωρίς να είμαστε -, γιατί στην ουσία εσείς έχετε το καρπούζι εσείς έχετε και το μαχαίρι. Τους 30 δεν θα τους βάλω εγώ, εσείς θα μου τους δώσετε, από εκεί και πέρα θα βγάλω 6, τους αρχιδιαιτητές δεν θα τους βρω εγώ…

Και βάζοντας σαν θέση ό,τι θα κινδυνεύσουν ζωές στη χώρα μας εάν συνεχίσει αυτό, πραγματικά πιστέψτε με, κανένας λογικός άνθρωπος στον κόσμο δεν θα πρότεινε το αυτονόητο, την εξομάλυνση των πραγμάτων και μία κοινή συμφωνία με όλο το πακέτο να ανήκει στην ΕΠΟ και να το καταργεί όποτε θέλει. Δεν μπορεί να πει κανένας να πει υπογράφω και δεν το κάνω κι ας κινδυνεύσουν ζωές. Δεν γίνεται!
Γιατί κινδυνεύσανε ζωές φέτος!”

ΤΑ 4 ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ NOVA

Για το αν ήταν σύμφωνοι οι “12” για την αναδιάρθρωση της Super League και από πού προήλθε η πρόταση…

«Θα σας πω το εξής. Αυτό δεν ήταν θέμα που ετέθη μακράν από εμένα κάτι τέτοιο. Ήταν θέμα που το έθεσε η NOVA. Η NOVA έθεσε, όταν συζητούσαμε μαζί της, τέσσερα θέματα. Το 1ο ήταν το περιβάλλον στη διαιτησία που πρέπει να αλλάξει… χθες. Το 2ο ήταν η ανακατανομή των τηλεοπτικών εσόδων που έγινε έτσι όπως αποφασίσαμε να γίνει. Το 3ο ήταν η αναδιοργάνωση της Super League, που ήδη όπως ξέρετε έχουμε ξεκινήσει έχοντας δώσει σε outsourcing γραφείο, να μας βρει τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να επιλέξουμε έναν «διευθύνοντα σύμβουλο» που θα τρέχει όλη τη Λίγκα.»

Για το αν παραμένει στο παλιό σύστημα λειτουργίας της Λίγκας…

«Από ότι φαίνεται ναι. Δεν σας το λέω δογματικά, αλλά από ότι φαίνεται ναι. Αναφορικά με το θέμα του τεχνοκράτη Προέδρου, αυτό προσκρούει σε ένα θέμα του Νόμου, γιατί ο Νόμος δεν το επιτρέπει αυτή τη στιγμή και δεν θέλουμε να βρεθούμε στο «αέρα» και χωρίς Πρόεδρο. Δεν είναι πάντως κάτι που είναι τελειωμένο.

Και το 4ο θέμα της NOVA ήταν η αναδιάρθρωση της Super league, που κατά την NOVA αναδιάρθρωση σημαίνει – κάτι που το κατέθεσε ξεκάθαρα πριν λίγες μέρες – η μείωση των ομάδων και μάλιστα, επέμεινε αρχικά σε 12 ομάδες και μάλιστα από την περίοδο 2016-2017. Η θέση η προσωπική η δική μου, που ήμουν παρών σε αυτή τη συζήτηση και εν συνεχεία και των υπολοίπων συνιδιοκτητών, είναι, ούτε καν συζητάμε κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει. Πάμε να συζητήσουμε κάτι, αλλά αυτό πρώτα πρέπει να το συζητήσουμε μεταξύ μας, για την περίπτωση να γίνουν οι ομάδες 14 με ένα ομαλό τρόπο, δίνοντας ένα χρόνο στις ομάδες για να προετοιμαστούν για κάτι τέτοιο και παράλληλα την διοργάνωση – όπως αυτό το ζητάει η NOVA – των play offs για τον πρωταθλητή. Όλα αυτά λοιπόν είναι υπό συζήτηση, δεν έχει αποφασιστεί τίποτα και θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε μεταξύ μας οι μικροί και οι μεγάλοι, για το τι ακριβώς θέλουμε, τι εννοούμε με τον όρο αναδιάρθρωση και play – offs και εν συνεχεία να κοινοποιήσουμε το σχέδιό μας στη Nova.»

Για το πλάνο με τους αγώνες κατάταξης σε όλες τις θέσεις (πρωταθλητή, τελευταίο εισιτήριο Ευρώπης, παραμονή) κι αν θεωρεί την πιο εφικτή λύση την ύπαρξη περισσότερων αγώνων μπαράζ…

«Δεν θα ήθελα για κανένα λόγο να δεσμεύσω τις 12 ομάδες που το συζητήσαμε αυτό. Το συζητήσαμε, το είδαμε, το ακούσαμε, θα το αξιολογήσουμε, μπορεί να υπάρξουν και βελτιώσεις ή αφαιρέσεις κτλ. Δεν είναι τίποτα δεδομένο. Απλώς έγινε μία συζήτηση την Παρασκευή και εξετάσαμε κι αυτό το ενδεχόμενο που αν θέλετε είναι μία προοπτική της επόμενης μέρας αλλά θα πρέπει να δούμε πως αυτό θα γίνει.»

Για το ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις και των άλλων ομάδων…

«Όλοι αυτή τη στιγμή ακούμε και προβληματιζόμαστε. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να βγει προς τα έξω και να απεικονίζει μία πραγματικότητα. Το ακούσαμε, ακούσαμε την πρόταση της NOVA, απορρίψαμε το 12 ομάδες ασυζητητί, ακούμε τη θέση τους ότι θα είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον και όλα τα θετικά που θα μπορούσε να ισχυριστεί – και είναι φυσιολογικό να τα ισχυρίζεται αυτά η NOVA – κι εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε το πρωτάθλημά μας να είναι καλύτερο, αλλά πρέπει να το αποφασίσουμε όλοι μας στην επόμενη φορά που θα βρεθούμε όλοι μαζί να δούμε τι κάνουμε. Αλλά βέβαια, τίποτε από όλα αυτά δεν προχωράει, αν κολλήσουμε στο «major» που είναι η διαιτησία και αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα άλλα – γιατί μας το έχουν θέσει σαν προϋπόθεση όλων των άλλων. Αν δεν βρεθεί λύση σ’ αυτό, τότε τι να πούμε;

Πέρα από το συμμετέχω – δεν συμμετέχω, που δεν συμμετέχουμε όπως καταλάβατε από την κοινή ανακοίνωση των 12, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να αποκόψεις και τίποτα άλλο γιατί η απέναντί σου, που είναι η NOVA, σου λέει πως δεν μπορούμε να παίξουμε πρωτάθλημα έτσι.»

“ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!”

Για το ποια είναι η θέση των 4 μεγάλων ΠΑΕ μετά την απορριπτική απόφαση της ΕΠΟ;

«Δεν θέλω να προχωρήσω τόσο μακριά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το παρόν και το μέλλον. Αυτή τη στιγμή, αυτοί είναι οι θεσμικοί παράγοντες που οφείλω να συζητήσω μαζί τους και νομίζω ότι είτε η σημερινή είτε η αυριανή η ΕΠΟ, είτε με τα σημερινά, είτε με άλλα άτομα θα πρέπει να μπούνε στην λογική αυτή την οποία λέμε εμείς. Με την έννοια όχι του να τους το επιβάλλουμε, αλλά με την έννοια του ότι πρέπει κάτι να κάνουμε. Και νομίζω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, δεν γίνεται διαφορετικά.»

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ «12» ΚΑΙ ΤΟ «MODUS VIVENDI»

Για το αν υπήρξαν διαφωνίες στην τελευταία συνάντηση των 12 και στην απόφαση να μην συμμετέχουν στο νέο πρωτάθλημα;
«Σας λέω κατευθείαν όχι, απλώς δημιουργήθηκε το εξής και αναγκάζομαι – επειδή μου έδωσαν κάποια δημοσιεύματα – ότι πιθανόν να υπήρχε ένα τέτοιο κλίμα. Υπήρχε κάθετο κλίμα υπέρ του να μην συμμετέχουμε σε ένα πρωτάθλημα που δεν πάει να αλλάξει έστω και με κάποιες μικρούλες αλλαγές, γιατί είναι μικρούλες οι αλλαγές που θέλουμε όσο αφορά το επίπεδο της επαγγελματικής διαιτησίας. Υπήρχε ο εκπρόσωπος του Λεβαδειακού ο οποίος ο άνθρωπος, για 10 λεπτά δεν έβρισκε τον decision maker του Λεβαδειακού προκειμένου να επιβεβαιώσει την αρχική τοποθέτηση της 30 του μηνός. Και τώρα ξαναΫπογράφοντας το κείμενο ότι δεν θα συμμετέχουμε και πρωτού να φτάσουμε στην κα. Νικολούλη για να βρούμε τον decision maker, ο κ. Σπανός τον βρήκε στο τηλέφωνο και ο άνθρωπος είπε αμέσως ό,τι συμφωνώ με την δεδομένη αυτή μας θέση. Και υπέγραψε και ο Λεβαδειακός, αλλά το θέμα ήταν ότι δεν τον έβρισκε…

Για την 1η παρουσία και του Ηρακλή σ αυτή τη συνάντηση και για τις φωνές και τα επιφωνήματα που ακούστηκαν από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης…

«Ναι μπήκε και ο Ηρακλής. Κοιτάξτε να δείτε για τις φωνές και τα επιφωνήματα, ναι , αυτό έγινε μία φορά και κράτησε 2-3 λεπτά.
Ήταν κάτι στιγμιαίο και αυθόρμητο. Ήταν παλαμάκια και επιφωνήματα κι αυτό έγινε όταν ο Πρόεδρος του Ηρακλή κος. Παπαθανασάκης είπε συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις, φέρτε μου να υπογράψω.

Κι αυτό έγινε αφού του εξηγήσαμε μέσα σε 3 λεπτά- άλλη μία φορά – σε 5 αν θέλετε, του τι ακριβώς πρεσβεύουμε και τι θέλουμε να κάνουμε και διά ζώσης, γιατί δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό στο παρελθόν παρά μόνο δι’ αλληλογραφίας.»

Για την επιβεβαίωση των θέσεων των ομάδων να μην κατέβουν στο πρωτάθλημα…

«Ισχύει αυτό το οποίο σας είπα το έχουμε ξαναυπογράψει αυτές οι 12 ομάδες και δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό. Εξάλλου έχετε όλοι την ευκολία να επικοινωνήσετε με τους οποιοσδήποτε Προέδρους – Ιδιοκτήτες για να δείτε αν χρειάστηκε ο οποιοσδήποτε διάλογος προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τη θέση μας αυτή και να κάνουμε μία προσπάθεια να μεταπείσουμε κάποιον. Ήταν όλοι πεπεισμένοι από το πρώτο λεπτό ότι αυτό έπρεπε να γίνει.

Κοιτάξτε δεν θέλω να μιλήσω για το παρελθόν. Τρεις, πέντε, δέκα μήνες πριν.
Όλοι έχουν τις θέσεις τους. Θέλω να μιλήσω για το παρόν και το μέλλον. Και ο κάθε ένας από εμάς διδάσκεται και μαθαίνει από τα λάθη του. Λάθη δεν κάνουν μόνο οι νεκροί. Και πιθανόν η ζωή να είναι και ένα παιχνίδι των λαθών. Όποιος κάνει τα λιγότερα να τα πηγαίνει και καλύτερα.
Θα σας πως το εξής. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν αντιπαλότητες μεταξύ των μεγάλων ομάδων. Ξεκάθαρα. Θα υπάρχουν γιατί έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Το θέμα είναι ότι πρέπει εμείς, και συγκεκριμένα οι 4, είναι υποχρεωμένοι μέσα από αυτές τις αντιπαλότητες, να βρουν και θα βρουν, σημειώστε το αυτό, και θα βρουν για το καλό όλων, ένα «modus vivendi» με το minimum των συγκλήσεων.

Είναι υποχρεωμένοι απέναντι στη χώρα μας, στον εαυτό τους και στις οικογένειές τους που πολλές φορές εκτίθενται και στο ποδόσφαιρο, στο οποίο είναι οι major παίκτες.»

Σε ερώτημα ακροατή, για ποιο λόγο στους 12 είναι ο Πανθρακικός και η Καλλονή που υποβιβάστηκαν βαθμολογικά στη Football League κι όχι η Λάρισα και η Κέρκυρα που κέρδισαν την άνοδο στην Super League…

«Είναι ένα θέμα αυτό αλλά επίσημα δεν έχει γίνει η επικύρωση της βαθμολογίας οπότε ανεπίσημα εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Σημειώστε ότι από την στιγμή που θα γίνει αυτό θα είμαστε 10. Είναι θέμα μαθηματικής πράξης. 12-2=10.»

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ “16” ΜΑΖΙ

Για το αν μπορούν να ομονοήσουν και οι μεγάλοι…

«Λέμε για κίνηση των 12. Καταρχάς να σας πω κάτι. Αυτό μπορεί να είναι και καλό για το ελληνικό επαγγελματικό ποδοσφαιρικό γιατί έτσι αποφεύγουμε αυτό που γινόταν από το 1993 που είμαι στο ποδόσφαιρο. Οι μισοί να είναι με τον Παναθηναϊκό, οι μισοί με τον Ολυμπιακό, άλλοι με τον ΠΑΟΚ άλλοι με την ΑΕΚ.

Νομίζω ότι έτυχε και το timing ήταν έτσι, που για πρώτη φορά 12 μικρομεσαίες ομάδες – πλην τους 4 μεγάλους – βάζουν κάποια πράγματα στο τραπέζι. Και είναι σημαντικό. Γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε έτσι είναι. Είμαστε και οι 16 ομάδες μαζί. Μέχρι αυτό το δευτερόλεπτο που μιλάμε. Και ο Ολυμπιακός είναι, και ο Ολυμπιακός από την πρώτη στιγμή μου είπε «drive» και για το ένα και για το άλλο, και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός.»

Για το γεγονός ότι επισήμως δεν έχουν πάρει θέση…

«Έχω μιλήσει με δύο ομάδες από τις μεγάλες για τις οποίες όμως δεν θα σας γνωστοποιήσω ποια θα είναι η θέση τους, αυτό φαντάζομαι θα το κάνουν τις επόμενες μέρες επίσημα μέσω των Διοικήσεών τους.

Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να το κάνουν καθώς η συνάντηση ήταν Παρασκευή και μεσολαβεί το Σαββατοκύριακο και είναι δύσκολο να κινητοποιήσουν τις διοικήσεις τους για να απαντήσουν στην ΕΠΟ και στους… «12 μικρούς Μήτσους». Θεωρώ όμως κι όπως καταλαβαίνετε είναι ανθρώπινο και λογικό, ότι ήταν αυτοί οι πρώτοι που ήταν ενάντια σ’ αυτό το περιβάλλον της διαιτησίας, ο κάθε ένας για δικούς του λόγους, συμπεριλαμβάνω και τον Ολυμπιακό μέσα γιατί και ο Ολυμπιακός είχε θέση και απόψεις για την διαιτησία του Καλογερόπουλου – λέω τις όποιες θέσεις τους, δεν λέω αν είναι σωστές ή όχι. Άρα είναι εκ των ουκ άνευ ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν, εσείς πως το βλέπετε;»

ΤΟ «BINGO» ΤΩΝ «ΜΕΓΑΛΩΝ»!

Για την ΕΠΟ και τις εκλογές…

«Καταρχάς μακριά από τη Super League. Πραγματικά όσο με αφορά και όσο βλέπω από τους ανθρώπους, μιλάω για τις 12 ομάδες. Στις συναντήσεις μας δεν συζητήθηκε ούτε ένα δευτερόλεπτο το θέμα των εκλογών της ΕΠΟ. Ούτε ένα δευτερόλεπτο!

Εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτό το πράγμα. Είτε είναι σήμερα ο κ. Γκιρτζίκης, είτε αύριο ένας άλλος κ. Γκιρτζίκης εμείς τα ίδια πράγματα θα πούμε. Δεν αλλάζουμε τα πράγματα και τις θέσεις μας σε σχέση με την αλλαγή προσώπων.
Θέλω να πω κάτι άλλο όμως για τις εκλογές της ΕΠΟ μιας και το θέσατε. Νομίζω ότι το πιο βατό, το πιο λογικό για την χώρα μας, για τον κόσμο, για τους φιλάθλους που εκπροσωπούν οι μεγάλες αυτές ομάδες, γιατί εμείς λίγα πράγματα εκπροσωπούμε σαν όγκο, να βρουν μια κοινή συνισταμένη, ένα «mundus vivendi» και σε αυτό το θέμα στις εκλογές της ΕΠΟ και να βάλουν έναν ανθρωπάκο κοινής αποδοχής με συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες και να πάμε μπροστά. Αυτό είναι το λογικό. Κι έστω και την τελευταία στιγμή αυτό πρέπει να κάνουν. Και θα έχουν κάνει «BINGO» αν το έχουν κάνει αυτό.»

Για το αν υπάρχει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για την Προεδρία της ΕΠΟ…

Να είστε σίγουρος, ότι αν υπάρχει καλή πρόθεση, υπάρχουν 8.000.000 Έλληνες. Μέσα σ’ αυτούς τους 8.000.000 Έλληνες αν κάνεις ένα… «ξεσκαρτάρισμα» για την συγκεκριμένη θέση, μπορούν να βρεθούν 20.000 ικανοί. Κάνεις πιο μικρό. Υπάρχουν άνθρωποι ικανοί, θέληση να υπάρχει. Νομίζω ότι από την στιγμή που συμφωνήσουν οι μεγάλοι στο «τι μπάλα θέλουν να παίξουν, θα έχουν όλο τον κόσμο μαζί τους και την Πολιτεία και τους… «12 μικρούς Μήτσους» και όλο τον κόσμο. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό. Αυτό είναι η λογική.

Για το αν μπορούν να ομονοήσουν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων…

Θεωρώ ότι πάντα, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν. Θεωρώ ότι στο κατάλληλο timing με τις κατάλληλες συγκλίσεις μπορεί να βρεθεί λύση για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ούτε ξέρω από Ενώσεις και τέτοια που μου λέτε, δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα. Αλλά πιστεύω ότι αν οι 4 συμφωνήσουν μπορούμε να δούμε πολύ καλύτερα πράγματα στο Ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

ΕΚΛΟΓΕΣ SUPERLEAGUE

Για τις εκλογές της Super League και το μοντέλο που θα ακολουθήσει…

«Είναι ένα θέμα αυτό και είπα στην τελευταία συνεδρίαση της Super League, για να μην επιβαρύνουμε το κλίμα που υπάρχει στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θεωρώ πρέπον ό,τι δεν πρέπει ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο ΠΑΟΚ να θέσουν την οποιαδήποτε υποψηφιότητα για Προεδρία της Super League μέσω των ομάδων.»
Για το γεγονός ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχικό πλάνο της ίδρυσης της Super League ό,τι θα έπρεπε να είναι από τους 4 μεγάλους ο πρόεδρος της Super League.

«Ναι, είναι έτσι όπως το λέτε, αλλά ήταν διαφορετικό το περιβάλλον – πρέπει να αξιολογείται το περιβάλλον – διαφορετικές οι σχέσεις και ίσως, διαφορετικοί οι άνθρωποι. Σε αυτό το timing, νομίζω ότι ο Πρόεδρος ο οποίος θα προταθεί για να βγει από κάποια ομάδα θα πρέπει να είναι ένας από τις 12 μικρές ομάδες κι αν θέλετε εφόσον πάμε και στο θέμα του να προσλάβουμε έναν διευθύνοντα σύμβουλο που να τρέχει όλη τη λίγκα από κάτω του, θα έλεγα, εγώ τουλάχιστον – αν ήμουν σ’ αυτή τη θέση που δεν υπάρχει περίπτωση, για να αποκλείσω και κάθε ερώτηση προς το πρόσωπό μου – θα έλεγα και ο Πρόεδρος ο οποίος θα είναι από τους 12, να εκχωρήσει και τις περισσότερες αρμοδιότητες που έχει το εκτελεστικό αυτό άτομο που θα είναι διευθύνον σύμβουλος για να έχει και το κεφαλάκι του ήσυχο.»

“ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ”

Για το αν υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει ο κ. Μποροβήλος στη θέση του Προέδρου…

«Δεν θέλω να προκαταβάλω κάτι, με εκπλήσσετε, αλλά θεωρώ ότι και ο ίδιος θέλει να αποχωρήσει. Θέλω να πιστεύω, αν θέλετε, με το κλίμα που έχω δει – βέβαια, ποτέ μην λες ποτέ στη ζωή -, ότι έχουμε ξεκινήσει να ξεφεύγουμε λίγο με τα «μπλοκ». Είμαι με τον Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό και δύο από εδώ και τρεις από εκεί και τρεις παραπέρα…

Εξάλλου, σε μία συζήτηση που είχαμε, είχαμε πει όλοι ή κάποιος είχε πει, δεν θυμάμαι ποιος ήταν αυτός, ότι τώρα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία. Να σταματήσουμε μια φορά να είμαστε με τον Παναθηναϊκό, την άλλη με τον Ολυμπιακό, την άλλη με τον ΠΑΟΚ, την άλλη με την ΑΕΚ και να πάμε σε μία διαδρομή που να είμαστε 12, να πούμε κάποια λογικά πράγματα και από εκεί και πέρα…»

Σε ερώτηση για το αν αυτό είναι εφικτό να γίνει στην πράξη…

Κοιτάξτε να δείτε, μέχρι ενός ορισμένου σημείου ναι. Μπορείς να το κάνεις. Εντάξει, δεν μου απαγορεύει κανένας να μου είναι πιο συμπαθής ένας άνθρωπος που συνομιλώ με τον άλλον. Και σε κάποια σημεία να συγκλίνω με τον ένα ή σε κάποια σημεία να συγκλίνω με τον άλλον. Αλλά εάν αναβαθμιστεί το ποδόσφαιρο, εάν εξυγιανθούν οι ομάδες, εάν μικρύνει η οικονομική ψαλίδα μεταξύ των μεγάλων και των μικρών, που γίνεται μία προσπάθεια προκειμένου να γίνει αυτό, τότε πιο εύκολα δεν θεωρείται ότι θα λες αυτόνομα τη γνώμη σου; Δεν λέω σ’ ένα 100% αλλά σε ένα 60% – 70%. Κι αυτό κάτι είναι. Δεν μπορούμε να τα θέλουμε όλα.

“ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ”

Για το θέμα της «χρόνιας εξυγίανσης» και το τι συμβαίνει με τις αδειοδοτήσεις…

«Αυτό που θίξατε, το θέμα της αδειοδότησης, είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Είναι τραγικό με ποια έννοια. Και θα μιλήσω για τις δύο ομάδες, του Πανιωνίου και του ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν είναι δυνατόν κύριοι της ΕΠΟ, όποιος κι αν είναι αυτός, ποιοι είναι οι disicion makers εκεί, δεν είναι δυνατόν, να δίνετε αδειοδότηση στην ομάδα του Πανιωνίου, όλος ο κόσμος, όλη η πλατεία να έχει βγει στον… αέρα, γιατί είναι μία σημαντική χρονιά το να βγει ο Πανιώνιος κάνοντας και τέτοια προσπάθεια με νέα παιδιά και ξαφνικά να τους παίρνετε αυτό το πράγμα μέσα από το στόμα, για τους δίκαιους λόγους του ΠΑΣ Γιάννινα, της FIFA κ.τ.λ. και να πανηγυρίζει τώρα μία άλλη ομάδα. Το οποίο είναι και μία αλλοίωση αν θέλετε, γιατί εγώ λέω π.χ. ότι 4 ομάδες είναι στα play off, ο ΠΑΣ Γιάννινα θα μπορούσε να βγει 2ος. Γιατί δεν έπαιξε; Χωρίς να έχω – προσέξτε – τίποτα με τον Πανιώνιο, θεωρώ πόσο άδικο ήταν αυτό που έγινε. Γιατί, για ποιο λόγο; Έχοντας κάνει ο Πανιώνιος μία εκπληκτική προσπάθεια με νέα παιδιά κτλ. Και μάλιστα όπως διάβασα, έχοντας κάνει κι ένα σημαντικό βήμα προς την εξυγίανση έχοντας δώσει τα τελευταία 2 χρόνια 4.000.000.

Δεν γνωρίζω το τι γίνεται. Κάτι συμβαίνει, είναι εγκληματικό αυτό που γίνεται! Δεν μπορεί με το όποιο πολιτικό μέσο, με το όποιο… ξέρω κι εγώ μέσο της FIFA ή το όποιο του… Ομπάμα να παίρνει ομάδα αδειοδότηση από την στιγμή που δεν τη δικαιούται. Γιατί δημιουργούνται πάρα πολλά πράγματα.»

Για το αν συμφωνεί με το θέμα της αδειοδότησης κι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με περιορισμούς στις μεταγραφές κ.τ.λ…

«Κοιτάξτε, επειδή η θέση της Ξάνθης διαχρονικά ήταν διαφορετική αλλά αυτή τη στιγμή δεν θέλω εγώ να ανάψω “φωτιές” απέναντι στους συναδέρφους μου, εγώ είμαι με αυτά τα οποία όλοι έχουν αποφασίσει όσο αφορά το θέμα της αδειοδότησης και σταματάω εδώ την συζήτηση.
Εμείς είχαμε με τον συγχωρεμένο τον Βασίλη, τον Κοντοβαζαινίτη, όταν ήταν εν ζωή, εκφραστεί τι σημαίνει αδειοδότηση. Δεν υπάρχει έγκυος και ολίγον έγκυος. Ή έχεις ή δεν έχεις. Αλλά νομίζω ότι δεν είναι θέμα της παρούσης και δεν πρέπει να μας απασχολήσει αυτό το διάστημα.»

Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Για το αν είναι αισιόδοξος για το θέμα της Λίγκας…

«Είμαι αισιόδοξος (σ.σ. αφού προηγήθηκαν δευτερόλεπτα σιωπής). Στην ζωή όταν βάζεις ένα στόχο, τον πετυχαίνεις. Εντάξει, είναι μία πολύ έξυπνη ερώτηση σε αυτή την critical στιγμή, θα πω γιατί έτσι πρέπει να πω, ότι ναι είμαι αισιόδοξος αρκεί όλοι μας να είμαστε συνεπείς με τα πιστεύω μας και τις αρχές μας.»

Για το αν υπάρχει μέλλον της Λίγκας από την στιγμή που οι 12 δήλωσαν ότι δεν θα κατέβουν…

«Εάν το θέτετε έτσι… Αλλά να σας πω κάτι, αφήστε να δούμε, γιατί μου φαίνεται τόσο πολύ παράλογο πραγματικά… Θα τελειώσω με αυτό, εκτός αν έχετε κάτι άλλο να πείτε. Σας λέω 16 ομάδες, ούτε 13, ούτε 14, ούτε 15. Αλλά 16 ομάδες θέλουν αυτό! Για 1.000.000 λόγους! Δεν μπορεί καμία UEFA και καμία ΕΠΟ, να μην λάβει υπόψη της το δημόσιο αίσθημα. Την κοινωνική τάξη και την κοινωνική ειρήνη. Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς να αλλάξουμε καμία ΕΠΟ. Έχοντας η ΕΠΟ τα πάντα στα χέρια της. Κάνοντας μία συζήτηση και βρίσκοντας κάποια ψιλοπράγματα. Θα πει όχι η UEFA, εάν αύριο σκοτωθούν Έλληνες;
Δεν υπάρχει περίπτωση!

Εκτός κ αν μιλάμε Ελληνικά και καταλαβαίνουμε Ισπανικά. Που μπορεί να γίνει κι αυτό. Εάν αυτά τα οποία να πάμε να συζητήσουμε με την UEFA και την FIFA εγώ τους μιλάω Ελληνικά, που δεν καταλαβαίνουν, και μου απαντάνε Ισπανικά που δεν καταλαβαίνω εγώ. Αν έχει γίνει τέτοια συνεννόηση, πιθανόν να είπαν οι άνθρωποι όχι. Αλλά στην ίδια γλώσσα αποκλείεται να πουν όχι!

Για το αν μπορεί να συνδράμει η Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση;

Επειδή είμαστε σε δύσκολους καιρούς αφήστε την μπουγάδα να την πλύνουμε μόνοι μας στο μέτρο που μας αναλογεί και η Πολιτεία να κάνει αυτά τα οποία πρέπει να κάνει σαν Πολιτεία. Δεν θα ήθελα εγώ να εκμεταλλευτώ θετικά ή αρνητικά την οποιαδήποτε Πολιτεία. Είμαστε υπεύθυνοι των πράξεών μας κι εμείς οι ίδιοι πρέπει να… σπάσουμε αυγά και να κάνουμε ομελέτα!

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr