323323

Οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης απαντούν και ρωτούν το Μ.Τσέπελη

3 Μαρτίου 201113:39

323323Την αντίδραση των κατοίκων της Παλιάς Πόλης, προκαλούν δηλώσεις του Μανώλη Τσέπελη στον τοπικό Τύπο. Ο “Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Πόλης” εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απαντά στον δημοτικό σύμβουλο και θέτει ερωτήματα προς αυτόν

Πιο αναλυτικά, με αφορμή τις δηλώσεις και τα ερωτήματα που έθεσε ο Μ. Τσέπελης σε εφημερίδα της Ξάνθης στης 11/2/ ο Σύλλογος απαντά:

«Κατ’ αρχάς δεν είναι λάθος, κύριε Τσέπελη, για κάποιον που ασχολείται με τα κοινά να αναπτύσσει και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αρκεί βέβαια να μη μπλέκει τα δυο μεταξύ τους! Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αν η ενασχόληση με τα κοινά, σημαίνει εξεύρεση λύσεων για το κοινό καλό και όχι ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική καταξίωση!

Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν η πρόταση για πεζοδρόμηση στη Παλιά Ξάνθη γίνεται από σας με την ιδιότητα του επιχειρηματία ή με αυτή του Δημοτικού Συμβούλου. Κι αν έρθει μια τέτοια πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα ψηφίσετε σαν επιχειρηματίας ή σαν Δημοτικός Σύμβουλος (που ενδιαφέρεται για το κοινό καλό); Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι η πρότασή σας κάνει καλό σε πέντε – έξι επιχειρηματίες, όπως κι εσείς, που θα βγάλουν τα τραπέζια των καταστημάτων τους στους δρόμους, ευελπιστώντας ότι έτσι θα δουν τις εισπράξεις τους να αυξάνουν, ενώ για πολλούς από μας, τους κατοίκους της περιοχής, θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα. Παραπονιέστε ότι αναγκάζεστε να κλείνετε το κατάστημά σας τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν αποφασίσατε να ανοίξετε το κατάστημά σας, υπήρχε χώρος για τραπέζια το καλοκαίρι και κάποιος σας τον στέρησε; Γιατί θέλετε να στερήσετε το δικαίωμα της μετακίνησης σε ανθρώπους οι οποίοι είτε από τότε που γεννήθηκαν είτε απ’ όταν αποφάσισαν να κατοικήσουν στην περιοχή, είχαν το δικαίωμα αυτό; Βέβαια, όπως λέτε, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δρόμο για έκτακτες ανάγκες! Θα θέλαμε, λοιπόν, να σας ρωτήσουμε: Εσείς στο σπίτι σας φτάνετε με το αυτοκίνητο μόνο για έκτακτες ανάγκες; Οι μετακινήσεις των παιδιών μας, τα ψώνια θεωρούνται, άραγε, έκτακτες ανάγκες; Όταν λέτε «πρέπει να έχουμε στόχους για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που μας άφησαν οι προηγούμενες γενιές», προφανώς οι στόχοι στους οποίους αναφέρεστε είναι … επιχειρηματικοί (πολιτιστικός πλούτος που φέρνει εισπράξεις σε κάποιους). Εντύπωση μας έκανε και η απάντησή σας για το θέμα της ηχορύπανσης. Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής απαντάτε με την πρόταση που κάνατε στα αρμόδια Υπουργεία για ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων!!! Έχετε, πραγματικά, περίεργη αίσθηση του κοινού καλού και της λειτουργίας των Δημοτικών Συμβούλων κι επειδή αναρωτιέστε αν πρέπει να απολογείστε, η απάντηση είναι: Ναι! Πρέπει να απολογείστε για τις κινήσεις, τις προτάσεις και τις επιλογές σας σαν Δημοτικός Σύμβουλος στους κατοίκους της Ξάνθης.

Για το θέμα της κίνησης των αυτοκινήτων στην Παλιά Ξάνθη είναι κοινό μυστικό τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επαγγελματίες της περιοχής ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα που κινούνται και σταθμεύουν είναι αυτά των πελατών των καταστημάτων τους και όχι των κατοίκων. Με την πρότασή σας για δραστηριοποίηση κι άλλων επαγγελματιών στην περιοχή το πρόβλημα θα γίνεται εντονότερο, όπως εντονότερο θα γίνεται και το πρόβλημα της στάθμευσης. Μια βόλτα μετά τις 20.00 στην Πλατεία Μητροπόλεως  (αξιοθέατο και πολιτιστική κληρονομιά κατά τα άλλα) και στην περιοχή γύρω από αυτήν, αρκεί, για να καταλάβει κανείς ότι αυτό το κομμάτι της Παλιάς Ξάνθης έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης των καταστημάτων. Πρώτοι απ’ όλους ενοχλούμαστε τόσο αισθητικά, όσο και πρακτικά εμείς οι κάτοικοι. Τα στενά σοκάκια, ασφυκτικά γεμάτα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, είναι πραγματικά άσχημο θέαμα αλλά δυσχεραίνουν και την κίνησή μας, ακόμα και όταν είμαστε πεζοί. Αν οι επαγγελματίες ενοχλούνται πραγματικά από τα τόσα αυτοκίνητα, πρέπει μαζί να βρούμε μια λύση, η οποία βέβαια δεν θα αποκλείει την κίνησή μας από και προς τα σπίτια μας. Η κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα δύο κεντρικότατων οδών που εξυπηρετούν ένα μεγάλο μέρος του διατηρητέου οικισμού σίγουρα δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση και θα μας βρει αντίθετους.

Κύριε Τσέπελη και υπόλοιποι κύριοι της Δημοτικής αρχής (επιχειρηματίες και μη), πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορεί ένας διατηρητέος οικισμός να μείνει ζωντανός χωρίς κατοίκους! Η τουριστική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με την απομάκρυνση των κατοίκων, στους οποίους, σε πολλές περιπτώσεις, οφείλεται η ομορφιά για την οποία μιλάτε. Και τα κίνητρα για δραστηριοποίηση και άλλων επιχειρηματιών μήπως αποτελούν αντικίνητρα γι’ αυτούς που θα επέλεγαν να ζήσουν εδώ; Μια ανάπτυξη που δε λαμβάνει υπόψη και τους κατοίκους, δεν είναι ούτε εφικτή ούτε δίκαιη. Τα παραδείγματα σε άλλες περιοχές της χώρας το έχουν αποδείξει. Δυστυχώς οι επιλογές των τελευταίων ετών μάλλον διώχνουν τους κατοίκους προς όφελος των επιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα οικογένειας που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Παλιά Ξάνθη και να πουλήσει το πρόσφατα ανακαινισμένο σπίτι της, το οποίο γρήγορα, κατά τραγική ειρωνεία, έγινε άλλο ένα από τα καταστήματα που ονειρεύεστε.

Η αξία του διατηρητέου οικισμού είναι αλήθεια πολύ μεγάλη και μπορεί να συμβάλει στην οικονομία της περιοχής.  Άλλωστε, είναι κοινή παραδοχή όλων μας ότι η Παλιά Ξάνθη έχει αναχθεί στον πρώτο τόπο επίσκεψης των τουριστών του Νομού μας. Όμως, αναρωτηθήκατε ποτέ για τις εντυπώσεις των επισκεπτών της Παλιάς Ξάνθης; Εκτός από το ένδοξο και «πλούσιο» παρελθόν, το οποίο σίγουρα τους ενθουσιάζει, υπάρχει και το παρόν. Τι έχετε να προτείνετε για τα μισογκρεμισμένα κτίρια, για τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα – σκουπιδότοπους, για την καθαριότητα (και ιδιαίτερα για τους ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων τα πρωϊνά κάθε Κυριακής) και την κίνηση μετ’ εμποδίων στον οικισμό; Το άνοιγμα κι άλλων καταστημάτων θα αλλάξει άραγε αυτή την εικόνα εγκατάλειψης;

Συνεπώς, συχνά λανθασμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις έχουν οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα οφέλη, αφαιρώντας τη δυνατότητα μιας μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης. Θα περιμέναμε άλλου είδους προτάσεις.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr